Hokej v číslech: Co může nabídnout Richard Jarůšek?

Foto: Jan Švarc, hcverva.cz

Na Spartě strávil poslední dva roky a rozhodně nepatřil mezi neproduktivní hráče. Pro letošní sezonu se však Richard Jarůšek do sestavy Pražanů nevešel a nakonec odešel na hostování do Litvínova. Nejen tam se teď ptají: co může přesně nabídnout?

A otázka je to naprosto oprávněná. Nebývá totiž zvykem, že by hráč, který v předminulém ročníku zaznamenal ve 49 zápasech 18 gólů a 30 bodů, zůstával až do začátku září bez jistého působiště pro další sezonu.

Sáhl po něm až Litvínov, do kterého odchází prozatím na měsíční hostování. 

„Vzhledem ke zranění našeho klíčového útočníka Jakuba Petružálka jsme se rozhodli před začátkem soutěže angažovat důrazného a přímočarého hráče, který umí pracovat v prostoru před brankou,“ okomentoval příchod generální ředitel a hlavní trenér Severočechů Jiří Šlégr.

Jak se Richardu Jarůškovi v minulé sezoně dařilo a co může přesně Vervě, kde bude hrát první měsíc na zkoušce, přinést?

Foto: hcsparta.cz

Jarůšek odehrál v minulé sezoně v dresu Sparty 36 utkání, v nichž vstřelil 9 gólů a zaznamenal 13 bodů. Na brankáře soupeřů vyslal 72 střel, ve vstřelenou branku jich tak proměnil 12,5 %.

Čtyři body ze třinácti bodů zaznamenal v přesilovce, v níž průměrně odehrál za zápas 1 minutu a 54 vteřin. Celkově strávil na ledě v průměru za všech herních situacích 13 minut a 13 sekund, při rovnovážném stavu hráčů na ledě 11 minut a 15 sekund.

My se zaměříme na hru 5 na 5 a přesilovky, protože právě v nich by měl Jarůšek díky své postavě platit za užitečného hráče.

Solidní střelecké statistiky

Při hře 5 na 5 vstřelil osmadvacetiletý útočník šest gólů a zaznamenal devět bodů, výrazně lépe si však vedl, přepočítáme si jeho statistiky kvůli časovému zkreslení na 60 minut.

S 0,9 góly za 60 minut patřilo Jarůškovi mezi 266 hráči, kteří odehráli alespoň 300 minut, solidní 41. místo, s 1,35 body byl pak 102. Nejlepší umístění vidíme při pohledu na Jarůškovy střelecké statistiky.

V počtu střeleckých pokusů náleží rodákovi z Brna výborná 35. příčka (13,82), s 8,86 střelami na branku byl 28. a se stejnými dvěma statistikami z prostoru slotu mu patřily 44. a 47. pozice.

Připomeňme, že Jarůšek odehrál v průměru za zápas pouze něco málo přes 13 minut. To není moc a to musíme vzít v potaz také fakt, že jeho nejčastějším spoluhráčem při hře 5 na 5 byl Zach Sill, který za příliš produktivního hráče neplatil.

Pojďme se ještě podívat na přesilové hry. Pro ně má Jarůšek skvělé předpoklady, se svými 189 centimetry a téměř 90 kily je ideálním hráčem do předbrankového prostoru, což koneckonců kvitoval i litvínovský kouč Jiří Šlégr.

Štěstí, nebo efektivita?

Jak se na jeho loňské působení v početních výhodách dívaly statistiky?

I když s 2,65 góly a 3,54 body za 60 minut (v celkovém měřítku tři góly a čtyři body) mu mezi 163 hráči s alespoň 60 odehranými minutami patřilo 18. a 77. místo, ve střeleckých statistikách si výrazně pohoršuje.

Ve střeleckých pokusech a střelách na branku se řadí do poslední šestiny tabulky, ve stejných statistikách s rozdílem lokace v prostoru slotu mu náleží pozice okolo poloviny žebříčku čítajícím 163 hokejistů.

Co však vyzdvihovalo Jarůškovy gólové a bodové statistiky, byla vysoká 42,86% úspěšnost střelby: vždyť ze sedmi střel v přesilovkách proměnil tři v branky!

Je samozřejmě otázkou, zda to nehovoří spíše o hráčově efektivitě, jeho střelecké statistiky ovšem příliš pozitivní nevypadají.

Jak ale celkově hodnotit výkony Richarda Jarůška v minulé sezoně? Při přesilovkách nezaznamenával nijak vysoké střelecké statistiky, při hře 5 na 5 to ovšem bylo naopak.

Lze tedy říci, že angažování osmadvacetiletého útočníka určitě za zkoušku stojí. Litvínov v něm může mít solidního útočníka do druhé nebo třetí lajny.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz