Jaškin hlásí nástup! Neváhal jsem, nebylo nad čím, říká bojovník Blues

Tenhle buldok se bude národnímu týmu hodit. Dmitrij Jaškin umí být mezi mantinely pořádně důrazný, hraje fyzický hokej, přitom dokáže přesně zakončit nebo vymyslet nějakou parádní akci. Někdejší slávista se v reprezentaci objevil dosud jen jednou, na Světovém poháru 2016. Teď zase hlásí nástup. Na pondělní sraz do Pardubic přijel o dvě hodiny dřív, bylo vidět, že je hodně natěšený. "Ještě jsem nechtěl končit sezonu, vůbec jsem neváhal," říká o pozvánce do elitního výběru.

V minulosti se ani jednou nepovedlo, aby Jaškin nastoupil do přípravy národního týmu před mistrovstvím světa. Teď ano, představitelé St. Louis prý nic nenamítali. "Prošel jsem veškeré výstupní prohlídky, absolvoval mítinky. Všechno bylo dobré. Sezonu jsme končili nějakých deset nebo jedenáct dní zpátky. Neměl jsem už za mořem žádné povinnosti, tak jsem se sbalil a přiletěl. Také proto, abych se dal dohromady a zvykl si na posun. Prospělo mi to, jsem v Česku asi čtvrtý den. Cítím se lépe a lépe," pochvaluje si.

Role v St. Louis? Hity a osobní souboje, takový hokej se mi líbí

Závěr základní části NHL mu přinesl zklamání. Hokejisté Blues se rvali o postup do play off, ovšem nakonec marně. "Smutek byl hodně velký. Měli jsme to ve svých rukou, jenže posledních pár zápasů jsme nezvládli tak, jak bychom chtěli. Je to velké ponaučení do příštích sezon. Kdo ví, co bude dál," reaguje. Klub patrně uskuteční výraznější změny. "Měli jsme individuální pohovory, každý sám ví, jakou zprávu dostal. Je to spíš otázka na generálního manažera, co se bude dít," krčí rameny.

Z osobního pohledu hodnotí uplynulé období neutrálně. "Myslím, že to nebyla špatná sezona, určitě lepší než minulá. Ale celkově bych to nazval průměrným ročníkem, rozhodně je co zlepšovat.“ Kouč Mike Yeo po Jaškinovi vyžadoval silový hokej, hodně osobních soubojů. Nasazení a energii. "Každý by určitě hrál raději něco jiného," zmíní s úsměvem. "Tohle je hodně fyzicky náročné, ale mně se to líbí. Z takové hry dostávají energii všichni okolo, celý tým. Dáváte hity, chodíte do osobních soubojů a získáváte hodně puků zpátky. To je taky fajn. Byli se mnou asi spokojenější než minulý rok. Ale práce mám před sebou pořád dost," uvědomuje si.

Foto: alchetron.com

Vzhledem ke svému stylu schytá v NHL spousty ran. Bývalý útočník Slavie a juniorských reprezentací je ale odolný. Podle svých slov zvyklý. "Pár dní jsem měl volno, takže pohoda," odpovídá, zda není unavený. "Věděl jsem, že si půjdu zabruslit na první trénink. A bude to dobré." Když slyší dotaz, jestli podobný hokej předvede fanouškům také v české reprezentací, přikyvuje: "Určitě. Bude to zajímavé. Jiné a dost zvláštní než dosud. Těším se.“ Trefit soupeře je na místních plochách určitě náročnější. "To ano, ale taky tu mají všichni víc prostoru," doplní s nadhledem.

Sám je zvědav, co na to rozhodčí. "To je otázka. Strašně dlouho jsem tady nehrál, naposledy snad někdy na Slavii v roce 2011. To už je doba... Takže ani nevím, jak se hokej v Evropě posuzuje. Uvidíme, budu se snažit hrát čistě a tvrdě. Jako vždycky." Ačkoli v národním týmu zatím stihl jediný turnaj, pětadvacetiletý útočník s ruskými kořeny rozhodně nepatří v kabině k nejmladším. "Mazákem bych se nenazýval, ale je fakt, že těch mladých je tam teď dost." Elitní výběr prochází generační obměnou, což je vcelku logický a potřebný krok. "Asi se to někdy stát muselo," souhlasí. "Je to plus pro mladé kluky, že mohou přijít, zabojovat o místo. Starší hráči toho mají po sezonách dost, musejí přijít další.“

Světový pohár bych přirovnal k play off NHL. Bylo tam hrozně energie

Do přípravy před mistrovstvím světa se původně mohl zapojit i jeho klubový parťák Vladimír Sobotka, jenže se z osobních důvodů omluvil. "Bavili jsme se spolu, narodila se mu dcera, musí zůstat tam. Má toho po sezoně dost, takže se potřebuje dát dohromady.“ Jak se zdá, na šampionát nepřijede ani další Dmitrijův kamarád Tomáš Hertl. San Jose vede v sérii nad Anaheimem 2:0 a má blíž k postupu do další fáze play off. "Uvidíme. Tomáš zatím hraje výborně, jsem za něj hrozně rád. Zaslouží si to. Sleduju NHL každý den. V reprezentaci musíme hrát s tím, co máme. A nachystat se co nejlépe na každý zápas," velí.

TK před startem Carlson Hockey Games

Sám poměrně nedávno prožil mezistátní premiéru. Bylo to počátkem září 2016 v ruském Petrohradě, kde se hrála příprava proti sborné před Světovým pohárem. Na turnaj v Torontu má Jaškin vynikající vzpomínky. "Dobrá zkušenost, přirovnal bych to k play off NHL, jen na začátku sezony. Všichni hráli výborně, bylo tam hrozně moc energie." Na rozdíl od mladších borců ze zámoří by mohl mít Jaškin místo pro mistrovství světa jisté, ale sám to tak nebere. "Jistého není nikdy nic. Budu dělat všechno, co dovedu, abych se do týmu dostal," slibuje. Šampionáty dosud sledoval jen na dálku. "Vždycky se tam něco stane, je se na co dívat. Pro hokejisty výborně strávený čas. Snad to bude stát za to," doufá závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz