Do play off z třetího místa. Češi proti Finsku poprvé na MS neskórovali

Foto: Jan Beneš, Český hokej

24. května 2022, 21:32

Ondřej Mach

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Čeští hokejisté na závěr základní fáze šampionátu prohráli s Finskem 0:3. Ve skupině B tedy obsadili třetí příčku a ve čtvrtfinále narazí na Německo.

Trenéři se pro další část turnaje rozhodli pošetřit obránce Michala Jordána s Radimem Šimkem, do hry se naopak vrátil benjamínek David Jiříček. 

Na centra čtvrtého útoku se posunul Michael Špaček, pozice třináctého forvarda tak připadla Jiřímu Černochovi. A mezi tři tyče se poprvé na šampionátu od začátku postavil Marek Langhamer.

Jalonen proti Jalonenovi.

Hlavní dějová linka zápasu se točila kolem souboje trenérů, kteří vyznávají podobný herní styl.

Tedy zodpovědný, účelný hokej, založený na systémových věcech.

A opravdu, úvod utkání se nesl v hodně opatrném duchu. Oba celky vyčkávaly na chybu toho druhého, výběr Suomi hlasitě povzbuzovaly tisícovky příznivců na tribunách.

Češi sice nabídli soupeři pár přečíslení, první branku ale neinkasovali vyloženě po nějaké hrubce. Joel Armia to prostě udělal fantasticky...

Útočník kanadského Montrealu se rychle protáhl do útočné zóny, rychlou kličkou se zbavil Ščotky a spolehlivě zavěsil na bližší tyč – 1:0. 

Nokia Arena bouřila a momentum se bleskově přesunulo na finskou stranu. Národní tým se nechal zatlačit, jeho obranný val však prozatím odolával. 

Langhamer podruhé kapituloval až v přesilovce za faul Červenky. Početní výhody Seveřanů jsou jednoduše smrtící, nyní se to opět potvrdilo.

Delší nápor domácích vyústil až v kombinaci, kterou po spolupráci se Sallinenem zakončil do prázdné branky Sakari Manninen – 2:0.

Největší šanci v dosavadním průběhu zápasu si česká reprezentace vypracovala na počátku prostřední periody, Krejčí z příhodné pozice mířil pouze do masky Olkinuory. 

Hosté se nicméně z prvních dvaceti minut oklepali a teď to byli oni, kdo tahal za nitky utkání. Finové se soustředili pouze na obrannou činnost, Langhamer v této fázi neměl mnoho práce.

Změnilo se to ve 27. minutě, kdy ho pořádně prověřil autor úvodního zásahu Manninen. Češi ovšem kupili chyby a jejich soupeř si tvořil další a další šance: hostující brankář hasil příležitosti Pesonena i Anttily.

Do tříbrankového náskoku odskočil severský celek necelých pět minut před druhou sirénou. Na akci Heiskanena navázal obranný parťák Seppälä, nádherným pasem našel úplně volného Toniho Rajalu, a ten bez problému trefil odkrytou klec – 3:0.

Národní tým sice herně nepropadal, trápila ho ale střelecká impotence. Ostatně, finský gólman Olkinuora už proti Čechům zavřel branku loni ve čtvrtfinále šampionátu.

Tentokrát hráče v bílém během závěrečné třetiny brzdily zbytečné fauly, které jim nedovolily s nepříznivým výsledkem něco udělat. 

Olympijští vítězové kontrolovali hru a trpělivě rozbíjeli jednotlivé výpady českého celku. Reprezentace si nedokázala vytvořit souvislejší tlak a naopak se čas od času sama musela déle bránit.

No, pokud tedy národní tým narazí na Finy v pozdější fázi mistrovství, tak ví, co čekat. Skulinky v obraně tohohle týmu se budou hledat jen velmi těžko.

Suomi tedy opanovali skupinu B a vyzvou Slováky. Česko se ziskem třinácti bodů obsadilo třetí místo a ve čtvrtfinále zkusí vyzrát na Německo.

FINSKO – ČESKO 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Armia (Pesonen), 17. Manninen (Sallinen, Granlund), 36. Rajala (Seppälä, Heiskanen).
Rozhodčí: Nord (SWE), Stolc (SUI) – Briganti (USA), Davis (USA).
Vyloučení: 2:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 19:24.
Diváci: 11 673.
Nejlepší hráči: Jussi Olkinuora – Filip Hronek.
Finsko: Olkinuora – Hietanen, Lehtonen, Seppälä, Heiskanen, Pokka, Friman, Lindell, Ohtamaa – Hartikainen, Manninen, Granlund – Sallinen, Filppula, Rajala – Lammikko, Pesonen, Armia – Mäenalanen, Björninen, Anttila Trenér: J. Jalonen.
Česko: Langhamer – Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, Jiříček, Sklenička – Pastrňák, Krejčí, Červenka – Zohorna, Hertl, Blümel – Vrána, Kämpf, Smejkal – Špaček, Flek, Stránský – Černoch. Trenér: K. Jalonen.

» Tabulka skupiny B

Rozpis play off MS

Čtvrtek 26. května – čtvrtfinále:
15:20 Švédsko – Kanada (Tampere)
15:20 Německo – Česko (Helsinky)
19:20 Finsko – Slovensko (Tampere)
19:20 Švýcarsko – USA (Helsinky)

Sobota 28. května – semifinále:
13:20 ? – ? (Tampere)
17:20 ? – ? (Tampere)

Neděle 29. května – zápas o bronz:
14:20 ? – ? (Tampere)

Neděle 29. května – finále:
19:20 ? – ? (Tampere)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz