Hokej v číslech: Důležitější, než se zdá. Slovenský bek může Brnu hodně pomoct

Foto: Ladislav Adámek, hcdynamo.cz

Na první pohled jeho příchod nemusí vypadat jako velká přestupová bomba, Marek Ďaloga ale může Brnu hodně pomoct. Slovenský bek totiž v některých statistikách nemá v extralize mezi obránci konkurenci.

Marek Ďaloga odehrál v české extralize už přes 200 zápasů v dresu Pardubic a Sparty. Několikrát si odskočil do KHL, naposledy v sezoně 2019/20.

Vrátil se hned další ročník a po jednom utkání v dresu slovenského Zvolenu zamířil zpět do Dynama. Nastoupil celkem do 44 zápasů, v nichž vstřelil sedm gólů a přidal osm asistencí. Další čtyři nahrávky mu statistici napočítali ve vyřazovacích bojích.

Čas na ledě mu během základní části dost kolísal: někdy odehrál i přes 20 minut, jindy jen okolo třinácti. Jeho průměrný ice time se nakonec zastavil na hodnotě lehce přes 17 minut, což z něj udělalo čtvrtého nejvytěžovanějšího beka Východočechů. Nějaký čas strávil i v oslabení, zato v přesilovkách skoro vůbec nehrál.

Body nejsou všechno

To přitom může být překvapení, pohlédneme-li na Ďalogovy statistiky. A nemáme teď na mysli góly a asistence – s 15 body byl „až“ třetím nejproduktivnějším bekem Pardubic.

Dvaatřicetiletý Slovák však v několika statistikách vyniká mezi všemi extraligovými obránci. Mezi těmi pravidelně hrajícími je 25. nejčastějším střelcem (SOG/60 minut), v počtu střel ze slotu, tedy těch nebezpečnějších, ovšem nemá mezi obránci konkurenci! S hodnotou 3,7 je s přehledem na prvním místě. 

Na něm ho najdeme i v další důležité statistice – v úspěšných vstupech s pukem do útočného pásma. Ty jsou v dnešním hokeji obzvlášť důležité, ukazují totiž, jak se hráči pohybují s kotoučem a jak přispívají k zakládání ofenzivních akcí. A Ďaloga loni potvrdil mezisezonní formu a předčil s hodnotou 8,3 všechny ostatní zadáky.

Závěr

Marek Ďaloga tak bezpochyby má Kometě co nabídnout. Jak je zřejmé z příkladu střel ze slotu a úspěšných vstupů do útočného pásma, tak se slovenský obránce řadí k elitním ofenzivním obráncům extraligy. V Brně budou doufat, že se jeho schopnosti projeví i v gólech a asistencích.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz