Hokej v číslech: Koho poslat na led, když vedete?

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Nedávno jsme sestavili nejlepší tým hráčů, které poslat do hry, když chcete dohnat ztrátu v utkání. Nyní se podíváme na opačnou problematiku, totiž na ideální pětku hokejistů, kteří vám nejlépe dokáží udržet vybojovaný náskok.

Centr - Petr Strapáč (HC Olomouc)

Obdobně jako tomu bylo i v případě týmu nejlepších hráčů na dohánění gólové ztráty, i v této pětici sehrála svou roli při vybírání jejího centra úspěšnost na vhazování, byť tentokrát byl tento vliv podstatně menší. Olomoucký Petr Strapáč totiž nejen, že patří mezi nejnáročnější soky v kruhu pro buly, ale zejména předvádí obecně skvělé výkony při bránění náskoku ve skóre.

Nejprve se ale přeci jen podíváme na onu klíčovou dovednost každého špičkového centra, vhazování. Mezi všemi hráči, kteří se za dané gólové situace postavili na červený bod alespoň padesátkrát, je devětadvacetiletý kohout pátým nejúspěšnějším hráčem, ze svých celkově 79 buly jich totiž dokázal vyhrát 47, celých 59,49 %.

Další statistika, ve které se vítkovický odchovanec pozitivně liší od svých spoluhráčů v tomto výběru, je frekvence sebeobětování, neboli počet zblokovaných střel soupeře. Za šedesát minut totiž Strapáč svým tělem zastaví hned 5,79 rány protihráčů, což je šesté nejvyšší číslo v celé soutěži.

I díky tomu se pak za 60 minut jeho účasti na ledě musí Hanáci vyrovnat pouze s 12,35 střeleckým pokusem ze slotu proti, pátým nejmenším počtem mezi hokejisty elitní tuzemské soutěže. Dokonce i při zohlednění výkonnosti spoluhráčů se Petr Strapáč udrží mezi extraligovou elitou, konkrétně na desátou příčku jej totiž řadí 6,63 střel ze slotu, které tento útočník zachrání navíc oproti svým spolubojovníkům za průměrnou šedesátiminutovku.

Křídlo - David Ostřížek (HC Olomouc)

V útoku operuje jeden hráč, který nemá konkurenci, když přijde na udržování náskoku svého týmu. Řeč je o Davidu Ostřížkovi, olomouckému forvardovi se zkušenostmi s juniorským reprezentačním hokejem.

Na první pohled to tak vypadat úplně nemusí, vždyť za šedesát minut jeho pohybu po ledové ploše musí kohouti odrážet 45,38 střeleckého pokusu soupeře, což řadí osmadvacetiletého útočníka až hluboko do třetí desítky, ovšem když zohledníme celkově nejisté výkony Hanáků, zjistíme, že Ostřížek svému týmu za daný časový úsek ušetří celých 15,54 střely proti, a tak skvělý vliv už v celé soutěži nemá žádný jiný hráč.

Když to pak sečteme s pokusy na druhé straně hřiště, na světlo vypluje další na první pohled skrytý úspěch. Vždyť rodák z Frýdku-Místku vylepší poměr Corsi pro svého týmu svou přítomností ve hře o 13,19 %, znovu nejvíce v lize. A do třetice zlatá medaile, tentokrát při pohledu na poměr pouze těch projektilů, které míří na jednu z branek ze slotu, Ostřížek tento podíl vylepšuje rovnou o 19,39 %.

I zde totiž jeho úspěch spočívá v kvalitní defenzivní hře, vždyť jen tři další hokejisté v soutěži dovolí za své účasti na ledě soupeři méně než 12,25 pokusu z mezikruží za šedesát minut, a pouze čtyři svým pohybem po kluzišti svému týmu ušetří takových střel za onu šedesátiminutovku více než 6,93, což jsou v obou případech hodnoty u jména Davida Ostřížka.

Křídlo - Lukáš Válek (HC VERVA Litvínov)

Ovšem s výběrem třetího útočníka do týmu nejlepších hráčů, které poslat do hry, když bráníte svůj náskok, byl už poměrně problém, mnoho hráčů totiž předvádělo kvalitní výkony jen v malé části defenzivní práce. Nakonec se však přeci jen našel jeden hokejista, který si drží komplexně vysoce nadprůměrná čísla, je jím litvínovský Lukáš Válek.

Ten sice na první pohled nevypadá jako zrovna ideální hráč na hájení vedení, nicméně na tom má vliv obecně ne zrovna výborná práce celé Vervy. Čtyřiadvacetiletý útočník totiž každých šedesát minut zvládne svému týmu ušetřit 12,27 střeleckého pokusu proti, což je devátý nejlepší výkon ligy. Dohromady s útočnými ranami Vervy vylepšuje poměr Corsi pro svou přítomností ve hře o dokonce páté nejvyšší číslo v soutěži - 11,36 %.

Podobně kvalitně si vede i při relativních statistikách střel ze slotu, během průměrné šedesátiminutovky hry s gólovým náskokem zabrání Litvínov s Válkem na ledě soupeři ve vyslání 6,31 projektilu na svou branku, což řadí mladého útočníka na dvanáctou příčku v soutěži.

A že se s vlastním odchovancem Severočechům skutečně daří méně inkasovat, to je patrné na tom, že pouze 1,27 % z celkových střel (včetně těch zblokovaných i mířících mimo branku) proti týmu skutečně doletí až do sítě, což je třinácté nejlepší číslo v soutěži. To se pak pochopitelně projevuje na pouze 0,60 inkasované brance za šedesát minut hry s levorukým křídelníkem na ledě, neboli jedenácté nejnižší hodnotě v tuzemských poměrech.

Obránce - Mislav Rosandič (Mountfield HK)

Naprostým králem v bránění náskoku je Slovák s chorvatskými kořeny - Mislav Rosandič. Zadák královéhradeckého Mountfieldu totiž vede hned několik defenzivních statistik a v mnoha dalších patří mezi naprostou elitu.

Během hry 5 na 5 ve vedení a Rosandičovy přítomnosti na ledě musí Východočeši čelit v průměrné šedesátiminutovce pouze 35,92 střeleckému pokusu, což slovenskému reprezentantovi přináší první zlatou medaili. A i když zohledníme celkově slušnou obranu Hradce, čtyřiadvacetiletý bek svému týmu stále ušetří 14,41 střely proti za 60 minut, takový vliv mají pouze tři další hokejisté v soutěži.

Obdobně kvalitně si rodák ze Záhřebu vede i při započítání jen těch projektilů, které soupeři vyslali ze slotu. Během šedesáti minut s Rosandičem na ledě jich totiž stihnou jen 11,49, díky čemuž se odchovanec slovenské Dubnice dostává na třetí příčku v lize.

Navíc nespočívá jeho přínos jen v bránění soupeřových střel, leč už při jejich vzniku zaznamenává Mountfield kvalitnější čísla, když se zrovna po ledě prohání obránce se čtyřiačtyřicítkou na zádech. Za přítomnosti levorukého zadáka totiž během šedesáti minut dokáží protihráči poslat pouze 12,93 přihrávky na střelu, což vynáší Rosandičovi další pomyslnou trofej.

A to jsme jen nakousli fantastické defenzivní kvality Mislava Rosandiče. Pokud byste jej dokázali čtyřikrát naklonovat, dostali byste pětku, která vám za žádných okolností neztratí vybojovaný náskok.

Obránce - Filip Pavlík (Mountfield HK) 

Že to v Hradci při hájení náskoku ve skóre opravdu umí, to se projevuje tím, že i druhý obránce tohoto výběru obléká černočervené barvy, Filip Pavlík totiž také patří mezi vedení nejlépe bránící hráče v soutěži. Vidět to je už při pohledu na počet kotoučů, které za daných podmínek a Pavlíkovy účasti ve hře letí na hradeckou svatyni - pouze 38,92 za šedesát minut a v tomto ohledu je pravoruký zadák třetím nejúspěšnějším hráčem extraligy.

Skvělé výkony podává i při zamezování ran ze slotu, díky 12,73 takovému pokusu během 60 minut se dostává na sedmou příčku v soutěži a dokonce druhou mezi obránci, právě za svým kolegou Mislavem Rosandičem. To pak není vůbec divu, že se šestadvacetiletým zadákem na ledě si drží Mountfield 57,95% poměr Corsi pro, třetí nejlepší mezi všemi ligovými hokejisty.

Jen o jednu příčku níže, na čtvrtém místě, se pak Pavlík usazuje v poměru střel ze slotu pro tým, ten je za jeho účasti ve hře a dané situaci 64,58%. A když znovu zohledníme výkonnost ostatních Východočechů, stále se bude třinecký odchovanec držet v elitní desítce, jen sedm dalších hokejistů a mezi obránci opět pouze Rosandič zlepšují tento poměr ran z mezikruží týmu o více než 13,17 %, jako to zvládá Pavlík.

Hradecká pětačtyřicítka obecně brání svůj prostor mezi kruhy kvalitně, vždyť do tohoto místa míří za jeho přítomnosti ve hře jen 4,49 přihrávky na střelu, desáté nejnižší číslo v celoextraligovém spektru a čtvrté v ohledu zadáků.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz