Hokej v číslech: Vývoj sezony pohledem modelu Game Score

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

11. listopadu 2021, 12:18

Ondřej Hudec

Základní část extraligy má v letošní sezoně obrovské tempo, když týmy musí odehrát 56 zápasů a celkově je na programu 60 kol. S tím, že většina klubů má na svém kontě již 20 až 22 zápasů a extraliga si dopřává reprezentační přestávku, je dobrý čas se podívat, co se od začátku sezony změnilo pohledem našeho modelu Game Score.

Do sezony vstupoval v modelu jako největší favorit obhájce titulu z Třince. Ten byl v nejlepší čtveřici následován Mladou Boleslaví, Libercem a Spartou. Na opačném spektru pak model před startem předpovídal Zlín s Kladnem, ale také větší skupinu týmů od Karlových Varů po Vítkovice. První otázkou tak je, které z týmu tyto předpoklady prozatím naplňují, a které naopak překvapují. A to pozitivně či negativně.

Projekce pořadí

Do sezony Třinec vstupoval s předpokladem na výhru základní části 22 % jako největší favorit, tu svými výkony téměř ztrojnásobil, když mu model momentálně dává šance na prvenství v dlouhodobé části soutěže 62 %. Toho Třinec docílil i tím, že získal hned o 13,5 bodů více než se dosud na základě jeho zápasových šancí předpokládalo.

Nepřekvapí pak, že druhým nejlepším týmem v porovnání zisku očekávaných a skutečných bodů je Hradec Králové, který je spolu s Třincem na čele tabulky. A také jde o dva jediné celky, kterým model momentálně předpovídá bodový zisk vyšší než 100 bodů. Je zde také více než 80 % šance, že vítězem základní části bude právě jeden z těchto dvou týmů.

Dalšími týmy, které jednou „nad plán“ jsou třetí Pardubice, ale také České Budějovice a Olomouc. Posledním dvěma jmenovaným týmům model předpovídal boj okolo 10. místa, oba celky se však momentálně pohybují výrazně výše. A to díky svým vlastním výkonům, ale také zaváhání několika týmů, které model očekával právě před nimi.

Konkrétně jde o Liberec, Litvínov a Spartu. Liberec za očekáváním zaostal prozatím o 6,2 bodů, Litvínov o 5,8. Sparta pak sice jen o 2,6 bodů, ale vzhledem k tomu, že většina celků na čele tabulky výrazně očekávaný zisk převyšuje, je její ztráta na čelo už poměrně výrazná. Zmíněné trojici týmů také již téměř zmizely šance na umístění v TOP 4 a tedy přímý postup do čtvrtfinále play off.

Nejhoršími celky jsou pak jednoznačně Kladno se Zlínem. Rytíři zaostali za očekávaným ziskem prozatím o 7,7 bodů, Zlín pak hned o 17,9! Jelikož je náš model postaven na výkonech jednotlivých hráčů, není překvapením, že hodnota těch zlínských klesla v průběhu sezony už o 6,8 výher. Zlín se pak nachází v obrovských problémech. Náš model mu momentálně Chance ligu přisuzuje s pravděpodobností 86 %. Dalších 11 % model Zlínu dává na 14. místo, kdy by musel hájit příslušnost v baráži. V současném rozpoložení je tak Zlín na pokraji vyřazení z nejvyšší soutěže.

Hráčské projekce

Tím se dostáváme k dalšímu body, a tím jsou samotné výkony hráčů. Jak již bylo zmíněno, je to právě Zlín, jehož hráči zažili největší propad mezi startem sezony a současnou situací. Celkově pak klesly hodnoty také u hráčů Karlových Varů a Vítkovic.

Největší pozitivní skok naopak mají na svém kontě hráči Sparty, jejichž celková hodnota se zvedla o 7 výher. Druhé pak jsou České Budějovice s 6,2 výhrami. Zlepšení hodnoty o více než pět výher pak mají i týmy Hradce Králové, Třince, Pardubic a Plzně.

A kteří hráči konkrétně to mají na svědomí? O největší změny jde především u hráčů, kteří nemají extraligový záznam, model je tedy před sezonou hodnotil o něco hůře, než by byla jejich hodnota, pokud by odehráli v extralize i minulé sezony.

Největší skok kupředu udělal momentálně nejproduktivnější hráč extraligy Erik Thorell. Ten ve Švýcarsku neměl poslední dvě sezony nijak extrémně zářné výsledky, v extralize se mu však daří nadmíru a s tím tak jeho hodnota stoupla o více než dvě výhry na současných 3,4 výher.

Skvělou hrou se pak o zvednutí své hodnoty zasloužila dvě velká jména českého hokeje v dresu Kladna, a také pravděpodobně největší extraligový tahák letošní sezony v podobě Davida Krejčího. Výborné výkony pak předvádí i Lukáš Pech, kterému ke zvýšení hodnoty pomohla i mnohem větší role, kterou v Českých Budějovicích dostal.

V obraně se oproti startu sezony nejvíce zvedla hodnota Michalu Moravčíkovi, který navazuje na své výkony před odchodem do Finska. Výborně se prosazuje také posila hradeckého Mountfieldu Graeme McCormack, vynikající je letos i obránce Dynama Juraj Mikuš a změna prostředí svědčí Pavlu Pýchovi.

Velký herní skok pak udělal i mladík David Jiříček, který v letošní sezoně podává zatím velice dobré výkony, které mu vysloužily znatelný posun v jeho přínosu pro tým vyjádřený hodnotou Game Score.

Jak již bylo zmíněno, jednoznačně nejlepším hráčem dle hodnocení modelu je prozatím Erik Thorell. Jeho výkony jsou prozatím ekvivalentem 3,6 výher, kterými přispěl k výsledkům Sparty. Pokud bychom jeho současnou hodnotu přepočítali na celou sezonu v tomto tempu, byl by hoden 9,3 výher a šlo by jednoznačně o nejlepší výkon od sezony 2018-2019, kdy jsou v extralize k dispozici pokročilá data.

Výborně se prosazuje také další zahraniční posila, Ahti Oksanen. Ten v dresu Hradce Králové podává prozatím třetí nejlepší výkony. Mezi pětici nejlepších forvardů patří i David Krejčí, který je jednoznačným tahounem Olomouce. A výborně se prosazují i dvě extraligové stálice, které před letošní sezonou změnily dres. Milan Gulaš patří mezi nejlepší hráče Tipsport extraligy dlouhodobě, Robert Říčka je pak momentálně nejlepším střelcem soutěže a v dresu Dynama rozjel sezonu výborně.

Hodnocení obránců pak patří prozatím hráčům Hradce Králové, když mezi nejlepší pěticí mají dva zástupce. Jeremie Blain je z obránců zatím nejlepším, když se i v porovnání s forvardy drží pohodlně mezi nejlepší desítkou hráčů. Graeme McCormack ho pak doplňuje jako čtvrtý nejlepší obránce a defenzivní osa Mountfieldu je tak zatím velice kvalitní.

Těsně za Blainem se pak drží dvojice slovenských obránců Juraj Mikuš a Peter Čerešňák, když oba mají zatím ročník rozjetý na životní sezony. Mezi nejlepší pětku obránců pak patří i kapitán Mladé Boleslavi Martin Ševc, který je v modelu nejvýše hodnoceným obráncem a navazuje i v letošní sezoně na své výkony z předešlých let.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz