Hokej v číslech: Sparta své slabiny kompenzuje silnou ofenzivou

Foto: Roman Turovský, hcplzen.cz

Pražská Sparta zažívá týmovou krizi. Byť se ji v neděli povedlo zvítězit proti brněnské Kometě a ukončit tak sérii osmi proher v řadě, k radosti je ještě daleko. Ona černá série totiž jednak odkryla statistiky z oblastí, kde se Sparta nachází mnohdy téměř na chvostu celé ligy, a jednak ukázala smutnou skutečnost, že úspěch Pražanů stojí „pouze“ na jediném bytelném pilíři, kterým je ofenziva.

Když se z přednosti stane slabina

A skutečně, gólová produkce Sparty je famózní. I přes onu šňůru proher Pražané stále vedou ve statistice počtu gólu za zápas 3,43 GF/GP, vždyť jejich nejproduktivnější útočník Erik Thorell se momentálně nachází na prvním místě v tabulce kanadského bodování s náskokem sedmi bodů.

Ovšem tady se ukazuje, co se stane, když se gólostroj zadrhne. Sparta během oněch osmi proher vstřelila v průměru pouze 2,5 gólu na zápas. S takovýmto gólovým průměrem by seděla na 11. místě spolu s Mladou Boleslaví.

Velmi zle na tom Pražané byli v početních výhodách. Obecně má Sparta letos průměrné přesilovky, s patnácti góly a úspěšností 18,75 % je v tabulce osmá. V sérii proher ovšem v početní výhodě skórovala jen čtyřikrát, což s celkem 33 přesilovkami činí úspěšnost 12,12 %. S takovou by se sparťané řadili na předposlední místo před Liberec.

Co se střelby týče, tady se Sparta moc neodchylovala od normy, jež činí 31,47 SF/GP střel za hru, během série jích zvládla v průměru 30,13 SF/GP. Ovšem zaostávala úspěšnost střelby, z celkové 10,60 % se snížila na 8,30 %.

Dlouhodobé potíže

Podívejme se nyní, v čem se Sparta trápí už od začátku sezony. Během černé série inkasovala v průměru 3,5 GA/GP gólu za zápas. To je vskutku vysoké číslo, ovšem když se podíváme na celou letošní sezonu, tak se dopátráme k podobně hrozivému číslu 3,24 GA/GP.

A Pražané k tomu jdou bohužel mnohdy naproti. Už od začátku ročníku patří k nejhorším týmům co se týče ubráněných oslabení, 75,92 PK%. I přestože se během nepříjemné série proher trochu zlepšili na 78,37 PK%, tak svou nedisciplinovaností nabídli soupeřům hned 36 dvouminutových přesilovek a jednu pětiminutovou.

Foto: Jakub Pláteník, hcsparta.cz

Je ovšem nutno dodat, že z osmi prohraných zápasů hned tři skončily až po nájezdech. Byť tedy z těchto zápasů nevyšli sparťané bodové naprázdno, tak pro tým, který už letos pětkrát rozhodoval o výsledku zápasu v nájezdech a vyhrál pouze jednou, je i tady místo k zlepšení.

Horší je fakt, že Sparta z osmi zápasů prohrála tři, ve kterých po druhé třetině vedla aspoň o gól, nemluvě o kiksu v posledních minutách zápasu s Olomoucí.

Co sparťané zlepšili v zápase s Kometou?

V první řadě vyhráli. Ve druhé řadě uplatnili svou ofenzivní efektivitu a Kometu jednoduše přestříleli, včetně jednoho gólu v přesilové hře. Povedlo se jim také neinkasovat v oslabení, ovšem s disciplínou se zatím zřejmě neposunuli, během utkání se nechali pětkrát vyloučit.

Když to shrneme, Sparta jako tým má několikero slabin, které obecně kompenzuje silnou ofenzivou. Ovšem když přijde gólové sucho, tak se tým najednou nemá moc o co opřít a nastanou potíže.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz