Dodatečná stížnost k IIHF? Kari se týmu tvrdě zastává, říká Zábranský

Foto: Jan Beneš, Český hokej

22. května 2022, 16:56

Marek Hedbávný

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Tématem posledního zápasu národního týmu byl nepotrestaný hit Andrease Martinsena na Matěje Blümela. Hodně rozzlobený byl na rozhodčí na tiskové konferenci hlavní kouč Kari Jalonen a k faulu norského útočníka se po nedělním tréninku vrátil i jeho asistent Libor Zábranský.

Matěj Blümel je v pořádku a může nastoupit. Asi velká úleva, že?
Samozřejmě ano. Když jsme viděli ten záběr, přímo z kamery rozhodčího, který ji má na helmě, je docela nepochopitelné, že to neodpískal jako jasný útok na hlavu a faul. V tu chvíli, kdy jsme to viděli na videu, to vypadalo špatně. Zaplaťpánbůh je Mates tvrdej chlap, bude hrát a je v pořádku.

Budete řešit dodatečnou stížnost u IIHF?
To už Kari řešil. Byl za námi šéf všech rozhodčích, probírali jsme to. Hlavně Kari. Dost tvrdě se zastává týmu. To je v pořádku. Nechci říct, že bychom si chtěli stěžovat na rozhodčí, ale za všechny zápasy tam několik sporných rozhodnutí bylo, která přitom byla jasně viditelná. To je ale pryč. My se musíme dívat dopředu. Hlavně, že je Mates v pořádku.

Nadcházející dva zápasy asi ukážou pravou sílu českého týmu...
(usměje se) Tu sílu kluci mají obrovskou. Jsou to špičkoví hráči. Každý má svoji roli. A roli, kvůli kterým jsme si je vybrali, musí plnit. Ke každému zápasu musíme přistupovat jako k play off zápasu. 

„Byl za námi šéf všech rozhodčích, probírali jsme to."

Cítíte, že přichází zlepšení a tým směřuje ke správnému cíli?
Jasně, ale je potřeba se vyvarovat hlušších míst, které máme. Včera jsme tam měli hodně ztrát na modrých čarách, otáčeli nám hru. Hlavně v posledních deseti minutách druhé třetiny tam těch drobných chyb bylo hodně. Ve třetí třetině zase byla tři zbytečná vyloučení, toho je potřeba se vyvarovat. Čím dál tím silnější týmy, na které půjdeme, mají provedení přesilovek kvalitní. Za stavu 3:1 si to nemůžeme dovolit.

Je pro čtvrtfinále dobrou průpravou, že na závěr skupiny přijdou takhle těžcí soupeři?
Já bych nechtěl říct slovo průprava. Je to mistrovství světa, každý má svoji kvalitu. Náš výkon má určitý proces. Věřím, že bude zápas od zápasu ještě lepší a že vydržíme systém držet po celých šedesát minut.

„Je potřeba se vyvarovat hlušších míst, které máme."

Nevyčítal jste po sobotě hráčům určitou pasivitu? Útočníci nenapadali tak aktivně.
To je to, co jsem říkal – jsou tam určité pasáže a drobnosti, které bychom chtěli vypilovat. Musíme držet systém celých šedesát minut. Jinak nám vznikají mezery v systému a potom to takhle vypadá – není to pasivita, jde spíš o to, že jeden hráč na chviličku v systému vypadne ze své role. Pak to může vypadat jako pasivita, ale není to tak. Chceme, aby kluci byli agresivní a aktivní. Nepožadujeme po hráčích, aby v určitou chvíli zatahovali střední pásmo a podobně, to v žádném případě. Nikdy takový pokyn na střídačce nepřišel. Naopak. I kdyby proti nám hrál soupeř 6 na 5, nechceme být pasivní a zatažení v boxu před bránou, chceme být agresivní.

Nepřečetli už trošku soupeři český styl? Norové se obzvlášť ve druhé třetině dostávali přes střední pásmo.
Tak jako máme načtené soupeře my, tak mají soupeři načtené nás. Kvalita videokoučů a videoanalytiků je obrovská, načtete drobné detaily soupeře a on je zase načte na vás. Skulinku vždycky najdete. Navíc, pokud někdo vypadne z role... Jde o to držet systém, hrát disciplinovaně a hlavně bez faulů.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz