Ideál dvojky? Falter. Snad nebude tak ambiciózní, říká Venera

Foto: Karolina Martinková, hc-olomouc.cz

10. června 2016, 10:54

David Jahoda

Měli v brankovišti statisticky nejlepšího chytače puků v základní části, přesto v Olomouci po konci sezony museli řešit malý gólmanský rébus. Neotřesitelná pozice Branislava Konráda nenechala klidným Tomáše Vošvrdu, který chtěl chytat. Proto se s týmem z Hané rozloučil a zamířil do Německa. Mora s jeho odchodem počítala, a tak si našla náhradu – Martina Faltera z Komety Brno. Muže, jehož povoláním bylo poslední roky právě hlídat záda jedničce týmu.

Ve svých dvaatřiceti letech už je několik sezon zvyklý plnit roli brankářské dvojky. V dresu Komety Brno, v níž působil poslední čtyři roky, odchytal maximálně patnáct duelů za sezonu. Jinak sbíral starty na hostování v Třebíči. Dvojkou byl i předtím ve Spartě. Zdá se, že přesně takového gólmana Olomouc potřebovala.

„Mám už něco za sebou a vím, jak je to tu dané, a jak se bude sezona začínat. Momentálně jsem braný jako zkušený brankář a myslím, že pokud se nic nestane, bude sezonu startovat Braňo Konrád. Po loňské sezoně tu má výbornou pozici. Byl základním stavebním kamenem týmu. Ale v hokeji se může stát cokoliv. Do Olomouce jdu s tím, abych byl co nejvíc prospěšný týmu,“ prozradil Falter, který svého nového kolegu zná jako soupeře z působení ve slovenské extralize.

>> Olomouc ulovila z Brna Faltera a Buriana. Na Hanou míří i Protasenja

O tom, že Martinu Falterovi nevadí role dvojky, svědčí i fakt, že se po konci v Kometě mohl upsat jakémukoliv týmu, kde by měl možnost pravidelně chytat. Raději ale sáhl po nabídce Mory. „Šlo to docela rychle. Kontaktovalo mě vedení klubu, jestli bych měl zájem sem jít. Já jsem zájem měl, takže jsme byli dohodnutí docela rychle,“ poodkryl zákulisí jednání rodák z Ostravy.

Falter nejde do úplně neznámého prostředí. Zná třeba Holce, Laše, navíc s ním na Hanou z Brna přišel Burian. Ze společného působení v Brně zná i kouče Veneru. Ten je známý, tím, že brankáře moc „neprotáčí“. „Brankáři to mají dost složité. Všechny je obdivuju, sám bych do branky nevlezl ani za nic. Schytají spoustu ran. I na tréninku to tam hodně lítá, častokrát dostanou do hlavy. Ale co je hlavní, brána je jen jedna. Vloni si Braňo Konrád řekl o to, aby chytal kdykoliv, když bude zdravý. My nejsme tým, který dává pět nebo šest gólů za zápas, proto si nemůžeme dovolit nestavět gólmana, který má nejlepší statistiky v soutěži,“ nechal se slyšet Venera.

>> Bez Konráda, ale se čtveřicí posil. Olomouc zahájila suchou přípravu

„Tomáš Vošvrda na to bohužel doplatil. Zaslouží poděkování za trpělivost a pozici, kterou nějakým způsobem přijal. Pokud bude Braňo pokračovat v loňských výkonech, na což spoléháme, je v tom případě Martin Falter ideální dvojka. Tu roli přijímá. Tomáš Vošvrda chce chytat, a to je dobře, jenže pro klima v týmu to je spíš špatně. Ani to nejde nějak spravedlivě rozdělit. Situace se zkrátka v minulé sezoně tak vyvinula, Braňo si svými výkony místo v brance vychytal. Proto je tu Martin Falter, který snad nebude tak ambiciózní. Špatný gólman to ale určitě není. Kdykoliv jde do branky, je schopný odchytat dobrý zápas,“ řekl lodivod Hanáků.

Falter, pro nějž bude Olomouc už pátým extraligovým angažmá, se navíc těší na spolupráci s bývalým parťákem z Vítkovic a Brna. V Olomouci začíná svou druhou sezonu v roli trenéra brankářů Jiří Trvaj. „Začínal jsem s ním ve Vítkovicích, když mi bylo osmnáct let, pak jsem s ním strávil ještě dva roky v Brně. Známe se dobře, trochu jsme to probírali, ale ne úplně do hloubky. Že je tu trenérem brankářů je ale pro mě jen plus. Byl výborný gólman a je to i skvělý člověk. To, že tu je, byla taky jedna miska na vahách,“ doplnil Falter, který okusil v šesti duelech i KHL. 

„Pokud bude Braňo pokračovat v loňských výkonech, na což spoléháme, je v tom případě Martin Falter ideální dvojka. Tu roli přijímá.“

Pokud nepřijde nečekaná situace, nebude s největší pravděpodobností na Falterovi stát velká tíha odpovědnosti za výsledky. Na novou sezonu v novém týmu se však těší. Ví ale, že Moru nečeká nic lehkého. „Asi to bude v určitém směru těžší, protože laťka je nastavená hodně vysoko. Olomouc byla velkým překvapením. První rok se v extralize zachraňovala, loni předváděla výborné výkony. Od začátku do konce. Bez nějakých větších zaškobrtnutí. Bylo vidět, že to nebyla žádná náhoda. Šlo o systematickou hru, velice poctivá defenzíva, zkrátka nepříjemný soupeř pro každého.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz