Hokej v číslech: Nejlepší posila sezony –⁠ BK Mladá Boleslav

Foto: Jan Pavlíček, FB: BK Mladá Boleslav

V novém statistickém seriálu Nejlepší posila sezony si očima čísel představíme nejlepší akvizice, které se povedly každému ze čtrnácti extraligových celků před začátkem letošního ročníku či v jeho průběhu. Na řadě je Mladá Boleslav.

Bruslaři se v ročníku 2018/19 dostali po dvou letech opět do play off, po skončení ligy ale jejich řady opustili hned tři kvalitní beci včetně ryze defenzivních zadáků Davida Němečka a Jana Hanzlíka, tehdejšího kapitána týmu. Mladá Boleslav tedy musela mimo jiné sehnat i někoho do vlastního pásma, a to se jí povedlo na jedničku: vůbec nejlepší posilou Středočechů uplynulé sezony byl Martin Ševc!

Velezkušený veterán se do města automobilismu přesunul po úspěšném čtyřletém působení pod Ještědem, během kterého si na jeden rok našil, respektive spíše nechal našít od kustoda, na hruď kapitánské céčko a jednou i zvedl nad hlavu Masarykův pohár.

A jak si jeho zkušeností váží i bruslaři dokázalo také to, že i v jejich barvách měl na triku o jedno písmenko více než většina jeho spoluhráčů – po odchodu dosavadního lídra Michala Vondrky do Pardubic to byl právě on, kdo převzal ono pověstné "C".

Navíc i přes svůj hokejově poněkud pokročilý věk ukázal, že má sil na rozdávání, v celkovém součtu odehrál neuvěřitelných 1117:58 minut, neboli bez pěti sekund rovných 22 minut každý zápas! Obě hodnoty jsou jednoznačně nejvyšší v týmu a patří mezi deset nejlepších i v celé soutěži.

Borec původem z Kladna je proslavený zejména svými vynikajícími shutdown schopnostmi a důraznou hrou, ostatně mezi ročníky 2015 a 2018 se třikrát v řadě stal nejvylučovanějším hráčem celé extraligy, když v každé sezoně nasbíral přes 100 trestných minut a dohromady si připsal 356 minut mimo hru v pouhých 138 duelech.

I v Mladé Boleslavi – byť na jeho poměry "pouze" s 56 trestnými minutami – vedl žebříček tamních zlobivých hochů. Než však začneme, musíme přesto, nebo spíše právě proto, zmínit, že se také s devatenácti body (5+14) v 51 zápasech stal vůbec nejproduktivnějším zadákem týmu.

Z toho jich bylo jedenáct při hře 5 na 5 – a když zohledníme odehraný čas, patří čtyřnásobnému švédskému mistrovi s průměrem 0,8 bodu na 60 minut druhá příčka mezi boleslavskými beky. Nicméně nyní už zpět k tomu, proč si ho družina nového kouče Radima Rulíka vybrala, totiž k defenzivní hře.

Vůbec nejlépe si Martin Ševc vede na vlastní modré čáře. Zaprvé tu máme jednu z klíčových činností defenzivních beků – zamezení soupeři ve vstupu do pásma. To se osmatřicetiletému obránci úspěšně podaří každých 60 minut v plných silách na obou stranách 1,3krát, což je třetí nejvyšší hodnota defenzivních mužů Boleslavi.

Ještě lepší hodnoty vykazuje Ševc, když míří puk přes modrou lajnu druhým směrem. Za průměrnou šedesátiminutovku totiž stihne účastník mistrovství světa z roku 2014 vůbec nejvíce úspěšných přenesení hry do středního pásma ze všech obránců týmu, hned 14,8.

Navíc si zkušený zadák vede výborně i na druhé straně kluziště, kupříkladu hned sedm jeho zavezení či přihrání kotouče přes útočnou modrou skončilo bezprostřední střelou ze slotu v podání Mladé Boleslavi, tuto hodnotu nedokázal opět překonat žádný jeho parťák z obrany.

K tomu si ještě přidejte kvalitní rozehrávačské schopnosti: Ševc totiž každých šedesát minut přihraje svým spoluhráčům na 1,3 střelu ze slotu a celkově je zodpovědný za 13,43 % všech takových nahrávek celé jeho pětky, což je v obou případech druhé nejvyšší číslo mezi mladoboleslavskými beky, a máte na světě v podstatě ideálního obranného zadáka. A mimochodem, Martin Ševc do slotu míří hned 48,65 % ze svých přihrávek, vůbec nejvyšší podíl z defenzivní části středočeského kádru.

A výsledek toho všeho úsilí? Se svou pětapadesátkou na ledě drží za stavu pět proti pěti Boleslavští puk o 7,2 % déle než jejich soupeři a mají na svědomí 58,9 % všech vstřelených branek, o 4,7 % více, než když zkušený obránce odpočívá na střídačce. Lepší vliv na hru černo-zelených mají z jejich beků už jen Martin Pláněk v prvním případě a Jiří Kurka s Markem Hrbasem ve zbylých dvou. A na závěr ještě musíme zmínit, že Ševc nastupoval ze všech mladoboleslavských beků proti papírově nejkvalitnějším hráčům soupeře.

Čestná zmínka

Po pětizápasové štaci ve Zlíně se do středních Čech přesunul slovinský forvard Žiga Jeglič a i on se prezentoval parádní defenzivní hrou. Za jeho působení při hře 5 na 5 mířilo směrem na mladoboleslavskou klec za 60 minut jen 41,0 střeleckého pokusu, vůbec nejméně ze všech útočníků týmu a o 7,3 méně, než když se bruslaři museli obejít bez něj. 

V celkovém součtu byl pak zkušený Slovinec jedním z pouze šesti útočníků Boleslavi, kteří svou přítomností na ledě snížili průměrný počet inkasovaných branek, v Jegličově případě o 0,2 každých 60 minut. A vše pak ještě zabalte do mašle v podobě dvaceti bodů (10+10) ve 33 utkáních. Jen škoda, že toho odchovanec Bledu neodehrál za bruslaře více, jinak by pak dost možná sesadil Martina Ševce z pozice nejlepší posily Středočechů.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz