Dvě přesilovky a oslabení Hollensteina. Češi v přípravě na MS poprvé padli

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

13. dubna 2016, 21:49

Václav Jáchim

(VISP, od našeho zpravodaje) Dlouho to vypadlo, že by čeští hokejisté mohli na stadiónku kousek od majestátné hory Matterhorn vytěžit další body do Euro Hockey Tour. Národní tým začal první bitvu se Švýcary sympaticky, jenže ve druhém dějství propásl dvojnásobnou přesilovku. A pak vypadl z rytmu. Domácí nastartoval v oslabení Hollenstein, dvakrát skórovali při početní výhodě. Český výběr sice posléze snížil díky šikovné teči Kousala, ale srovnat už nedokázal. Odvetu uvidí v pátek 15. dubna Biel, duel startuje ve 20:15 a vysílá ho ČT Sport.

Trenér Vůjtek poslal do utkání Jakuba Kováře, který předtím proti Němcům nechytal a do zápasu šel poprvé od 26. února. Z hráčů do pole zůstali mimo Hrabal, léčící se Kolář, Červený, Hruška. Jako třináctý útočník byl připraven Jarůšek. Švýcaři předtím v letošním Euro Hockey Challenge jednou porazili Švédy, také testují několik mladých hráčů. Kádr ještě posílí finalisté domácího play off z Bernu a Lugana, resp.posily z NHL. Zatím by měli být jistí Berra a Weber.

Reprezentanti vstoupili do utkání aktivně, zmáčkli soka v obranném pásmu, měli víc šancí. Před Kovářem neuspěl Suter, brankář Zurkirchen musel řešit zakončení Červenky. Útočník, který bude hrát příští rok právě v zemi pod Alpami, byl záhy vyloučen a domácí šli do vedení. Češi sahali po přečíslení, jenže kotouč nezískali. Do otevřené obrany nabruslil Lino Martshini a dvě vteřiny před koncem početní výhody trefil přesně - 1:0. Hokejisté se ovšem nenechali rozhodit, po 65 sekundách bylo vyrovnáno. Kempný našel krásnou přihrávkou na pravém křídle Lukáše Kašpara a mistr světa 2010 nedal luxusní ránou Zurkirchenovi šanci - 1:1.

Střelec úvodní české branky byl v 10. minutě vyloučen, při oslabení se k zajímavé koncovce dostal Kousal. Posléze mohli jít hosté do vedení, Urban najížděl se Zaťovičem v přečíslení na švýcarskou klec a druhý zmíněný byl hákován. Z nařízeného trestného střílení bohužel Zaťovič přestřelil. Hokejista ruského Toljatti si mohl náladu zvednout v 18. minutě, ale ani tahle šance neskončila radostí. Po přestávce soupeř zabral, byl aktivnější. Český tým může mrzet dvojnásobná přesilovka, po vyloučeních Hollensteina a Haase ji národní tým hrál 49 vteřin, ovšem chyběl klid a finální střela.

Když se Hollenstein vrátil na led, nebezpečně pálil Vincour. Pak na útočné modré neudržel kotouč Trončinský, Denis Hollenstein uháněl sám na Kováře a v oslabení trefil - 2:1. Tahle akce dala Švýcarům křídla. Hráli dlouho v českém pásmu, napadali, nutili soupeře k chybám. Když seděl na trestné lavici Zaťovič, přidali svěřenci trenéra Fischera třetí zásah. První pokus Marca Wiesera pohotově zblokoval Jeřábek, druhý bohužel napnul síť - 3:1. Čeští hokejisté věděli, že mají-li s výsledkem něco udělat, potřebují ve třetím dějství přidat. A skutečně, hrálo se hodně před Zurkirchenem. Po krásné ráně Kubalíka zazvonila tyč, nebylo jasné,jestli kotouč nevylétl z klece. Rozhodčí se na rozdíl od jiných moderních arén zašli podívat osobně do boxu trestoměřičů na televizní záznam, načež rozpažili.

V čase 46:06 už se skóre měnilo. Od levého mantinelu poslal kotouč před bránu Zohorna a Robert Kousal pohotovou tečí napnul síť - 3:2  Česká snaha došla naplnění. Pak následovala komplikace, rozhodčí vyloučili Kundrátka se Zohornou a domácí hráli 79 sekund v pěti proti třem. Češi se ale vzorově ubránili. V 58. minutě neuspěl tvrdou střelou Gulaš. V čase 57:45 trestali rozhodčího domácího Cuntiho a čeští hokejisté hráli power play. Na vyrovnání však bohužel nedosáhli, v letošním Euro Hockey Tour tedy poprvé podlehli. Odvetu se Švýcary sehrají v pátek 15. dubna od 20:15 v Bielu.

Výsledek třetího utkání české reprezentace v přípravě na MS:

ŠVÝCARSKO - ČESKO 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 6. Martschini (Loeffel), 31. Hollenstein, 39. M. Wieser - 7. Kašpar (Kempný), 47. Kousal (T. Zohorna).
Rozhodčí: DiPietro, Wehrli - Espinosa, Fluri.
Vyloučení: 7:5.
Využití: 2:0.
Oslabení: 1:0.
Diváci: 3325.
Nejlepší hráči: Sandro Zurkirchen - Lukáš Kašpar.
Hráno: ve Vispu, utkání Euro Hockey Challenge.
Švýcarsko: Zurkirchen - DuBois, Geering, Loeffel, Grossmann, Schneeberger, Genazzi, Rathgeb, Schlumpf - Ambühl, Romy, Hollenstein - M.Wieser, Cunti, Bieber - Martschini, Trachsler, D. Wieser - Haas, Schäppi, Suter. Trenéři: Fischer, Hollenstein a von Arx.
Česko: Jakub Kovář - Rutta, Jeřábek, Kundrátek, Kempný, Zámorský, Doudera, T. Voráček, Trončinský - Červenka, Holík, Kubalík - Kašpar, Urban, Zaťovič - Radil, Koukal, Vincour - Gulaš, Kousal,T. Zohorna. Trenéři: Vůjtek, Kalous a Špaček.

Další program české reprezentace před MS v Rusku:

Euro Hockey Challenge:

Pátek 15. dubna:

20:15 Švýcarsko - Česko (Biel, ČT Sport)

Euro Hockey Tour:

Čtvrtek 21. dubna:

18:30 Finsko - Česko (Oulu)

Sobota  23. dubna:

15:00 Finsko - Česko (Kouvola)

Středa 27. dubna:

19:20 Česko - Švédsko (Znojmo)

Pátek 29. dubna:

19:20 Česko - Švédsko (Znojmo)

Generálka na mistrovství světa:

Úterý 3. května:

18:00 Česko - Kanada (Praha, O2 arena)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz