Hokej v číslech: Preview sezony – Mountfield HK

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Díky našemu modelu Game Score vám přinášíme preview a sezonní predikce všech týmů pro sezonu Tipsport extraligy 2023/2024. Preview týmů půjde postupně od nejhoršího po nejlepší tým podle pořadí v loňském extraligovém ročníku.

Po vítězství v základní části v ročníku 2021/22 skončil loni Hradec Králové na místě čtvrtém, a opět se tak kvalifikoval přímo do čtvrtfinále play off. V základní části si Mountfield připsal 88 bodů, kdy se tedy nejvíce ze všech týmů přiblížil naší předsezonní predikci. Ta totiž Hradci Králové predikovala bodů 86.

V play off pak následně Hradec Králové zvládl čtvrtfinále s Libercem v poměru 4:1 na zápasy a v semifinále porazil Vítkovice po dramatické a dlouhé bitvě na sedm zápasů. Ve finále už ovšem Mountfield na vítěze z Třince nestačil, když Ocelářům podlehl 2:4 na zápasy.

Bohužel pro Hradec Králové, ale i celou extraligu, nad ním visí před startem letošního ročníku dopingový skandál tří jeho hráčů, a to právě z posledního play off. Bez nich se bude muset téměř jistě obejít, když i v důsledku toho došlo v Hradci Králové hned k několika změnám v sestavě. Jak tedy vypadá na startu sezony situace Mountfieldu?

Jen pro pořádek si ještě upřesníme, že naše predikce nepracuje aktuálně s žádným bodovým odečtem, o kterém se v souvislosti s Hradcem Králové mluví, a zobrazuje tak jeho aktuální sílu.

Predikce

Ve srovnání s minulým rokem si Hradec Králové mírně pohoršil. Letos mu náš model predikuje průměrně zisk 84 bodů, a řadí ho tím na páté místo, kdy je ale situace mezi čtvrtým a sedmým místem velmi vyrovnaná.

Na další umístění se v první čtyřce jsou šance Hradce Králové 36 % a na vítězství základní části má Mountfield šanci pět procent. Nejpravděpodobnější je účast Hradce Králové v předkole, na které jsou jeho šance 62 %.

Účast mezi posledními osmi týmy by ovšem ani tak neměla Hradci Králové uniknout, když si čtvrtfinále zahrál zhruba ve třech čtvrtinách simulací. Mezi nejlepšími čtyřmi týmy pak byl Mountfield ve 37 % sezonních simulací našeho modelu.

Na zopakování finále jsou pak šance Hradce Králové 16 % a na vítězství šest procent. Samozřejmě s případným bodovým trestem klesá umístění Mountfieldu v tabulce, čímž by se mu cesta v play off značně zkomplikovala, a to by ovlivnilo také jeho případné šance.

Sestava

Projektovaná hodnota GSVA všech hráčů je zobrazena za celou sezonu. V projekci celé sezony model pracuje s predikovaným počtem odehraných zápasů každého hráče a počítá i s hráči, kteří nejsou v grafice zobrazeni.

I přes ztrátu Graema McCormacka lze za největší sílu Hradce Králové považovat defenzívu, která patří v hodnocení modelu Game Score mezi tři nejlepší extraligové obrany. A to jak v porovnání klíčových hráčů, tak také její hloubky.

Pokud se navíc vyhne Patrik Bartošák nějakým excesům, které ho v kariéře bohužel provázejí, bude se Hradec Králové moc opřít také o svůj brankářský tandem. Sportovní kvality Bartošáka jsou totiž poměrně vysoké a Henri Kiviaho v loňské sezoně patřil mezi širší špičku extraligy.

Slabinou může ale být v souboji s těmi nejlepší celky ofenzíva, když se v tomto směru Hradec Králové trápil i značnou část loňské sezony. Na startu té letošní je útok hodnocený jako sedmý nejlepší, tedy zhruba okolo extraligového průměru.

Klíčoví hráči

Patrik Bartošák logicky přitahuje velkou pozornost. A to jak pozitivní, tak bohužel i tu negativní. Do Tipsport extraligy se Bartošák vrací po třech sezonách, kdy v ní naposledy oblékal dres Třince v sezoně 2019/20. A tehdy měl v 11 zápasech úspěšnost zákroků 93,2 %.

Následně Bartošák prošel švédským MODO nebo finským Lahti Pelicans. V Lahti vykazoval v minulých sezonách velice solidní výsledky, když měl úspěšnost zákroků 91,5 % v minulé sezoně a v ročníku předtím dokonce 92,6 %. Potenciál být rozdílovým hráčem pro Hradec Králové Bartošákovi rozhodně nechybí.

Navíc ho výborně doplňuje i Henri Kiviaho. Ten byl v minulé sezoně jedničkou Mountfieldu, když naskočil do 34 zápasů a v základní části se mu velmi dařilo. Celkově chytil 10,8 gólu nad očekávání, když patřil do nejlepší pětky gólmanů. Vychytal také čtyři duely a celkově podal spolehlivý výkon v 94 % utkání!

Jednu z hlavních rolí v obraně Mountfieldu by měl i letos obstarat Jeremie Blain. Kanadský bek už má v extralize odehráno několik sezon, a většinu z nich na velmi vysoké úrovni. V loňské sezoně sice Blainovy výsledky úplně nenavázaly na předchozí ročníky, přesto ale zažil velmi slušnou sezonu.

Blain nasbíral v základní části 23 bodů a při hře 5 na 5 patřil mezi obránci k těm nejnebezpečnějším. V přepočtu na čas se dostával velmi často ke střelbě ze slotu a celkově si tvořil jedny z nejkvalitnějších střeleckých příležitostí. Velmi nadstandardně připravoval i šance spoluhráčům a poměrně zapojený byl také do rozehrávky z vlastní třetiny. A všechny tyto kvality navíc Blain potvrzuje dlouhodobě.

Pokud se mezi obránci bavíme o velmi častých střelcích, nelze nezmínit Filipa Pavlíka. Ten platí za velmi častého a také tvrdého střelce. Loni byl navíc při hře 5 na 5 v přepočtu na čas mezi beky v zakončení vůbec nejefektivnější, když vstřelil 0,6 gólu za 60 minut. A celkově pak měl Pavlík prsty v 18 střeleckých pokusech Hradce Králové za hodinu hry 5 na 5, přičemž měl solidní vliv na hru týmu oběma směry a i v následující sezoně bude rozhodně patřit mezi opory.

V útoku se před startem letošního ročníku v rámci hodnocení modelu nejlépe jeví Aleš Jergl. Ten loni navázal na velmi povedený ročník 2021/22, a v posledních dvou letech se tak zařadil mezi širší ofenzivní špičku extraligy. Podruhé v řadě Jergl překonal hranici 30 bodů a svým ofenzivním vlivem patřil mezi nejlepší forvardy.

Jergl se velmi solidně zapojuje do rychlého přechodu do pásma, kdy právě z rychlých útoků byl loni velmi nebezpečný. Celkově je Jergl spíše střelec, kdy patří v tomto směru k těm nejaktivnějším a dokáže si vytvářet velmi slušné šance.

Kvalitní sezonu za sebou má také Christophe Lalancette, pro kterého šlo o druhý extraligový ročník. I on překonal hranici 30 bodů – nasbíral jich 34 v 50 zápasech. Na rozdíl od Jergla je Lalancette spíš tvůrcem hry, když patří v distribuci puku mezi ty nejaktivnější útočníky. Navíc jeho přihrávky mají také velkou kvalitu. Naopak je ale Lalancette ve vlastním zakončení téměř neviditelný, když pouze pět procent útočníků mělo loni méně střel v přepočtu na čas než on.

Výborný vstup do extraligy loni prožil Oliver Okuliar, kdy byl i jedním z horkých adeptů na ocenění pro nejlepšího nováčka sezony. Slovenský mladík stihl v základní části 39 zápasů, ve kterých měl 29 bodů. A předváděl vynikající výkony, když měl ofenzivní vliv lepší než 90 % útočníků, defenzivní pak lepší než 83 % z nich.

Individuálně byl Okuliara při hře 5 na 5 také plný led. Velmi často se tlačil do zakončení, navíc z výborných míst, měl lepší šance než 98 % útočníků! Vidět byl ale také v přípravě střeleckých příležitostí pro spoluhráče či tranzici puku z obranné do útočné třetiny.

Podobným stylem se prezentuje také David Šťastný, který právě v rychlém přechodu a následném zakončení patří mezi nejlepší útočníky. Poslední dvě sezony se v Mladé Boleslavi v ofenzívě trápil, ostatně jako celý tým, když nedokázal navázat na svoji životní sezonu 2020/21. Dlouhodobě ale patří Šťastný v ofenzívě k nejaktivnějším útočníkům a dokáže si vytvářet velmi slibné šance.

Hloubka sestavy

Do ofenzívy pak pro letošní sezonu přivedlo vedení Mountfieldu kromě Šťastného i další dvě nová jména. Evan Jasper působil poslední dvě sezony v německé DEL, kde si připsal ve 112 zápasech 73 bodů. Alex Tamáši naopak poprvé opouští své rodné Slovensko, které v posledních dvou sezonách reprezentoval na MS. U Jaspera náš model očekává 20-25 bodů, u Tamášiho to je zhruba o pět méně.

Sázet bude Hradec Králové ale i na své ofenzivní stálice a trojlístek rychlíků. Jordann Perret, Marek Zachar i Radovan Pavlík by měli mít své místa v sestavě jistá, všichni tři dokážou svým bruslením výrazně větrat obrany soupeřů.

V obraně pak větším jménům výborně sekundují Petr Kalina nebo Bohumil Jank, kdy se oba prezentují velice solidní defenzivní prací. Jank k tomu dokáže promluvit i do ofenzívy, když je velmi častým střelcem a poslední dvě sezony nasázel v extraligovém srovnání při hře 5 na 5 mezi obránci v přepočtu na čas nadprůměrný počet gólů.

Ale i obranu Mountfield oživil příchody Tomáše Pavelky a Ralfse Freibergse, kdy by každý z nich měl přinést do sestavy Hradce Králové jiný element. Pavelka platil v extralize vždy za ofenzivního obránce, který vydatně podporoval útok. V sezoně 2021/22 se před svým odchodem do zahraničí blýskl 26 body.

Freibergs je naopak velmi spolehlivým obráncem, jehož předností je velmi dobrá poziční hra ve vlastní pásmu. Díky tomu dokáže velmi dobře limitovat šance i vstřelené góly soupeřů, kdy byl loni jeho defenzivní vliv lepší než u 90 % beků.

Závěr

Na Hradec Králové čeká velmi těžká sezona. Týmy okolo se mírně zlepšily, naopak Mountfield přes léto na kvalitě spíše ztratil. Navíc nad ním visí dopingový škraloup, který také může rozpoložení v Hradci Králové ovlivnit.

Jak se všemi nástrahami sezony Mountfield popasuje, to uvidíme, do okruhu širšího favoritů ale lze Hradec Králové rozhodně počítat.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz