Jalonen nominoval do Rigy! MS bez Jiříčka, jede 12 hráčů z extraligy

Kari Jalonen | Foto: Jan Beneš, Český hokej

7. května 2023, 20:11

Ondřej Mach

Hlavní trenér národního týmu Kari Jalonen a generální manažer Martin Havlát v neděli večer na tiskové konferenci odhalili soupisku pro letošní mistrovství světa. Do Lotyšska odcestuje 25 hráčů: tři brankáři, osm obránců a čtrnáct útočníků.

Podle očekávání se vyvinula situace mezi třemi tyčemi, do Rigy odcestuje silná trojice ve složení Karel Vejmelka, Marek Langhamer a Šimon Hrubec.

Loni ve Finsku plnil roli brankářské jedničky Vejmelka, záda mu kryl právě Langhamer. Dva roky zpátky pak v lotyšské metropoli reprezentace spoléhala na Hrubce.

Last minute ztráta smolaře Jiříčka

Předpokládaným lídrem české obrany by měl být Michal Kempný. Mezi osmičkou beků dále z extraligy zůstali Tomáš Kundrátek, Jan Košťálek, Tomáš Dvořák a David Němeček. O nominaci si řekli také zámořští zástupci Ronald Knot a Jakub Zbořil.

„Jiříček nedohrál kvůli zranění kotníku a nevíme, na jak dlouho by to bylo.“

Poslední škrty naopak odnesli Jan Ščotka a Jakub Jeřábek. A chybět bude i talentovaný David Jiříček, který si v neděli proti Švýcarsku přivodil další zdravotní trable.

„Měl zranění kyčle po zápase s Rakouskem. To už by mělo být v pořádku, ale dnešní zápas proti Švýcarsku nedohrál kvůli zranění kotníku a nevíme, na jak dlouho by to bylo. Proto jsme se ho rozhodli do nominace nezařadit,“ vysvětlil Jalonen.

A co útok? Kouč Jalonen dopředu avizoval, že kapitánem jeho výběru bude matador Roman Červenka. MVP loňského šampionátu dotáhl Česko po deseti letech k cennému kovu.

Takřka jisté letenky do Pobaltí měli ještě Dominik Kubalík, Michael Špaček nebo Lukáš Sedlák, před odletem se připojí Filip Chytil.

Trenérský štáb oproti tomu nepočítá s Michalem Kovařčíkem, Radanem Lencem, Hynkem Zohornou, Romanem Horákem a Tomášem Hykou.

Chlapík se dočkal, Voženílek píše pohádku

Mezi vyvolenými se udržel Filip Chlapík, jehož neúčast na MS se hojně probírala minulý rok. A velký příběh píše čerstvý třinecký mistr Daniel Voženílek. Svůj první šampionát kromě nich vyhlížejí Ondřej Beránek, David Tomášek, Lukáš Sedlák a Martin Kaut.

Celkem dvanáct nominovaných hráčů letos působilo v domácí soutěži, šest za Atlantikem, pět ve Švýcarsku a po jednom ve Švédsku a Finsku. Deset borců se potom loni podílelo na zisku bronzové medaile.

„Tento rok nebylo jednoduché udělat finální rozhodnutí. Museli jsme všechny hráče podrobně probrat, určit jejich role. Jsem rád za to, že tu máme tolik typologicky různých hráčů. Přesně takhle jsme chtěli náš tým postavit,“ zmínil reprezentační kouč.

Generální manažer Havlát kromě toho pozorně sleduje vývoj jednotlivých sérií play off NHL. O koho by národní tým případně mohl projevit zájem, to ale zatím prozradit nechtěl.

„Přesně takhle jsme chtěli náš tým postavit.“

Česká reprezentace program turnaje zahájí v pátek odpoledne regionálním derby proti Slovákům. Ve skupině B později změří síly s Kazachy, Lotyši, Slovinci, Nory, Švýcary a Kanaďany.

Nominace Česka na MS v Rize a Tampere

Brankáři:
Šimon Hrubec 
(Curych, Švýcarsko), Karel Vejmelka (Arizona, NHL), Marek Langhamer (Ilves, Finsko).

Obránci:
Michal Jordán (Rapperswil, Švýcarsko), Tomáš Kundrátek (Kometa Brno), Jan Košťálek, Tomáš Dvořák (oba Pardubice), Michal Kempný, David Němeček (oba Sparta Praha), Ronald Knot (Tucson, AHL), Jakub Zbořil (Boston, NHL). 

Útočníci:
Ondřej Beránek, Jiří Černoch (oba Karlovy Vary), Filip Chlapík, Michael Špaček (oba Ambri-Piotta, Švýcarsko), Jakub Flek (Kometa Brno), Vladimír Sobotka, David Tomášek (oba Sparta Praha), Lukáš Sedlák (Pardubice), Jiří Smejkal (Oskarshamn, Švédsko), Martin Kaut (San Jose, NHL), Roman Červenka (Rapperswil, Švýcarsko), Dominik Kubalík (Detroit, NHL), Daniel Voženílek (Třinec), Filip Chytil (New York Rangers, NHL).

Foto: Vít Golda

Realizační tým:

Hlavní trenér: Kari Jalonen
Asistenti trenéra: Libor Zábranský a Martin Erat
Generální manažer: Martin Havlát
Trenér brankářů: Zdeněk Orct
Videotrenéři: Jiří Horáček a Fredrik Norrena
Videotechnik: Denis Havel
Manažer: Milan Hnilička
Fyzioterapeuti: Radovan Sakaláš a Adam Havel
Kustodi: Zdeněk Šmíd, Oldřich Kopecký a Petr Šulan
Kondiční kouč: Michal Hamršmíd
Lékař: Antonín Chochola
Media manažer: Ondřej Kalát

Program českého týmu v základní skupině MS

Pátek 12. května:
16:20 Slovensko – Česko 

Neděle 14. května:
20:20 Česko – Kazachstán 

Pondělí 15. května:
20:20 Česko – Lotyšsko

Čtvrtek 18. května:
16:20 Česko – Slovinsko

Sobota 20. května:
12:20 Norsko – Česko

Neděle 21. května:
20:20 Česko – Švýcarsko

Úterý 23. května:
16:20 Kanada – Česko

Pozn.: začátky utkání MS jsou uvedeny v lotyšském čase. V Česku bude o hodinu méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz