Jako medvědi bez drápů. Boston řeší varovný signál v podobě čtyř proher

Foto: Twitter Boston Bruins

10. srpna 2020, 21:15

Patrik Czepiec

Rozmohl se nám tady takový nešvar. V loňském roce ovládla základní část Tampa Bay, play off přesto opustila už po čtyřech neúspěšných zápasech s Columbusem. Letos její výkon za zcela jiných okolností zopakoval Boston, který jako jediný tým této sezony dosáhl na 100 bodů, aby pak prohrál úvodní kvarteto utkání v nadstavbové fázi ročníku. Hráči a fanoušci Bruins přesto nemusí nutně padat do mdlob. Ani výrazně nepovedený restart ještě nic neznamená, pokud si z něj parta okolo Davida Pastrňáka odnese ponaučení.

Mohl by zaznít „věcný” argument, že trenér Bruce Cassidy jednoduše šetřil své hvězdné svěřence a snažil se Boston udržet zdravý, což se mimochodem nakonec povedlo. Jenže o systematickém záměru odjezdit přípravu a zápasy ve skupině o umístění na půl plynu se v tomto případě patrně hovořit nedá. Postačí letmý pohled do statistik.

Tak například nejlepší snajpr základní části David Pastrňák strávil v utkání s Philadelphií na ledové ploše 21 minut a 19 vteřin, přestože poprvé v sezoně zaznamenal ve statistice pravdy údaj -3 (ještě hůře byl na tom v březnovém utkání s Bolts, kdy zapsal dokonce -4). Podstatné však je, že podobnou časovou nálož naposledy čtyřiadvacetiletý útočník absolvoval 21. ledna proti Golden Knights. A třebaže jeho ice-time během dalších mačů skupiny o umístění uvadal, ani jednou se naměřená hodnota nevymykala normálu.

Také bostonský průměr střel vyslaných na branku za jedno utkání, který činil 31 ran, se řadil k solidním hodnotám zhruba okolo středu ligové tabulky. Minimálně v obou předchozích zápasech navíc Bruins bojovali o vítězství do úplného závěru. Taktéž je třeba brát v potaz, že s výjimkou úvodního klání s Columbusem letošní držitel Presidents’ Trophy měřil síly s těmi nejlepšími ligovými mančafty, mezi kterými najdete jen minimální rozdíly a každé jejich setkání rozhodují titěrné detaily a možná i trocha toho štěstí.  

Kaše s Krejčím si vysloužili uznání Cassidyho

Takže na čem Boston v tuto chvíli vlastně je? Bít na poplach ano, ale čas na vyklízení hokejek a bruslí z kabiny v Torontu ještě určitě nenastal. Před sérií s Carolinou se potřebují Bruins dát jednoduše do pořádku. Psychicky i herně.

Chystají se totiž na tým, který disponuje kreativní, mladou lajnou s Andrejem Svečnikovem, Sebastianem Ahem a Teuvem Teravainenem; který vstupuje do osmifinále se skvěle chytajícím Petrem Mrázkem a schopným náhradníkem Jamesem Reimerem; který se chystá na návrat elitního obránce vychovaného v kolébce Bruins - Dougieho Hamiltona; a který ukončil kvalifikační kolo proti Rangers už po třech zápasech, tedy v nejkratší možné lhůtě, bez jediné porážky.

Boston má i přes čtyři zaváhání stále na čem stavět. Proti Washingtonu poprvé vyrukoval s druhým útokem ve složení DeBrusk-Krejčí-Kaše, který také společnými silami zařídil jediný gól svého týmu. Mimo to hýřil pohybem, předváděl kreativní kombinace a snažil se promluvit do osudu zápasu.

„Krejčího formace hrála ve velké pohodě,” liboval si trenér Cassidy. „Zařídili branku, fungovaly jim nohy, vytvořili několik slušných akcí. Ondřeji se dařilo u mantinelu,” pochválil českého útočníka z Kadaně pro The Athletic.

Zelenou fajfku si může pětapadesátiletý Kanaďan zapsat i u jména Tuukka Rask. Dlouholetá jednička bostonského týmu pro úvodní klání neseděla kvůli zdravotním patáliím ani na střídačce, proti Caps už ale někdejší akvizice Plzně znovu fungovala na svém obvyklém pracovišti. Dva inkasované góly rozhodně nezpůsobily Finovy chyby, kromě nich pak zaznamenal i 23 sebejistých zákroků.

Budíček pro elitní útok i Cháru

A poté je tady několik aspektů, kterých se přístavní klub musí urgentně vyvarovat. V opačném případě tvrdě narazí.

„Hrozně se nadřeme na každý náš gól,” povzdechl si Tuukka Rask. „Jsem si jistý, že se to zlomí, pokud budeme v naší aktivitě pokračovat. Nezáleží na tom, kde jsme se teď umístili, stejně je třeba porazit každý tým, pokud chceme postoupit. Už je to za námi, pojďme na skutečný hokej.”

Velezkušený maskovaný muž naráží zejména na impotentnost první formace. Ta se v předešlých třech duelech ani jednou neprosadila. Přičtěte devět nevyužitých přesilových her a je jasné, že s Bergeronem, Marchandem a Pastrňákem není něco v pořádku. Rodák z Havířova zažil v základní části delší sérii bez vstřelené branky jen třikrát.

„Sice se teď nevešli na střeleckou listinu, ale já pevně věřím tomu, že pro Carolinu bude skutečně náročné udělat z toho trend. Tihle kluci se dokážou vrátit zpátky ke své hře,” podotýká Cassidy.

Otázkou však zůstává, jak se dokáže Boston srovnat s divácky atraktivní hrou Hurricanes. Možná nejvýrazněji tento problém řeší slovenský kapitán Zdeno Chára. Je obtížné srovnat se s tím, že by nejstarší hráč v NHL měl úspěšně čelit výše zmíněné elitní formaci Canes, oplývající pohybem a rychlostí, která by vzbudila pozornost i u policejních radarů. Momentální forma favorizuje celek čerstvého padesátníka Roda Brind’Amoura, celosezonní výsledky rozhodně bostonské Medvědy.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz