Hokej v číslech: Na koho by měly České Budějovice vsadit?

Dominik Hrachovina a Jan Strmeň | Foto: hcmotor.cz

České Budějovice se těsně před koncem základní části nacházejí na místech, kde je jen málokdo před startem této sezony očekával. Rozhodně ne po zisku bronzových medailí v té minulé. Přesto Motor musí bojovat do posledních kol s hrozbou baráže a klíčovou roli v tom může sehrát brankář. Na koho by měli v Českých Budějovicích do posledních zápasů vsadit?

Dominik Hrachovina přišel do Českých Budějovic před minulou sezonou jako jasná jednička a očekávaná opora. V minulém ročníku odchytal v základní části 44 zápasů, v tom letošním pak prozatím nastoupil do 31 duelů. A jeho výkony nejsou příliš přesvědčivé.

Jan Strmeň naopak poctivě čeká na své šance, když se letos dostal do akce ve 20 zápasech, v té minulé pak dokonce nastoupil jen v 15 utkáních základní části. Poslední dva zápasy v probíhající sezoně ale odchytal za Motor právě Strmeň. A opět v nich ukázal, ostatně už po několikáté, že by si zasloužil mnohem více prostoru.

Už jen pohled do základních statistik naznačuje, že Jan Strmeň svého známějšího kolegu překonává. S úspěšností zákroků 92,1 % je v nejlepší extraligové desítce. Naopak Hrachovinu najdeme s úspěšností 89,6 % na opačném pólu, horší jsou v letošní sezoně pouze dva stabilně chytající brankáři.

Úspěšnost zákroků nám ovšem naznačuje pouze část brankářského výkonu, navíc ji výrazně dokáže ovlivnit tým svojí hrou před daným gólmanem. Ovšem při porovnání dvou brankářů stejného týmu dokáže i ona leccos naznačit. A to, co nám napovídá právě úspěšnost zákroků, potvrzují i pokročilejší statistiky.

Oba brankáři čelí velice podobné kvalitě střel: očekávaná úspěšnost zákroků (xSv%) Jana Strmeně činí 89,9 %, u Dominika Hrachovina pak rovných 90 %. Pokud tyto hodnoty porovnáme se skutečnou úspěšností zákroků obou brankářů, je na tom Strmeň výrazně lépe.

S rozdílem +2,1 % je Strmeň druhým nejlepším brankářem v extralize, zatímco Hrachovina se s minus čtyřmi desetinami nachází mezi těmi nejhoršími. S tím koresponduje také počet gólů chycených nad očekávání (GSAx).

Strmeň patřil už v minulé sezoně v tomto ohledu mezi nejlepší extraligové gólmany a v letošní sezoně na to navazuje. Celkově chytil téměř 12 gólů nad očekávání, v přepočtu na čas pak jde o 0,65 gólu za 60 minut. To ho opět řadí na druhé místo v extralize.

Hrachovina naopak za očekáváním zaostává, a to jak v loňské, tak i letošní sezoně. V probíhajícím ročníku Hrachovina inkasoval v celkovém součtu o 3,8 gólu více než byla očekávání, což v přepočtu na čas znamená, že každých 60 minut dostal 0,42 gólu právě nad rámec očekávání. V extralize je pouze šest brankářů, kteří jsou v tomto směru v letošní sezoně horší.

Strmeň navíc nabízí Českým Budějovicím také více konstantní výkony, když podal v probíhající sezoně spolehlivý výkon v 90 % zápasů, čímž patří mezi deset nejspolehlivějších brankářů. Na druhé straně Hrachovina podal spolehlivý výkon zhruba ve třech čtvrtinách utkání a v extraligovém srovnání je na tom hůře pouze pět brankářů.

Jeho občasné výpadky pak vedly k tomu, že Hrachovinův výkon stál Motor čtyři zápasy, ve kterých podal slabý výkon. To znamená, že jeho hodnota gólů chycených nad očekávání byla nižší než rozdíl skóre daného zápasu.

Stejně jako Strmeň si pak Hrachovina připsal tři vychytané zápasy, kdy byla jeho hodnota gólů chycených nad očekávání naopak vyšší než rozdíl skóre. Vzhledem k počtu odchytaných zápasů ovšem i tato statistika lépe vychází pro Strmeně, když u něj podíl vychytaných zápasů činí 15 %, zatímco u Hrachoviny pouze necelých deset.

Víceméně všechny gólmanské statistiky napovídají, že Jan Strmeň je od příchodu Dominika Hrachoviny do Českých Budějovic lepší volbou, když podává lepší a stabilnější výkony než jeho věhlasnější kolega.

A v posledních kolech letošní sezony, kdy České Budějovice potřebují každý bod, může jít o důležité rozhodnutí, které může Motor zachránit od baráže, nebo ho dokonce posunout do předkola play off.

Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz