Derby patří Kometě! Wolski se blýskl hattrickem, Sparta letí dál

Foto: Alena Zapletalová, hc-olomouc.cz

Jedním z hrdinů pátečního programu Tipsport extraligy byl třinecký útočník Wojtek Wolski, který v zápase se Zlínem získal hned čtyři body. Šlágr 35. kola zvládla Kometa, o jejíž výhře nad Olomoucí rozhodli junioři. A co další výsledky?

Výhru Komety v derby vystřelili junioři

Šlágr kola mezi Olomoucí a Brnem měl nečekané hrdiny: teprve šestnáctiletého obránce Stanislava Svozila a devatenáctiletého útočníka Karla Pláška. Svozil už ve druhé minutě svým premiérovým gólem v extralize otevřel skóre. Plášek pak v 56. minutě rozhodl o brněnském vítězství. 

Kometa potvrdila, že se jí v derby s Morou daří: slaví popáté v řadě. Obecně má solidní formu, v extralize bodovala v sedmém utkání za sebou. Olomouc je na tom o poznání hůř: prohrála potřetí v řadě a je mimo postupovou desítku.

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Ve třetí třetině jsme dostali trochu smolný gól, jinak hráčům nemáme co vytknout. Myslím si, že odehráli dobrý zápas. Musíme v tom pokračovat. Když takový výkon zopakujeme, tak budeme bodovat. Šance jsme měli, máme s tím problémy. Čím jiným byste to chtěli změnit než jedině tou bojovností. Z tohoto pohledu nemáme hráčům co vytknout.“

Kamil Pokorný (asistent trenéra Brna): „První třetina vyzněla jasně pro domácí, pro nás tam byl jediný světlý moment, a to první extraligový gól Standy Svozila. Jen díky Karlu Vejmelkovi jsme první část uhrála na 1:0. Ve druhé třetině se hra trochu srovnala, i když domácí byli stále aktivní, agresivní, ale už tam byly i šance na naší straně. Ve chvíli, kdy jsme byli lepším mužstvem, jsme paradoxně inkasovali. Hráli jsme přesilovku, ale přišla ztráta kotouče. Potom to bylo kdo s koho, domácím okamžitě narostla křídla. Nakonec jsme to zvládli a šťastnou brankou jsme strhli vítězství na naší stranu. Jsme rádi, že ho dal Karel Plášek. Dva mladí střelci rozhodli o tom, že jsme vyhráli zápas, ve kterém jsme určitě nebyli lepším mužstvem. Za tři body jsme rádi.“ 

HC OLOMOUC – HC KOMETA BRNO 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 50. Nahodil z trestného střílení – 2. Svozil (Zaťovič, Mueller), 56. Plášek mladší (Bartejs, M. Erat).
Rozhodčí: Šír, Obadal – Lederer, Rožánek.
Vyloučení: 2:3.
Bez využití.
Střely na branku: 33:23.
Diváci: 5 500 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Jan Lukáš – Karel Vejmelka.
HC Olomouc: Lukáš – Švrček, Valenta, Ondrušek, Dujsík, Vyrůbalík, Jaroměřský – Klimek, Nahodil, P. Musil – Burian, Strapáč, Irgl – J. Káňa, J. Knotek, Olesz – Laš, Kořenek, Skladaný. Trenéři: Moták a Tomajko.
HC Kometa Brno: Vejmelka – Bartejs, O. Němec, Pyrochta, Baranka, Gulaši, Svozil, Malec – Zaťovič, Hruška, Mueller – Vincour, Plekanec, M. Erat – Orsava, Rákos, L. Horký – Plášek mladší, Kusko, Kucsera. Trenéři: Zábranský, Pokorný, Horáček a Bělohlav.

Wolski proti Zlínu řádil

Když Třinec přivedl Wojtka Wolskiho, psalo se o přestupové bombě. O jednom z nejzajímavějších příchodů, který se za poslední roky v extralize udál.

Očekávání tedy byla ohromná...

Ale to, co zatím Wolski v Třinci skutečně předvádí, to všechny předpoklady ještě převyšuje. V prvním zápase získal dva body, v pátek proti Zlínu pak dokonce vstřelil hattrick a k tomu měl jednu asistenci. 

Dva zápasy = 4+2. To je Wolskiho bilance po startu třineckého angažmá. Oceláři i díky němu ukončili sérii čtyř utkání bez tříbodové výhry. 

Martin Hamrlík (asistent trenéra Zlína): „Sehráli jsme velmi dobré utkání. Je škoda, že jsme bez bodů, alespoň jeden bod jsme si zasloužili. V neděli nás čeká další zápas a pokud budeme pokračovat v dobrých výkonech, určitě v dalších zápasech zabodujeme. Musím poděkovat celému týmu a dále fanouškům, kteří nás po celý zápas podpořili."

Václav Varaďa (trenér Třince): „Přijeli jsme do Zlína s velkou pokorou k souboji s týmem, kterému se velmi daří. Zápasy se Zlínem jsou vždy velmi těžké a tenhle nebyl výjimkou. Jsme rádi za tři body, kluci to odpracovali, byli disciplinovaní, což nás posunulo ke třem bodům. Hráčům je potřeba poděkovat."

PSG BERANI ZLÍN – HC OCELÁŘI TŘINEC 2:4 (1:1, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 4. Žižka (Okál), 31. Honejsek (Freibergs, Nosek) – 15. Wolski (M. Doudera, Kundrátek), 30. M. Stránský (P. Vrána, Wolski), 35. Wolski (Galvinš, Roth), 45. Wolski (M. Stránský, Marcinko).
Rozhodčí: Hejduk, Úlehla – Jindra, Zíka.
Vyloučení: 6:1, navíc Honejsek (Zlín) do konce zápasu.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 27:29.
Diváci: 4 849.
Nejlepší hráči: Libor Kašík – Wojtek Wolski.
PSG Berani Zlín: Kašík – Žižka, Nosek, Freibergs, Ferenc, M. Novotný, Řezníček, Hamrlík – Köhler, Fořt, Kubiš – Okál, Honejsek, Šlahař – Dufek, Fryšara, Claireaux – Herman, P. Sedláček, Popelka. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.
HC Oceláři Třinec: Štěpánek – M. Doudera, Kundrátek, D. Musil, Galvinš, Gernát, Roth – Wolski, P. Vrána, M. Stránský – Martynek, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Dravecký, Marcinko, Hrňa – Adamský, Polanský, Chmielewski – Szturc. Trenéři: Varaďa, Raszka a Zadina.

Liberec má 11. domácí vítězství v řadě

Co se stane, když se potká druhý tým tabulky s posledním? 

Nebo jinak: Co se stane, když se potká tým, který doma vyhrál v deseti zápasech za sebou, s týmem, který za posledních osm utkání slavil pouze jedno vítězství?

No, je to sport, takže žádná správná odpověď není. Páteční kolo každopádně naplnilo papírové předpoklady: Liberec si v pohodě došel pro další výhru a Pardubice se dál krčí na spodku tabulky. Dvěma góly a jednou asistencí zaujal Michal Bulíř.

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Utkání jsme začali velmi dobře. Byli jsme silní na kotouči a drželi se v útočném pásmu. Dali jsme dva góly, což trochu určilo ráz zápasu ve druhé třetině. Trochu jsme polevili a soupeř se dostával do šancí. Spoustu z nich měl z naší lehkovážnosti. Ve třetí periodě jsme to ale zase zlepšili. Jsme rádi za výhru."

Milan Razým (trenér Pardubic): „Liberec ukázal, v čem je jeho síla. Byl důrazný, hrál velmi dobře a předčil nás ve všech směrech, především ve hře před bránou. Čtyři z pěti gólů jsme dostali z prostoru brankoviště. Zbylý gól přidali Tygři po naší hrubé chybě ve středním pásmu. Když k tomu přičteme, že nám chybí dvojice nejproduktivnějších útočníků, tak naše útočná síla je momentálně slabá. Přesto jsme si ve druhém dějství připsali několik gólových příležitostí. Když ale neproměníme i ty nejvyloženější, je poté výsledek, jaký je. Liberec samozřejmě vyhrál zaslouženě."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC DYNAMO PARDUBICE 5:2 (2:0, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 4. Bulíř (Ordoš, Graborenko), 14. Lenc (L. Hudáček, Birner), 21. Ordoš (Bulíř), 33. L. Hudáček (Kotvan, Lenc), 47. Bulíř (Birner, Lenc) – 37. J. Kolář (Ivan, Svačina), 56. Mandát (Svačina, Kolář).
Rozhodčí: Jeřábek, Micka – Ondráček, Axman.
Vyloučení: 4:6.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 32:29.
Diváci: 5 875.
Nejlepší hráči: Michal Bulíř – Vladimír Svačina.
Bílí Tygři Liberec: Hrachovina – Knot, Šmíd, Graborenko, Derner, T. Hanousek, Kotvan – Ordoš, Bulíř, Birner – Lenc, L. Hudáček, Marosz – M. Zachar, P. Jelínek, L. Krenželok – Průžek, A. Musil, J. Vlach – Najman. Trenéři: Augusta a Kudrna.
HC Dynamo Pardubice: Kacetl (od 41. Kantor) – J. Zdráhal, Mikuš, Ivan, J. Kolář, Holland, T. Voráček – Tybor, Mandát, Svačina – D. Kindl, R. Vlach, Látal – Matýs, Harju, Kusý – Blümel, Poulíček, M. Beran – Machač. Trenéři: Razým, Mikeska a Čáslava.

Sparta letí dál, Vítkovice trpí dál

Pražané v gólově nejhojnějším zápase kola přestříleli Vítkovice (i díky dvěma gólům Roberta Říčky) a slaví už pátou výhru za sebou. První gól v extraligové kariéře – a hned byl vítězný – vstřelil osmnáctiletý David Vitouch. Sparta má tedy i po pátku tříbodový náskok před druhým Libercem.

Naopak Ostravané se trápí: z posledních šesti utkání vyhráli jediné. Vítkovice v O2 Areně dvakrát vedly, trefili se mimo jiné exsparťanský útočník Roberts Bukarts a nejnovější posila Miroslav Indrák, ale co naplat... Vítkovice jsou v tabulce dvanácté, a to s náskokem čtyř bodů na poslední Pardubice.

Jaroslav Nedvěd (asistent trenéra Sparty Praha): „Na začátku byl soupeř lepší a jednoznačně hladovější, protože bojuje o bytí a nebytí, zatímco my, v komfortní zóně, jak se dlouhodobě pohybujeme nahoře, jsme hráli z ruky a nebylo to ono. V první třetině jsme měli čtyři střely na branku. O první přestávce jsme si k tomu něco řekli a ve druhé třetině se to projevilo. Hra se vyrovnala a i díky přesilovkám jsme soupeře chvílemi přehrávali. Nevytvořili jsme si ale výrazný náskok, soupeř šel do toho na risk a výsledek jsme bránili. Pro diváka zajímavý zápas, pro nás trenéry stresující. Za nás se šťastným koncem. Určitě si k tomu něco řekneme a na něco se podíváme, protože náš výkon celých 60 minut nebyl ono. Byly části, kdy jsme hráli dobře a naopak kdy nás soupeř přehrával."

Mojmír Trličík (trenér Vítkovic): „Náš tým bojoval, dřel. Vůbec to nevypadalo, že bojuje tým z prvního místa tabulky proti týmu, který je na spodku. Věřili jsme, že můžeme vyhrát a i průběh zápasu ukázal, že by to tak mohlo být. V podstatě tři asistence u branek soupeře znemožnily to, abychom nějaký bod získali. Domácí takhle získali tři body."

HC SPARTA PRAHA – HC VÍTKOVICE RIDERA 5:3 (0:1, 3:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 31. Říčka (Forman, Pech), 38. Řepík (Blain), 40. Říčka (Forman, Pech), 50. Vitouch (Košťálek, Dvořáček), 59. Košťálek – 15. Bukarts (O. Roman), 36. Š. Stránský (Indrák), 51. Indrák (O. Roman, Trška).
Rozhodčí: Hradil, Šindel – Hlavatý, Špringl.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 32:27.
Diváci: 7 064.
Nejlepší hráči: Robert Říčka – Peter Trška.
HC Sparta Praha: Machovský – Kalina, Blain, Jurčina, Piskáček, Tomáš Dvořák, Košťálek, Poizl – Smejkal, Tomášek, Řepík – Kudrna, Rousek, Pšenička – Říčka, Pech, Forman – Vitouch, Sukeľ, Dvořáček. Trenéři: Krupp a Nedvěd.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Svoboda – Výtisk, Trška, Štencel, D. Krenželok, Kvasnička, R. Černý, L. Kovář – Bukarts, O. Roman, Lakatoš – Schleiss, Š. Stránský, Indrák – Dej, R. Veselý, Mallet – Razgals, Werbik, T. Kubalík. Trenéři: Trličík, Klesla a Svozil.

Plzeň slaví počtvrté v řadě

Jaromír Jágr už sice s Kladnem trénuje, do zápasu s Plzní ovšem ještě nezasáhl. Rytířům se ale daří i bez své největší hvězdy: do utkání s indiány šli sebevědomí, protože v předchozích pěti domácích zápasech bodovali.

Kladno se drželo i proti silné Plzni, až do konce bylo na dostřel jediné branky. I díky skvělému Denisovi Godlovi (48 zákroků). Jenže všechny body nakonec berou hosté, Západočeši tak slaví už čtvrtou výhru za sebou. Svou dvanáctou trefou v sezoně rozhodl Luboš Rob. První gól po výměně do Plzně pak vstřelil Patrik Zdráhal.

David Čermák (trenér Kladna): „Plzeň byla celý zápas lepší a my se jen se štěstím pořád drželi ve hře. Nakonec jsme v úplném závěru mohli i srovnat, ale výhra soupeře byla zasloužená. I kvůli absencím byly naše přesilovky velmi špatné, ale šance, že by někdo z absentujících nastoupil v neděli na Spartě, myslím, není."

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Plzně): „Podali jsme jeden z vůbec nejlepších výkonů na hřištích soupeřů v sezoně. Jediné, co mohu vytknout, že jsme mohli potvrdit náskok mnohem dříve, protože hlavně ve druhé třetině jsme měli mraky šancí, Muselo se tak hrát do poslední minuty a o výsledek jsme se tahali."

RYTÍŘI KLADNO – HC ŠKODA PLZEŇ 1:3 (0:1, 0:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 27. T. Kaut (Nash, O'Donnell) – 15. P. Zdráhal (Pulpán, Budík), 29. Rob (Jank), 60. Kantner (Moravčík, Mertl).
Rozhodčí: Hodek, Pešina – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 3:6.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 20:52.
Diváci: 4 035.
Nejlepší hráči: Brendon Nash – Patrik Zdráhal.
Rytíři Kladno: Godla – Nash, Austin, Lakos, Kehar, Barinka, Romančík – J. Strnad, Vampola, Redlich – Bílek, Machač, Zikmund – Š. Bláha, Stach, Melka – Hajný, T. Kaut, O'Donnell – Valský. Trenéři: Čermák, Lidický a Kregl.
HC Škoda Plzeň: Frodl – Budík, Čerešňák, Pulpán, Moravčík, Jank, Vráblík, L. Kaňák – Kantner, Mertl, Gulaš – P. Zdráhal, Kracík, Malát – Rob, V. Němec, Přikryl – Straka, Kodýtek, Eberle. Trenéři: Čihák, Špaček a Hanzlík.

Boleslav zakončila venkovní šňůru vítězně

Mladá Boleslav sehrála čtvrtý venkovní zápas v řadě. Zatímco v předchozích třech utkáních prohrála, tentokrát slaví. Byť až po prodloužení. Hrdinou zápasu byl Ondřej Najman, který v 55. minutě vyrovnal na 2:2 a v nastaveném čase udeřil znovu.

Hradci Králové tak skončila série tří vítězství. Ještě v 51. minutě přitom Mountfield držel dvougólové vedení. Pak ale přišel velký mladoboleslavský obrat...

Vladimír Růžička (trenér Hradce Králové): „Myslím si, že jsme zase tak dobře nehráli a z takového minima jsme vytěžili maximum. Vedli jsme 2:0, ale za takového stavu to prostě musíme nějak dohrát do vítězného konce. Bohužel jsme dostali kontaktní gól na 1:2, když se Boleslavi povedlo ujet ve vlastním oslabení, což byla naše hrubka. V přesilovkách máme obecně problém a vždy jsou pro nás nevýhoda, protože nás dostanou do kolen. K tomu si musíme sednout a připravit se na to, prohráli jsme zápas kvůli dvěma chybám. Nedá se nic dělat, ale zdálo se mi, že od druhé třetiny nám moc nešly nohy. Nevím, jestli jsme ještě seděli v letadle, ale musíme jít dál; v neděli nás čeká další utkání. Gratuluji soupeři ke dvěma bodům."

Radim Rulík (trenér Mladé Boleslavi): „Myslím si, že jsme nehráli úplně špatně, ale prohrávali jsme 0:2 a vlastně se to pro nás vůbec nevyvíjelo dobře. Od druhé třetiny jsme si však začali vytvářet šance, ale nedali jsme je, protože gólman soupeře chytal výborně. Ve chvíli, kdy jsme to už asi ani nečekali, jsme vstřelili kontaktní branku na 1:2, což nám strašně pomohlo. Zvedli jsme hlavy a začali věřit, že bychom mohli se zápasem ještě něco udělat. Za obrat jsme velice rádi."

MOUNTFIELD HK – BK MLADÁ BOLESLAV 2:3 po prodloužení (1:0, 0:0, 1:2 – 0:1)

Branky a nahrávky: 8. Smoleňák (Cibulskis), 41. M. Chalupa (Cingel) – 51. Zbořil (Klepiš, Pláněk), 55. Najman (Dlapa), 63. Najman (R. Zohorna).
Rozhodčí: Veselý, Stano – Lučan, Kis.
Vyloučení: 5:5, navíc Skalický (Ml. Boleslav) 10 minut.
Využití: 0:1.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 20:29.
Diváci: 4 535.
Nejlepší hráči: Radek Smoleňák – Adam Zbořil.
Mountfield HK: Mazanec – Cibulskis, Čáp, Šalda, F. Pavlík, Rosandić, Muška, Gaspar – M. Chalupa, Cingel, Smoleňák – R. Pavlík, Lev, Klíma – Perret, Koukal, Jergl – Miškář, Dragoun, Paulovič. Trenéři: Růžička, Martinec, Svoboda a Krátoška.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Hrbas, Ševc, Dlapa, Pláněk, Bernad, Fillman, Hrdinka – Skalický, Zbořil, Klepiš – R. Zohorna, Jeglič, Šťastný – Lunter, Bičevskis, Vondrka – Flynn, Najman, P. Kousal. Trenéři: Rulík a Patera.

Litvínov prohrál počtvrté za sebou

Byl to souboj týmů, kterým se v novém roce nedařilo – oba kluby za sebou tahaly šňůru tří porážek. V pátek tuhle šňůru přestřihly Karlovy Vary.

Byl to přitom Litvínov, kdo vzájemné utkání začal daleko lépe: po 29 minutách díky gólům Jiřího Říhy a tradičního střelce Richarda Jarůška držel dvoubrankové vedení. Jenže zbytek utkání patřil Karlovým Varům: přičemž dvěma góly, včetně toho vítězného v prodloužení, se blýskl Tomáš Rachůnek

Zatímco Litvínov je pořád předposlední, Energie zůstává v horní polovině tabulky.

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC VERVA LITVÍNOV 3:2 po prodloužení (0:1, 1:1, 1:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 38. T. Rachůnek (Graňák), 45. Gríger, 61. T. Rachůnek (Šenkeřík) – 14. J. Říha (F. Lukeš, V. Hübl), 29. Jarůšek (Mahbod, Jánošík).
Rozhodčí: Horák, Pražák – Gerát, Hynek.
Vyloučení: 2:2.
Bez využití.
Střely na branku: 40:30.
Diváci: 4 608.
Nejlepší hráči: Dávid Gríger – Richard Jarůšek.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – M. Rohan, Šenkeřík, Plutnar, Graňák, D. Mikyska, Eminger, Šafář – T. Rachůnek, Gríger, Flek – V. Polák, T. Mikúš, O. Beránek – Šik, Raška I, Kohout – Koblasa, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.
HC VERVA Litvínov: Janus – Jánošík, Ščotka, T. Pavelka, Kudla, Baránek, J. Říha – Lukeš, V. Hübl, Petružálek – Jarůšek, M. Hanzl, Mahbod – Hedberg, Gerhát, Kašpar – Trávníček, Zygmunt, Válek. Trenéři: Kýhos, Kotrla a Skuhrovec.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Sparta Praha 36 17 10 1 8 126:90 72
2. Bílí Tygři Liberec 32 20 4 1 7 108:80 69
3. HC Škoda Plzeň 33 18 2 6 7 112:85 64
4. HC Kometa Brno 35 16 3 5 11 107:101 59
5. HC Oceláři Třinec 33 16 3 3 11 107:85 57
6. BK Mladá Boleslav 34 14 5 5 10 98:83 57
7. HC Energie Karlovy Vary 35 13 6 3 13 120:99 54
8. PSG Berani Zlín 35 13 3 3 16 106:104 48
9. Mountfield HK 34 12 4 4 14 83:86 48
10. Rytíři Kladno 35 11 3 5 16 82:112 44
11. HC Olomouc 35 10 4 4 17 78:99 42
12. HC VÍTKOVICE RIDERA 34 7 6 4 17 83:119 37
13. HC VERVA Litvínov 34 9 2 5 18 92:117 36
14. HC Dynamo Pardubice 35 8 1 7 19 78:120 33

Další program Tipsport extraligy

Sobota 11. ledna – předehrávka 36. kola:
16:00 BK Mladá Boleslav – HC VÍTKOVICE RIDERA (O2 TV Sport)

Neděle 12. ledna – 36. kolo:
15:00 HC Oceláři Třinec – HC Olomouc
15:30 HC VERVA Litvínov – PSG Berani Zlín
16:00 HC Sparta Praha – Rytíři Kladno
16:00 Mountfield HK – HC Energie Karlovy Vary
16:20 Bílí Tygři Liberec – HC Kometa Brno (ČT sport)
16:30 HC Škoda Plzeň – HC Dynamo Pardubice

Úterý 14. ledna – dohrávka 24. kola:
17:30 HC Škoda Plzeň – Bílí Tygři Liberec

Úterý 14. ledna – předehrávka 44. kola:
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Olomouc

Pátek 17. ledna – 37. kolo:
17:30 HC Energie Karlovy Vary – BK Mladá Boleslav
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC VERVA Litvínov
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Oceláři Třinec
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Škoda Plzeň
18:00 Rytíři Kladno – HC Kometa Brno (O2 TV Sport)
18:00 HC Olomouc – Mountfield HK

Sobota 18. ledna – dohrávka 37. kola:
15:00 PSG Berani Zlín – HC Sparta Praha (O2 TV Sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz