Dobrý první krok, libuje si kouč Varaďa. Na Švédy velí zlepšit disciplínu

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

(SPIŠSKÁ NOVÁ VES, od našeho zpravodaje) S podobnými soupeři jako Bělorusko si české mládežnické výběry sem tam dopřejí pořádnou kovbojku, papírově slabší týmy mají pro náturu našinců pořád specifický náboj. Ovšem osmnáctka neponechala nic náhodě, sice to nebyla úplně bezchybná jízda za vysokým vítězstvím, zisk povinných tří bodíků je ale jednoznačně zasloužený. "Hráli jsme náročné utkání, hlavně po psychické stránce. Byl to první krok, máme za sebou úspěšný vstup do turnaje," pochvaluje si trenér Václav Varaďa.

Běloruská osmnáctka zahájila turnaj den předtím jasnou porážkou 0:7 od Američanů, ovšem Češi nemohli nic podcenit .Bylo jasné, že nováček elitní skupiny šampionátu zkusí vydolovat maximum. Osmnáctka to zvládla s jistotou. "Myslím, že jsme byli od začátku zápasu lepší. Vytvořili jsme si spoustu šancí, malinko byla škoda, že se nám v první třetině nepovedlo dát víc branek. Ale utkání jsme zlomili rychlými góly ve druhé třetině, pak jsme vývoj v podstatě kontrolovali," hodnotí Varaďa.

Kdyby juniory trápila koncovka, mohlo být zaděláno na drama. Jenže Hrabík a Hladoník odfoukli rychlými trefami případné trápení. "Uklidnili jsme se brankami, které proti těmto týmům prostě musíte dát. Na zvládnutí to byl opravdu těžký zápas," reaguje Varaďa. Povinnost velela vyhrát, aby junioři položili základ bodového konta ve skupině, a náhodou zbytečně neztratili. Místy to ovšem byla šichta. Mantinely duněly, každou chvíli někdo nakoupil ostrý hit. "Bělorusové předváděli v podstatě to, co jsme čekali. Malinko hráli až někdy za hranou regulérnosti, z toho pramenily šarvátky a skrumáže. Myslím, že za rozhodnutého stavu to nebylo třeba," povídá Varaďa.

Start podle plánu. Osmnáctka zlomila Bělorusy, MS začala úspěšně »

Soupeř cítil největší šanci ve chvíli, když snížil na 1:2. Došlo k tomu ve finiši první třetiny. Zdálo se, že gól Martynova padl po zaznění sirény. Leč rozhodčí to probrali s kolegou u videa a branku uznali. A hráče, kteří pomalu mizeli do kabin, vraceli na led, aby dohráli jednu jedinou vteřinu. To se často nevidí. "Moc ne," souhlasí Varaďa. "Mrzelo mě to, té branky byla škoda  Nemůže se nám stát, abychom si při naší přesilovce nechali ujet hráče, který to pak takhle zvládne," láteří.

Češi na jednou stranu potěšili kupodivu hodně zaplněný stadion ve Spišské Nové Vsi, jejich akce byly parádní. Ale také se dopustili několika nepřesností a chybiček v defenzivě. Souvisí to s jasným stavem, příště by se povolení koncentrace mohlo hodně vymstít. "Góly, které Bělorusové dali, jsme jim v podstatě darovali. S drobnými zraněními jsme tam přišli o pár hráčů, ale kluci se s tím jinak popasovali dobře," kvituje a přeje si, aby byli všichni bojovníci v pořádku.

Turnajový program je pro osmnáctku zběsilý. Češi sic měli volný čtvrtek, ale ve skupině sehrají čtyři zápasy v pěti dnech. Během sobotního večera je čekají Švédové, kteří na úvod podlehli Rusům 1:3. "Utkání přitom odehráli slušně, i si myslím, že opticky byli lepším týmem. Rusové se ale udrželi v zápase a nakonec vyhráli," připomíná Varaďa, který duel bedlivě sledoval. "Čekáme velmi těžký zápas. Celou sezonu jsme se Švédy hráli vyrovnaná utkání, uvidíme, jak to dopadne tentokrát." Aby byli junioři úspěšní, potřebují zlepšit disciplínu. "Určitě, proti Bělorusům nás tlumilo, že jsme se nechali hodně vylučovat. Opláceli jsme fauly a kupili věci, hra mohla být plynulejší," uzavírá kouč osmnáctky.

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz