Dvacítka se chystá na start v Hodoníně. Ze Škarka máme radost, říká Krátoška

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

8. listopadu 2018, 12:24

Martin Voltr

Víkend slibuje v Hodoníně parádní podívanou. Čeští hokejisté do 20 let se ve třech dnech postaví silným výběrům Švédska, Ruska a Finska, aby zabojovali o účast na mistrovství světa v Kanadě. „Uděláme s kluky maximum pro to, abychom byli nejenom spokojení po herní stránce, ale i výsledkově úspěšní,“ slibuje den před startem turnaje čtyř zemí asistent trenéra Aleš Krátoška.

Češi budou chtít napravit nevydařený srpnový turnaj ve Švédsku, kde hráli rovněž proti elitní evropské trojce. Po porážkách 1:5 s Finskem, 1:3 s Ruskem a 2:5 se Švédskem tehdy skončili bez bodu poslední.

„Od začátku sezony nás trápí koncovka, tam to bylo hodně markantní. Ostatní týmy dokáží vytěžit z minima maximum, my se na šance nadřeme a potom nám nejde to proměňování. Řekl bych, že máme velké rezervy ještě v přesilové hře,“ říká Aleš Krátoška, asistent trenéra Václava Varadi. „Výsledky ve Švédsku nebyly dobré, znamenají pro nás ponaučení.“

V Hodoníně se představí ani ne polovina kádru z prázdninového turnaje, kdy ještě pomohla i řada hráčů ze zámoří. Ti na pozdim k dispozici tradičně nejsou vůbec. „Máme postavený kádr na klucích, kteří hrají Chance ligu, popřípadě extraligu. K tomu kluci z Finska,“ pokračuje Krátoška s tím, že zraněného Ondřeje Chrtka nahradil jiný centr Oscar Flynn.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Ze severu dorazila trojice mladíků. Trenéry musí směrem k mistrovství světa těšit hlavně forma Jakuba Škarka, který se v Lahti uvedl parádně. „Máme z toho všichni radost. Kuba poprvé vyrazil mimo Jihlavu, když neberu pár měsíců v Litoměřicích, a opravdu mu to prospělo. Je vidět, že na sobě pracuje. Má tam dobré výsledky a jde na něj samá chvála,“ pokyvuje asistent spokojeně.

Škarek v Lahti válí. Finové nic neošidí, proto jsou odskočení, říká »

Čí jméno naopak v nominaci překvapilo, to je Jakub Müller. Odchovanec Kladna se do Finska také vydal letos a brousí místní juniorskou soutěž v Lappeenrantě. „S trenérským štábem jsme si říkali, že bychom ho rádi viděli. Domácí turnaj v Hodoníně je myslím i pro něj výzva a určitě se bude chtít ukázat, co v něm je,“ hlásí Krátoška na adresu zadáka, jehož čeká v 19 letech reprezentační premiéra.

Třetím krajánkem je Martin Hugo Haš, ten zastupuje společně s Michalem Teplým mladší ročník 2001, který letos ještě táhne výběr do 18 let. „Michal byl s námi ve Švédsku a opravdu nás mile překvapil, byla by škoda nedat mu další šanci. Hugo měl jet v srpnu taky,“ vrací se Aleš Krátoška k turnaji, kdy už ale dvacítka nechala talentovaného obránce, aby si plnil povinnosti v Tappaře.

S blížícím se šampionátem se musí hokejisté vydat ze všech sil, aby zabojovali o nominaci. Jakub Galvas a někteří další by na mistrovství rozhodně chybět neměli, ale spousta hráčů to má do sestavy mnohem dál a teď dostávají poslední šanci přesvědčit trenéry. Záleží to ovšem nejenom na nich samotných, ale taky na dalších okolnostech.

„Uvidíme, jak to bude s našimi top hráči za mořem,“ obrací se asistent ke čtveřici Nečas, Kaut, Zadina, Chytil. „Odvíjet se to bude i od toho, jestli budou v prvních týmech, nebo na farmách. Do poslední chvíle to bude velký otazník, i když nějaké indicie máme,“ podotýká.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Každopádně ještě dlouho po turnaji budou trenéři nad sestavou přemýšlet. „Byli bychom strašně rádi, kdybychom mohli mít co nejkvalitnější tým už na soustředění před mistrovstvím, abychom se na něj připravili,“ pokyvuje Krátoška. Realizační tým v probíhajícím týdnu zároveň pozorně sleduje ostatní akce. Zejména devatenáctku, která hraje tři zápasy ve Finsku. I z jejího kádru se může ještě někdo na mistrovství prokousat.

Kravcov, Kupari, Kakko, Podkolzin. Hodonín se těší na plejádu talentů »

V pátek se už ale hlavní pozornost stočí do Hodonína, kde se Češi představí postupně proti Švédsku, Rusku a Finsku. Soupeři přivezli spoustu parádních jmen, fanoušci se mají na co těšit. Ale úplně nejradši by byli, kdyby je potěšil domácí tým.

„Jdeme do každého zápasu s tím, že chceme vyhrát. Uděláme s kluky maximum pro to, abychom byli nejenom spokojení po herní stránce, ale i výsledkově úspěšní. Jsem rád, že se turnaj koná v Hodoníně, kde jsme byli v dubnu s devatenáctkou. Všechny fanoušky zvu na kvalitní juniorský hokej, který tenhle turnaj určitě bude splňovat,“ dodává asistent Aleš Krátoška.

Všechna utkání turnaje odvysílá v přímých přenosech HokejkaTV.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Nominace dvacítky na turnaj v Hodoníně

Brankáři:
Jakub Škarek (Lahti, Finsko), Lukáš Dostál (Třebíč).

Obránci:
Jakub Galvas (Olomouc), Michael GasparDavid Kvasnička (oba Litoměřice), Matyáš Zelingr (Kladno), Martin Hugo Haš (Tampere, Finsko), Jakub Müller (Lappeenranta, Finsko), Dalimil Mikyska (Třebíč).

Útočníci:
Jakub PourJaroslav Dvořák, Oscar Flynn (všichni Litoměřice), Karel Plášek (Kometa Brno), Ondřej Machala (Pardubice), Jan JeníkMichal Teplý (oba Liberec), Jan Hladonik (Třinec), Jakub Navrátil (Přerov), Lukáš Rousek (Sparta Praha), Jan SüssVojtěch Střondala (oba Třebíč), Radim Toman (Vítkovice).

Realizační tým:

Manažer: Otakar Černý
Hlavní trenér: Václav Varaďa
Asistenti trenéra: Aleš Krátoška a Patrik Eliáš
Trenér brankářů: Radek Jirátko
Videotrenér: Lukáš Lotko
Lékař: MUDr. Miroslav Budoš
Fyzioterapeut: Martin Výtisk
Kustod: Jan Vejvoda
Kustod/masér: Václav Vejvoda

Program turnaje v Hodoníně

Pátek 9. listopadu:
15:00 Finsko – Rusko, živě »
18:30 Česko – Švédsko, živě »

Sobota 10. listopadu:
15:00 Švédsko – Finsko, živě »
18:30 Česko – Rusko, živě »

Neděle 11. listopadu:
15:00 Rusko – Švédsko, živě »
18:30 Česko – Finsko, živě »

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz