Jiří Fischer chválí svaz: Neuvěřitelné, co za posledních pět let dokázali!

Foto: iSport.cz

22. srpna 2015, 8:57

Adam Bagar

Bývalý zadák Jiří Fischer už několik let žije v zámoří, kde momentálně vykonává funkci ředitele hráčského rozvoje v organizaci Detroit Red Wings. Dění v českém hokeji mu ale není cizí a po sezoně se pravidelně vrací domů. Letos stihl zhlédnout jak zápasy světového šampionátu, tak i bitvy prestižního mládežnického Memoriálu Ivana Hlinky. "To, co se na svazu dokázalo během posledních pěti let, je něco neuvěřitelného," chválí Fischer současné vedení českého hokeje.

"V roce 2004 mi šampionát utekl a neviděl jsem ho ani jako divák. Letos jsem se byl podívat v Praze i Ostravě a byla to úžasná zkušenost. Turnaj byl skvěle zorganizován, do toho šlo vidět obrovské nadšení všech účastníků a výborná atmosféra, fakt skvělé. Jsem moc rád, že se svazu i celému Česku mistrovství světa povedlo," líčí spokojený Jiří Fischer, jenž si pochvaluje práci svazového vedení.

"Udělaly se rekordní tržby. Přitom v roce 2004 se hrálo ve stejné hale a byly na turnaj vynaloženy stejné prostředky, přesto po něm nevznikl desetiletý plán, kam půjde těch skoro půl miliardy zisku. Až nyní je určitý plán a věřím, že celý svaz společně hraje za český hokej. Bylo by skvělé, kdyby se současné vedení udrželo co nejdéle a mělo by dál stejnou energii jako v posledních pěti letech," hlásí.

"Ještě před pěti lety jsme měli za cíl neprohrát se Švýcary a nedostat od Kanady desítku. Teď už kluci předběhli Švýcary a proti Kanadě hrají relativně vyrovnaná utkání."

Nynější vedení v čele s Tomášem Králem přitom nemělo jednoduchou výchozí pozici. "Na začátku bylo na svazu manko několika desítek milionů korun, pak ale přišel nový režim a začalo se tam pracovat jinak. Najednou je na svazu něco v kase, nikdo si už nehrabe do svého. To, co pan Král dokázal, je neuvěřitelné. A přitom se o tom vůbec nemluví," má jasno pětatřicetiletý bývalý obránce NHL.

Jednou z hlavních oblastí, která v posledních letech prošla velkými změnami, je práce s mládeží, což Jiří Fischer rovněž kvituje. "Vytvořil se status akademií, kterých máme celkem dvanáct. Tím se to zase posunulo dopředu. Dříve třeba byla utopie najít peníze na regionální trenéry, kteří přitom dnes fungují. Jak se tady nastartoval vývoj mládeže, můžeme hodnotit pozitivně," myslí si berounský rodák.

VIDEO: 10 let od kolapsu. Nic není jako oslavy na Staromáku, ví Fischer

Ten nechyběl ani na letošním ročníku Memoriálu Ivana Hlinky v jihomoravské Břeclavi, kde sice čeští mladíci skončili až šestí, ale jejich výkony byly jistě velkým příslibem do budoucna. "Ukázalo se, že osmnáctka může hrát s kýmkoli. Ještě před pěti lety jsme měli za cíl neprohrát se Švýcary a nedostat od Kanady desítku. Teď už kluci předběhli Švýcary a proti Kanadě hrají relativně vyrovnaná klání."

K hokeji vede Jiří Fischer také oba své syny a jde cestou svého otce, jenž mu vytvořil skvělé podmínky. "Moje filosofie bude stejná. Tatínek říkal, že když člověk do patnácti let nepochopí, že musí makat více než ostatní, tak už to nepochopí nikdy. Vytvořili mně doma takové zázemí, že jsem nemusel chodit na žádné brigády do supermarketu. To samé se budu snažit dát svým dětem," uzavírá Fischer.

Rozsáhlou reportáž s mistrem světa z roku 2005 už brzy uvidíte na kanálu SPORT 5 v magazínu Hokejové léto.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz