Extraliga? Znatelný rozdíl, ví Pýcha. Rád by nabral nějaká kila

Pavel Pýcha dostal zaslouženou odměnu za své rekordní výkony v Chance lize – ve čtvrtek převzal Cenu Tomáše Zelenky pro nejlepšího hráče v sezoně 2019/2020.

Na začátek – jak se vám ta trofej líbí?
Jednak je moc hezká. To zaprvé. A je i docela těžká. To mě celkem překvapilo. Určitě je to moc hezký výtvor.

Máte nějaké místečko, kam si dáváte medaile a podobně?
Zatím ne. Určitě si teď nějaký prostor udělám, aby trofej měla své místo.

Když ji loni přebíral Luboš Rob, sám říkal, že ve vás vidí budoucího držitele téhle ceny. A vyplnilo se to.
Známe se dobře, vyrůstali jsme spolu v Budějovicích. Luboš je o rok starší, hráli jsme spolu nějaká léta. Kamarádíme spolu doteď, jsme v kontaktu. Věděl jsem, i z toho videa, co jste natáčeli, že o mně mluvil. Pak mi to i říkal osobně, že mi to přeje. A nakonec to takhle vyšlo.

Jaká byla sezona, za kterou jste tu cenu získal?
Skvělá! Ať už z osobního nebo z týmového hlediska. Prohráli jsme, mám takový pocit, snad jenom čtyři zápasy v normální hrací době za celou sezonu. Což si myslím, že je skvělé číslo. Opravdu se nám dařilo – od začátku do konce. Všichni jsme si ten rok užili.

Byla tam vůbec nějaká chyba? Napadá mě snad jedině to, že nebylo play off.
Asi jo. Každý chce to play off hrát. My jsme měli dobře našlápnuto. Samozřejmě situace, která byla, nikoho netěšila. Určitě nás to mrzelo. Ale bohužel... Takhle to je. S tím se nic dělat nedalo. Myslím, že kdyby se nám pak v play off povedlo postup urvat, tak by oslavy s fanoušky určitě byly nezapomenutelné. A každý by na ten okamžik hodně dlouho vzpomínal.

Teď se hraje bez diváků. I to slavnostní předání trofeje se letos nemohlo uskutečnit před plnou Budvar arénou.
Situace je prostě stejná pro všechny. My jsme vůbec rádi, že teď můžeme hrát hokej. I když je to bez lidí. Samozřejmě je to pro všechny nepříjemné, ale je to tak, jak to je. S tím se nedá nic dělat. I to předání beru tak, jak to je. Lidi prostě na zimák nemůžou.

Vytvořil jste prvoligový rekord v počtu bodů od obránce – s šedesáti body. Hodně z nich jste získal v přesilovkách.
To, že jsem dostával tolik prostoru na ledě, byl určitě hlavní důvod. Opravdu u většiny přesilovek jsem dostal šanci hrát. Měli jsme i skvělý tým. Kterákoliv lajna byla zrovna na ledě, stejně jsme byli schopní dát gól. Jako tým jsme dávali spoustu gólů, což se odrazilo i na produktivitě většiny hráčů. A já jsem v tomhle nebyl výjimka.

Byl nějaký zápas, na který nejraději vzpomínáte? Proti Přerovu jste bral hned šest bodů.
Těžko říct. Že bych si vyloženě nějaký zápas vybral, to asi ne. Ale nejspíš tedy ten proti Přerovu, jak říkáte. Ten se nám opravdu povedl. Těch zápasů ale bylo víc. Jako celek na tu sezonu budu vzpomínat dobře. Nějaký určitý zápas si ale zpětně nejspíš vybavovat nebudu.

S kým si vlastně na ledě nejvíc rozumíte? Ať už z obránců, případně s útočníky.
U nás se většinou útoky hodně točí. Hráči hodně rotují. Takže v útoku, že bych si vyloženě řekl, že si s někým nejvíc rozumím, to asi ne. Co se ale obrany týče, tak určitě s Karlem Plášilem. S ním se mi hraje dobře. Hrajeme spolu už delší dobu, známe se a vyhovíme si. Myslím, že nám to většinou i funguje.

Jak byste se vlastně charakterizoval jako hráč?
Myslím si, že mi celkem jde hra dopředu. V minulosti jsem hrál v útoku, takže nějaké návyky z toho útočníka ve mně zůstaly. Na čem musím zapracovat, tak to je asi na defenzivní činnosti. Teď v extralize je to bránění daleko náročnější. I ta fyzická hra. Nejsem úplně největší postavy, chtělo by to přidat nějaká kila. Hráči jsou tady daleko silnější než v první lize. V těch soubojích jsou ta kila kolikrát znát.

Jak těžký je tedy přechod do extraligy?
Je to určitě náročné. Je to rozdíl oproti první lize, Řekl bych, že znatelný. Hlavně v tom provedení od hráčů, taktické vyspělosti. Chyby, co byly v první lize, a to kolikrát dvě, tři za třetinu, tak tady se od soupeřů proti nám nestanou třeba ani jednou. Chyby, které nám v první lize stačily na vítězství, už nám tady nestačí. A prohráváme kvůli nim zápasy.

Zvykáte si? Proti Vítkovicím jste předvedli výborný výkon.
Myslím, že jsme těch lepších zápasů měli víc. Tam nám ty góly napadaly a pak se to od toho odvíjelo – měli jsme potom sebevědomí, ani jsme nedělali chyby dozadu. Ani třeba ten zápas minulý týden proti Zlínu nebyl úplně špatný, ale prostě jsme dvakrát ztratili puk a dostali jsme dva góly. Pak se to už těžko otáčí. My jsme minulý rok zápasy kolikrát otočili v závěru, v první lize nám to ještě stačilo. Ale v extralize už jsou týmy zkušenější a pak i ty brejky dokážou potrestat.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený MADETA MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE (@hcmotor)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz