Hokej v číslech: Rok Macuh objevem sezony?

Rok Macuh | Foto: Jakub Šustr, hcolomouc.cz

Rok Macuh je prozatím velkým objevem této sezony. Po přestupu z prvoligového Přerova do Olomouce už má totiž letos za 25 zápasů extraligy na kontě více bodů než za celou loňskou sezonu Chance ligy. Co na jeho výkony říkají pokročilé statistiky?

Rok Macuh je aktuálně druhým nejproduktivnějším hráčem Olomouce. Za 25 utkání nasbíral 18 bodů za osm vstřelených gólů a deset asistencí.

Produktivnější je v této sezoně zatím pouze Jakub Navrátil, který má o bod více. Až za touto dvojicí se nachází například Jakub Orsava, Jiří Ondrušek nebo Jan Káňa, tedy očekávané opory Hanáků.

Macuh v první polovině sezony pravidelně bodoval a to i když odehraje v průměru lehce přes 15 minut za zápas a je tak devátým nejvyužívanějším útočníkem týmu. Přednost na přesilových hrách pak dostává hned devět útočníků, a na oslabení je Macuh šestým nejvyužívanějším forvardem týmu.

Při přesilovce stihl nasbírat pouze tři body, za to při hře pět na pět si připsal pět vstřelených gólů a osm asistencí!

Macuh při hře pět na pět zatím patří mezi nejefektivnější útočníky, když si za 60 minut hry v základním počtu hráčů připíše 2,69 bodu a uzavírá tak nejlepší desítku! Z toho má na kontě 2,48 primárního bodu, což ho řadí na šesté místo.

Pro obrany soupeřů je Macuh nebezpečný jak z vlastních střel, tak také v tvorbě příležitostí pro spoluhráče. Za 60 minut má na kontě 12,6 přihrávky na střelu, když je mezi útočníky osmým nejčastějším nahrávačem.

Do slotu míří 3,3 z jeho přihrávek a v průměru vytvoří šance na 0,44 očekávaného gólu. Z vlastních střel pak má šance na 0,77 očekávaného gólu, když je zatím proměnil v 1,03 vstřeleného gólu za 60 minut což ho řadí do třetí desítky.

Olomouc zatím měla s Macuhem na ledě vyrovnaný poměr střel, když jich v přepočtu na 60 minut měla 54,6, stejně jako soupeři. Ti si ovšem vytvářeli o něco lepší šance, když má Macuh podíl očekávaných gólů 47 %.

S Macuhem na ledě se ovšem zatím Olomouci výrazně daří v zakončení, když za 60 minut vstřelila 3,3 gólu, zatímco očekávání byla na 2,3 gólu. Celkově byl na ledě u 16 vstřelených gólů, když bodoval u 81 % z nich! A gólový podíl především díky skvělé produktivitě má prozatím 61,5 %.

Macuh má ovšem na ofenzívu týmu poměrně solidní vliv, když si s ním na ledě Olomouc tvoří v průměru šance vyšší o čtyři desetiny očekávaného gólu než bez něj. Celkově se podíl očekávaných gólů zvyšuje za jeho přítomnosti o 5,3 procentního bodu.

Podíl vstřelených a inkasovaných gólů pak dokonce o 20,8 procentního bodu! To tedy znamená, že bez Macuha na ledě je Olomouc aktuálně v záporných číslech.

I kdyby Slovinec toto nastolené tempo ve zbytku sezony nevydržel, jde rozhodně o výborný podpis olomouckého celku. Macuh se ukazuje dobře téměř ve všech herních činnostech, kdy kromě hry pět na pět má velmi solidní statistické ukazatele i v menším vzorku času při přesilových hrách či v oslabení.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz