Hokej v číslech: Preview čtvrtfinále – Mountfield HK vs. Liberec

Díky našemu modelu Game Score vám po predikcích celé sezony a jednotlivých zápasů základní části přinášíme i rozbor všech sérií letošního Generali Česká pojišťovna play off.

Po loňském vítězství v základní části přišlo pro Hradec Králové v letošní sezoně lehké vystřízlivění, když se mu poměrně dlouhou dobu nedařilo naplňovat očekávání. Druhá polovina sezony byla v podání Mountfieldu ale excelentní, a to nakonec v konečném zúčtování stačilo na čtvrté místo a přímý postup do čtvrtfinále.

Pro fanoušky Hradce Králové nyní nezbývá než věřit, že si jejich tým povede ve vyřazovacích bojích lépe než v loňské sezoně, kdy vypadl hned ve čtvrtfinále s Mladou Boleslaví. Nyní čeká na Mountfield navíc objektivně zřejmě lepší soupeř.

Liberec totiž základní část zakončil na pátém místě pouze bod za svým čtvrtfinálovým soupeřem. A podobně jako Hradec Králové měl i Liberec poměrně vydařený závěr základní části.

I díky tomu, a (ne)formě Plzně, mělo být předkolo pro Bílé Tygry pouze formalitou. Opak byl ovšem pravdou, když o svém postupu rozhodoval Liberec až v pátém zápase série, a to dokonce v prodloužení. Bude podobně dramatická i tato série?

Predikce

Podobně jako série mezi Spartou a Třincem, je i duel Mountfieldu s Libercem velice vyrovnaný. Lehkou výhodu má Hradec Králové, který sérii začíná doma. Oba celky si jsou ovšem v celkové síle kádru velice podobné.

I bilance obou týmů ze základní části napovídá na vyrovnaný duel, když si oba celky připsaly ve vzájemných zápasech shodně šest bodů a oba dokázaly zároveň zvítězit jak na domácím ledě, tak i na ledě svého soupeře. Dva ze čtyř zápasů navíc muselo rozhodnout prodloužení.

I ve čtvrtfinálové sérii můžeme čekat na rozuzlení poměrně dlouho, nejpravděpodobnějším výsledkem je souboj na šest nebo sedm utkání. Minimálně délka trvání série na šest zápasů má totiž šanci hned 63 %. V pěti zápasech pak tento souboj skončí z 25 % a nejrychlejší možný scénář lze očekávat ve 12 %.

Porovnání týmů

Podobně jako v loňské sezoně měl i letos Hradec Králové výborné výsledky při hře 5 na 5. Mountfield patřil v poli k nejlépe bránícím týmům, když měli soupeři v průměru nejmenší počet střeleckých pokusů, druhý nejmenší počet šancí a celkově si vytvořili šance pouze na 1,84 očekávaného gólu za 60 minut.

Mountfield pak inkasoval za stejný čas 1,9 gólu, když byl v tomto směru Liberec lepší, který inkasoval 1,74 gólu. Faktorem jsou v tomto ohledu ovšem výkony brankářů, o které se mohli v součtu celé základní části více opřít právě Bílí Tygři. To ale neplatilo v posledních deseti zápasech základní části, kdy Hradec Králové stlačil počet inkasovaných gólů až na hodnotu 1,04!

I v ofenzivě měl o něco lepší gólovou produkci Liberec, který vstřelil v průměru 2,35 gólu, kdežto Hradec Králové se prosazoval v tempu 2,16 gólu za 60 minut hry 5 na 5. Zároveň ale platí, že celkově měl Hradec Králové lepší tvorbu šancí a střeleckých příležitostí než Liberec.

V průběhu základní části jsme mohli sledovat, že díky dlouhodobé herní převaze Hradce Králové se nakonec dostavily i gólové výsledky, díky čemuž se Mountfield postupně propracoval až na 4. místo. V krátké sérii na čtyři vítězné zápasy ovšem může právě kvalita zakončení a forma brankářů hrát značnou roli.

Sestavy

Zatímco Liberec má k dispozici pravděpodobně nejlepšího extraligového obránce, Mountfield kontruje nejlepší obranou jako celkem. Jak již bylo zmíněno v předchozích odstavcích, Hradec Králové se prezentoval jednou z nejlepších defenzivních činností v extralize, a to se odráží právě také v hodnocení modelu Game Score.

Jeremie Blain, Graeme McCormack a Filip Pavlík patří svojí hodnotou k obráncům pro první pár. Navíc je doplňuje také Mislav Rosandič, který je i přes menší bodový zisk velice platným hráčem se skvělým vlivem na hru svého týmu. A vedle ofenzivněji laděných kolegů působí výborně také Petr KalinaBohumilem Jankem.

Blain a McCormack překonali v základní části hranici 20 bodů, když kromě slušné hry 5 na 5 přispěli také v přesilovkách. Pavlík sice nebodoval tolik jak bývalo jeho zvykem, s Rosandičem ale vytvořili velice stabilní dvojici, která s pravidelností přehrávala své soupeře a držela je daleko od vlastní branky.

Vůbec nejproduktivnějším hráčem Mountfieldu v základní části byl Jakub Lev, který si připsal 39 bodů. Dvanáct ze svých bodů zaznamenal v přesilovkách, při hře 5 na 5 patřil individuálně spíše k průměru. Jeho vliv na hru byl ale poměrně solidní a Hradec měl s ním na ledě podíl očekávaných gólů 58 % s gólovým podílem 57 %.

Nejvyšší hodnocení Game Score mezi útočníky Hradce Králové má Aleš Jergl, který je při menším prostoru na ledě nesmírně efektivní. Letos v základní části nastřílel 17 gólů a přidal 14 asistencí. A jeho ofenzivní vliv patřil k nejlepším, když přidal navíc i nadprůměrný vliv v defenzivě. Při přepočtu na čas pak Jergl vstřelil 1,05 gólu při hře 5 proti 5, patřil tedy k nejefektivnějším střelcům.

Velice solidní extraligovou premiéru má za sebou Oliver Okuliar. Ten měl ve 39 zápasech 29 bodů. Při hře 5 na 5 měl jeden z nejlepších podílů očekávaných gólů s 65 %, a když byl na ledě, měl Mountfield šance na 2,97 očekávaného gólu za 60 minut (jde také o jednu z nejlepších hodnot).

K tomu se Hradec Králové mohl v sezoně spolehnout i na další hráče, právě hloubka ofenzivní sestavy je jeho předností. Výbornou základní část za sebou má Christophe Lalancette, tradičně nadprůměrnými výkony se prezentovali také Kevin Klima, Jordann Perret nebo Lukáš Cingel.

Fantastickou formu měl navíc v závěru základní části Henri Kiviaho. Celkově v součtu celé základní části chytil 10,8 gólu nad očekávání, čímž se řadil mezi pět nejlepších gólmanů. Proti střelám, kterým čelil, byla očekávaná úspěšnost zákroků 91,2 %, tu skutečnou měl ale Kiviaho lepší o 1,3 %! V průběhu základní části navíc podal spolehlivý výkon v 94 % zápasů a přidal také čtyři vychytané duely.

Právě pozice brankáře by přesto měla z pohledu statistik být pro Liberec v této sérii výhodou: Petr Kváča je dlouhodobě jedním z nejlepších (ne-li vůbec tím nejlepším) brankářů extraligy. To potvrdil i v základní části, kdy ovládl hned několik důležitých statistik.

V předkole play off proti Plzni se mu na to úplně nepovedlo navázat – během pěti duelů předkola inkasoval Kváča o 1,9 gólu více, než jaká byla očekávání. Spolehlivý výkon ale podal ve čtyřech z pěti duelů. Pokud však své výkony Kváča pro čtvrtfinále neposune směrem k těm ze základní části, může se výhoda v brankovišti poměrně jednoduše otočit na hradeckou stranu.

Kdo ale navázal na své výkony ze základní části v sérii s Plzní, to byl bezesporu Uvis Balinskis. Ten přispěl čtyřmi body, z toho dva přišly v početní výhodě, patřil tedy k nejproduktivnějším hráčem Liberce.

Výborné předkolo odehrál také Jakub Rychlovský. Ten vstřelil v pěti duelech tři góly, za celou základní část jich dal přitom pouze pět. Liberec s ním na ledě měl při hře 5 na 5 podíl očekávaných gólů 53 %, vstřelil čtyři góly a obdržel pouze jeden.

Větší příspěvek by ovšem Liberec potřeboval od svých klíčových hráčů. Oscar Flynn byl v sérii s Plzní na ledě u dvou obdržených a pouze jednoho vstřeleného gólu.

Adam Najman dvakrát skóroval a měl na kontě i postupový gól. Po dvou bodech pak měli také Tomáš FilippiMichalem Birnerem. Ti byli schopni Plzeň přehrávat, když měli podíl očekávaných gólů 51 %, respektive 63 %. Ovšem Filippi měl gólové skóre 2:7, Birner pak 3:3.

Pozitivní ovšem byl, kromě Rychlovského, také gólový příspěvek Adama Dlouhého, který pomohl zvrátit pátý duel, nebo výkony Jaroslava Vlacha. Pokud by na to zmínění hráči navázali i ve čtvrtfinále a Liberec dokázal kontrovat hloubku sestavy svého soupeře, může jít o opravdu vyrovnanou a dlouhou sérii.

Závěr

Odhadovat vítěze této série je nesmírně těžké. Forma a kvalita kádru může hrát spíše pro Hradec Králové, který navíc měl dost času na odpočinek a vyléčení veškerých šrámů ze základní části, v níž jen těžko Mountfield hledal kompletní sestavu.

Proti Liberci pak také hraje to, že souboj s Plzní zvrátil na svoji stranu až na poslední chvíli, a v nohách tak má o pět zápasů více než jeho soupeř.

V minulé sezoně se oba týmy s play off loučily právě ve čtvrtfinále, letos tak jeden z nich mezi nejlepší čtyřku se stoprocentní jistotou projde. Pro Hradec Králové by šlo o účast v semifinále po pěti letech. Pro Liberec po jednoleté odmlce, když v roce 2021 ve čtvrtfinále vyřadil právě Mountfield, a to 4:0 na zápasy. Bude se tato historie opakovat?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz