Co se má stát, stane se, věří Slavík. Co mu kroutí uši?

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Marek Slavík už od prvních krůčků svázal svou hokejovou kariéru s Litvínovem, ve kterém se přes mládežnické kategorie probojoval až do A-týmu. Jako ofenzivní opora chemiků nechyběl ani v reprezentačních výběrech. Přečtěte si jeho dotazník.

1) Hokejové začátky?
S hokejem jsem začínal v Litvínově, když mi bylo asi tři a půl roku. Na zimní stadion mě přivedli rodiče, protože hokej hráli můj táta, strejda i děda. Jiné sporty jsem ani nezkoušel, protože toho v Litvínově moc není.

2) Který trenér vám nejvíc pomohl?
Nejvíce mi pomohl asi Martin Tvrzník, kterého jsem měl jako trenéra od patnácti do devatenácti let, což je věk, kdy se hokejista nejvíc rozvíjí. Pomohl mi ve střelbě i v tom, jak se uvolnit kolem mantinelu a dalších věcech.

3) Největší hokejové zážitky?
Největší hokejové zážitky mám asi ze všech žákovských turnajů. Měli jsme dobrou partu a celkem se nám i dařilo vozit medaile, kterých mám doma dost. Nedávný zážitek je pár startů v extralize, nejvíc mě u toho potěšila radost rodiny.

4) Co vás na tréninku baví a co nemáte rád?
Při tréninku na ledě mě baví různé hry tři na tři a dva na dva, případně v přečíslení dva na jednoho. Nebaví mě systémové věci, kdy se trénink hodně přerušuje. Na suché přípravě mě baví skoro všechno, běhání i posilovnu mám v oblibě. Jediné, co nemusím, jsou skoky do dálky.

5) Oblíbený klub NHL?
Měl jsem oblíbený Boston Bruins, když tam přišel David Pastrňák. Poslední dobou mám docela rád Carolina Hurricanes kvůli tomu, že tam je hodně mladých borců a hrají nádherně. Dřív jsem NHL sledoval hodně, teď se ale vždycky ráno před školou podívám jen na výsledky a možná na nějaké gólové situace.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

6) Hokejový vzor?
Hokejových vzorů mám hodně, jsou to například David Pastrňák, Mathew Barzal, Nathan MacKinnon, Martin Nečas, Artěmi Panarin. Mám je za vzory, protože jsem pravák jako oni a líbí se mi, jak jsou šikovní s pukem. Ještě mám za velký vzor Viktora Hübla hlavně proto, jaký je člověk i přes to všechno, co dokázal. Je skromný a na nic si nehraje, za to ho obdivuju.

7) Oblíbený hráč v Česku?
To je David Krejčí, protože co on dokáže vymyslet, to je neskutečné.  

8) Největší hokejový kamarád?
Kamarádů v hokeji mám hodně po celé republice, ale žádného velkého nemám.

9) Přihrávka, nebo gól?
To je asi nastejno. Rád dávám góly do horních pater brány, ale zase na druhou stranu rád tvořím akce a snažím se hledat hráče v dobrých pozicích. Většina trenérů mi říká, že až moc někoho hledám a že mám více využívat svoji střelu.

10) Jste pověrčivý? Máte rituály?
Nejsem pověrčivý a nemám ani žádné rituály. Co se má stát, stane se.

Foto: Facebook Ondra Maty Matas

11) Co byste dělal, kdyby vám nevyšel hokej?
Chtěl bych dělat něco okolo sportu, nejlépe něco kolem fitness. Mám v plánu udělat si fitness kurz a třeba trénovat lidi ve fitness centru anebo být kondiční trenér. O volném čase bych si chodil zahrát třeba tenis a relaxovat do sauny.

12) Nešvar, kterého byste se chtěl zbavit?
Dřív to byla lenost, ale to už jsem nějak překonal. Teď mě napadá jen pojídání sladkého. (směje se) I to ale dokážu eliminovat. V hokeji mě napadá asi jen to, že střílím pořád nahoru.

13) Čeho se nejvíc bojíte?
Vždycky jsem se bál nějakých zkoušek ve škole, teď už to tak nemám. V hokeji se bojím, že dostaneme gól, když jsem na trestné lavici.

14) Co vás dokáže naštvat?
Na ledě mě neskutečně štve, když mám strhlou hranu na bruslích, pak mám celý trénink otrávený. V životě nesnáším, když mě někdo do něčeho nutí.

15) Záliby mimo hokej?
Mám hodně rád tenis, takže v létě chodím často hrát. Poslední roky jsem si oblíbil posilovnu, kterou mi udělali rodiče doma. Jako relaxační aktivity mám rád procházky anebo výlety s přítelkyní. V létě se taky rád vyhřívám na sluníčku u vody.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

16) Oblíbený film a kniha?
Na filmy moc nekoukám a ani knížky moc nečtu, kdybych měl ale vypíchnout jeden film, bylo by to Rychle a zběsile.

17) Jakou posloucháte muziku/skupiny?
Poslouchám takovou všehochuť. Mám rád devadesátky i pár moderních popů. Nesnáším český rap, z toho se mi kroutí uši.

18) Ideální dovolená?
Ideální dovolená by byla někde u moře, kde by nebylo moc turistů a byl by tam klid, třeba tak na týden.

19) Vysněný automobil?
Auto mi je tak nějak jedno, jaké budu mít. Hlavně aby jezdilo a nemuselo se do něj dávat hodně peněz. Spíš mám vysněnou sportovní motorku, konkrétně jde o BMW S1000RR. Dává to jiný pocit než v autě.

20) Co vám chutná?
Jím skoro všechno, ale kdybych měl popsat nejlepší jídelníček na celý den, ráno bych si dal vajíčka nebo dortík. K obědu bych řekl steak s kroketami a k večeři zapečené těstoviny, nebo nějaké maso se zeleninou. K pití si rád dám džus anebo vodu.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

21) Jaké typy žen se vám líbí?
Líbí se mi energické brunetky s lehkým make-upem, nebo bez něj. Měla by mít štíhlou postavu s pěkným zadečkem. (culí se) Zkrátka dokonalou podobu téhle holky má moje přítelkyně.

22) Ideální město pro život?
Město nevím, chtěl bych bydlet v baráčku s velkým dvorem spíš někde v přírodě, kde je klid.

Vizitka Marka Slavíka

Klub: HC Litvínov
Pozice: útočník
Narozen: 4. ledna 2003
Výška/váha: 174 cm / 72 kg

Reprezentace: Litvínovský odchovanec pronikl mezi nejlepší hráče republiky už ve Výběrech talentované mládeže, odkud přešel i do velké reprezentace. Národní trikot poprvé oblékl na konci roku 2018, kdy naskočil do trojzápasu šestnáctky s Ruskem a vstřelil i svůj první gól. V následující sezoně se do sedmnáctky probojoval pouze na samém začátku, v té právě končící naskočil za devatenáctku na Summer Hockey Chellenge i ve Finsku.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz