Dvacítka dá v Chomutově šanci domácím žolíkům. I Galvasovi s Jiříčkem

Michael Schnattinger | Foto: Pasi Menander, leijonat.fi

27. října 2023, 13:06

Martin Voltr

Poslední turnajovou zkoušku před mistrovstvím světa absolvuje česká reprezentace do dvaceti let od 8. do 12. listopadu v Chomutově. Trenéra Patrika Augustu zkusí v boji o šampionát přesvědčit zejména mladíci z juniorské extraligy.

O prázdninách si trenéři z velké části museli udělat obrázek o hokejistech v zámoří, které následně mohou pozvat až na finální kemp před mistrovstvím světa. Listopadový termín naopak patří výhradně hráčům z českých či evropských klubů.

Krajánků je v nominaci jen šest, šanci dostanou zejména domácí hokejisté. Mezi prověřená jména můžeme zahrnout Jakuba Dvořáka nebo Aleše Čecha, ze zahraničních mladíků už za sebou mají kupu reprezentačních zkušeností Jiří Felcman či Jakub Štancl. Svým způsobem o něco zajímavější bude sledovat hráče, kteří jsou na tom naopak.

Úplná reprezentační premiéra čeká sparťanského obránce Olivera Samsona, který se letos vrátil po letech ve Švédsku. Dále i brněnského forvarda Adama Boltvana, v současnosti třetího nejproduktivnějšího hráče juniorské extraligy.

Oliver Samson

Oliver Samson | Foto: Facebook HC Sparta Praha

Jediný turnaj mají v zádech karlovarský zadák Ondřej Dorot, rovněž velmi produktivní v juniorce, i mladoboleslavský forvard Matěj Gardoň, který stejně jako Boltvan sbírá i první starty v Tipsport extralize. Až v červenci debutoval za národní tým Sebastian Redlich ze Södertälje. Pouze v sedmnáctce si zahrál Matěj Maštalířský z Litvínova, jednotky reprezentačních duelů má na kontě třeba i sparťan David Senčák.

Za dvacítku si zahrají dva členové stříbrného kádru osmnáctky z Hlinka Gretzky Cupu – obránci Tomáš Galvas a Adam Jiříček. I díky novicovi Galvasovi má v nominaci největší zastoupení Liberec, který dodá pět hráčů, a to se s Bílými Tygry ještě znovu setká jejich bývalý parťák Štěpán Vopravil.

Adam Jiříček

Adam Jiříček | Foto: Milan Podpera, hcplzen.cz

Záhadou chvíli zůstal osud Adama Benáka. Když mladičký talent nefiguroval v nominaci sedmnáctky ani osmnáctky, zdálo se být jasné, že ho před MS vyzkouší dvacítka. Ovšem i v její pozvánce teď chybí. Nakonec hokejový svaz oznámil, že se Benák připojí k nejmladšímu týmu.

Reprezentanty na turnaji pěti zemí v Chomutově prověří evropská špička. Speciálně Finové a Švédové berou na listopadový podnik vždy spoustu hráčů s velkými zkušenostmi ze seniorského hokeje, také kádr Švýcarů by se měl z velké části blížit tomu finálnímu, který pojede na mistrovství světa. Češi a Slováci naopak budou vyhlížet spoustu krajánků, v listopadu obvykle konkurují severské špičce jen hodně obtížně.

Český výběr se pod Krušnými horami sejde v pondělí 6. listopadu. Do turnaje vstoupí ve středu proti Švýcarsku, dále ho čeká Finsko a po volném pátku nastoupí o víkendu na Švédsko a Slovensko. První tři duely sehrají Češi vždy od 18:30, ten poslední pak od 16:30.

Adam Boltvan

Adam Boltvan | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Nominace české dvacítky

Brankáři:
Michael Schnattinger (Liberec), Jan Kavan (Kometa Brno), Štěpán Vopravil (KooKoo Kouvola, Finsko).

Obránci:
Jakub Dvořák, Tomáš Galvas (oba Liberec), Aleš Čech (Mladá Boleslav), Adam Jiříček (Plzeň), Matěj Prčík (Vítkovice), Ondřej Dorot (Karlovy Vary), Oliver Samson (Sparta Praha), Dominik Badinka (Malmö, Švédsko).

Útočníci:
Jaromír Pérez Lisa, Lukáš Plos (oba Liberec), Matěj Gardoň (Mladá Boleslav), Matěj Přibyl (Vítkovice), Ondřej Hrabík, David Senčák (oba Sparta Praha), Jonáš Jungwirth (Jihlava), Adam Boltvan (Kometa Brno), Matěj Maštalířský (Litvínov), Miroslav Holinka (Třinec), Jiří Felcman (Langnau, Švýcarsko), Adam Bareš (Pelicans Lahti, Finsko), Jakub Štancl (Växjö, Švédsko), Sebastian Redlich (Södertälje, Švédsko).

Náhradníci:

Obránci: Jakub Koudelka (Pardubice), Matěj Vovsík (Jihlava), Šimon Němec (Mladá Boleslav). Útočníci: Jan Ekrt (Kometa Brno), Jakub Šiler (Plzeň), Michal Tomeček (Olomouc), Matyáš Dědek (Vsetín), David Varvařovský (Karlovy Vary), Jan Gaspar (Södertälje, Švédsko).

Realizační tým:

Manažer: Otakar Černý
Hlavní trenér: Patrik Augusta
Asistenti trenéra: Robert Reichel a Pavel Trnka
Trenér brankářů: Martin Láska
Videotrenér: Vojtěch Tulačka
Lékař: Jaroslav Budín
Fyzioterapeut: Miloš Pojer / David Matoušek
Kondiční trenérka: Hana Bubníková
Kustod: Jan Lamacz
Kustod a masér: Jan Vejvoda

Program turnaje pěti v Chomutově

Středa 8. listopadu:
15:00 Slovensko – Finsko
18:30 Česko – Švýcarsko

Čtvrtek 9. listopadu:
15:00 Švýcarsko – Švédsko
18:30 Česko – Finsko

Pátek 10. listopadu:
15:00 Finsko – Švýcarsko
18:30 Švédsko – Slovensko

Sobota 11. listopadu:
15:00 Švýcarsko – Slovensko
18:30 Česko – Švédsko

Neděle 12. listopadu:
13:00 Švédsko – Finsko
16:30 Česko – Slovensko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz