Dostali jsme góly a přestali hrát, lituje Koffer. Myšák už velí myslet na Rusy

Foto: Matt Zambonin / HHOF-IIHF Images

České dvacítce to proti Švédům na juniorských šampionátech nejde. Hokejisté soka porazili naposledy v roce 2003, před deseti lety nakoupil ročník 1990 desítku, loni před domácím publikem z toho byla čtvrtfinálová porážka 0:5. Mizerná bilance bohužel platí dál, vstup do turnaje v Edmontonu svěřencům trenérů Mlejnka, Bruka a Trnky nevyšel.

Češi brali porážku 1:7, což na úvod není rozhodně nic příjemného. Přitom start utkání se povedl, první třetina vypadala slušně. „Hráli jsme vyrovnané utkání, bohužel jsme dostali blbé góly a pak přestali hrát. Musíme na to rychle zapomenout, připravit se na zítra a sehrát dobrý zápas s Ruskem," povídá Filip Koffer.

Dvacítka šla do vedení, v čase 10:14 využil přesilovku Jan Myšák a korunoval aktivní hokej, který junioři v prvním dějství předváděli. Jenomže soupeř později zvedl hlavu, během druhé třetiny se třikrát střelecky prosadil a vývoj otočil. „Po třetím gólu jsme trošku přestali hrát a začali dělat víc chyb. Hledal bych v tom ponaučení do dalších zápasů. Musíme se poučit a na další utkání se pořádně připravit," upozorňuje Myšák.

„Bylo tam od nás hodně zbytečných faulů, oni měli přesilovky velmi dobře nacvičené.“

V kabině dvacítky nebylo po zápase nikomu do řeči. Mladíci Tre Kronor mají výtečné talenty, přesto si podobný scénář nikdo z českého tábora nepředstavoval. Soupeř nesehrál v Edmontonu žádné přípravné klání, vzhledem k nákaze koronavirem přišel o hlavního kouče i o několik opor, jako jsou Eklund, Wallinder nebo Henriksson.

Jenže Švédové se postupně rozehráli, k cestě za vítězstvím jim pomohly také početní výhody či oslabení. „Bylo tam od nás hodně zbytečných faulů, oni měli přesilovky velmi dobře nacvičené. A využili je. To je pro nás bohužel špatné," lituje český kapitán Myšák, který zůstal nakonec jediným střelcem dvacítky.

Přitom junioři byli v první polovině zápasu aktivní, na gólmana Alnefelta se pokoušeli pálit s velkou intenzitou. Poměr střel tomu dlouho odpovídal. „Do každého utkání jdeme s tím, že chceme vyslat co nejvíc střel. Nebyl to úplně záměr, ale stříleli jsme ze všech pozic," hlásí Koffer. 

Vývoj souboje nahrál soupeři. Švédové se uklidnili a získali psychickou výhodu, naopak českým mladíkům ujížděla půda pod nohama. „Nerad bych ventiloval, co se říká v kabině, ale chtěli jsme změnu," říká o debatě v šatně po druhém dějství Myšák.

„I kdyby to bylo 10:0, tak musíte do té třetiny nebo do posledních minut jít s tím, že to otočíte.“

I za stavu 1:4 hokejisté věřili, že je v jejich silách zabrat a rozjetého soka zaskočit. „Víru musíte mít pořád. I kdyby to bylo 10:0, tak musíte do té třetiny nebo do posledních minut jít s tím, že to otočíte. Bez víry by hokej hrát nešel," zmiňuje známou pravdu Koffer.

? „Nemyslím si, že by nás Švédové úplně překvapili. Spíš tam sehrála roli dovednost hráčů.“

Zveřejnil(a) Hokej dne Sobota 26. prosince 2020

Záměr se nezdařil, zápas nakonec skončil debaklem. A to ještě Malík v brance dvacítky leccos zachránil. „Nick je výborný gólman, i proti Švédsku chytil spoustu šancí. Nějaké góly určitě nebyly jeho," potvrzuje Koffer. Špatný vstup do turnaje na náladě nepřidá, ale není čas nad ní přemýšlet. Záhy je tu další bitva, už v noci na pondělí od 3:30 SEČ vyzve dvacítka ruskou sbornou.

A bude to další ostrý test. „Turnaj je krátkodobý, zápasy jdou rychle za sebou. Rusové měli volno, budou o trošku víc čerství. Ale nám je to jedno. Připravíme se na sto procent. Víme, že každý soupeř tady má vysokou kvalitu. V malém intervalu mezi zápasy bych nehledal výhodu nebo nevýhodu," uzavírá kapitán Myšák.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz