Junioři Znojma dobyli titul. První finále jsem záměrně obětoval, líčí trenér Stloukal

31. března 2011, 3:52

Libor Kult

Tuzemská nejvyšší soutěž dospělých stále ještě čeká na druhého finalistu, mládežnické elitní ligy rovněž spěchají k rozuzlení. Jako první zná svého vítěze Noen extraliga juniorů, již po finálovém triumfu nad Karlovými Vary opanovali mladíci ze Znojma. Do play off postoupilo v této sezoně pouze osm celků, všechna kola se stejně jako v předešlých letech hrála na dvě vítězství. Mladí Orli absolvovali během třinácti dnů devět lítých bitev, než se mohli polaskat s pohárem pro mistry. Ve čtvrtfinále, semifinále i finále totiž v jejich případě vždy došlo na třetí střetnutí. „Po fyzické stránce jsem hráčům věřil, protože se nám povedla příprava a i během přestávky jsme kvalitně trénovali. Navíc se nám vyhýbala zranění a nemoci, čehož jsem bál v play off nejvíc spolu s tím, že kluci už by neměli kde brát psychicky,“ konstatuje trenér novopečených mistrů Martin Stloukal.

Ten podle vlastních slov nepatří k příznivcům velkolepých oslav, den po úspěšném dovršení celoroční práce u něj převažuje úleva. „To je jediné, co v tuhle chvíli cítím. Na mužstvo jsem hrdý, ale teď jsem jen rád, že ty nervy skončily. Než si vše postupně sesumíruji, bude tam jen ta uvolněnost,“ popisuje.

Nejstarší znojemští mládežníci skončili v základní části na třetím místě, ale v nadstavbě se poněkud propadli na pátou pozici, z níž vstupovali do vyřazovacích bojů. „Záměrně jsme využívali naše ligové dorostence, protože řadu stabilních hráčů sbírala zkušenosti v prvoligovém áčku,“ prozrazuje Martin Stloukal.

Jedním dechem pak přiznává, že určitou obavu ze zhoršení výsledků a tím pádem horšího nasazení pro play off měl. „Snažil jsem se to však eliminovat tréninkem,“ přibližuje svůj postup. „Klukům jsem nakládal docela dost, takže v zápasech se pak rvali sami se sebou a neměli tolik času zabývat se tím, že jim to nejde a někdo je lepší,“ připojuje detaily své strategie.

Nakonec tým završil dlouhodobou soutěž na pátém místě, takže ve čtvrtfinále i semifinále si musel zajistit postup na ledě protivníka. Hned na úvod play off Orli doma prohráli se Zlínem, ale na Valašsku dvakrát uspěli. V semifinále pak družina někdejšího spolupracovníka Patrika Eliáše vyřadila pražskou Slavii.

„Oba ty týmy měly samozřejmě velkou kvalitu, ale v základní části jsme je poráželi. Slavia nám jako soupeř vyhovovala, protože předváděla útočný hokej. To bylo nejpříjemnější, protože se hrálo nahoru dolů a týmy si rozdaly opravdu na doraz,“ ohlíží se Martin Stloukal.

Ještě předtím jeho svěřenci ustáli kritický moment ve druhém klání se Zlínem, kdy kvůli řadě vyloučení přišli během necelé minuty od času 58:28 o třígólové vedení. „Rozhodčí mě dokonce vykázal na tribunu, protože jsem nevydržel, když přijel s tím, že bude vylučovat, ale neví koho a teprve si vybere,“ vybavuje si kouč nových juniorských mistrů.

Karlovy Vary nás měly velmi dobře přečtené, šlo o hodně taktické bitvy

Za nejtěžší ze tří sérii označuje bývalý vládce prostějovské střídačky ještě v prvoligových časech finálovou sérii s karlovarskou Energií, přestože doma Znojmo vyhrálo dvakrát výrazným rozdílem. „Psychicky to bylo určitě nejnáročnější, jelikož Vary nás měly dobře přečtené a v základní části nás dvakrát zdolaly,“ vysvětluje Martin Stloukal.

„Navíc s Karlem Mlejnkem se známe velice dobře. Troufám si říct, že jsme kamarádi. Jeho hráči byli v individuálních dovednostech opravdu výborní, jednalo se velké taktické bitvy,“ pokračuje v ohlédnutí za finále a doplňuje i jeden zajímavý moment.

„První zápas jsme záměrně obětoval tím, že jsem nastavil taktiku, kterou nemělo mužstvo zažitou a tolik se pro něj nehodila,“ překvapí možná leckoho. „Kdybychom se drželi toho, co jsme uměli a zápas nám nevyšel, těžko bychom urputnou obranu středního pásma v dalších utkáních něčím zaskočili. Z naší strany šlo o past, která vyšla,“ ozřejmuje následně s úsměvem.

V titul Martin Stloukal definitivně uvěřil až krátce před závěrečnou sirénou třetího finálového duelu. „Jistotu jsem cítil až v osmnácté minutě. Ještě předtím v patnácté jsem kluky na lavičce seřval, protože ze zápasu začali dělat trochu exhibici a já pořád myslel na to, že za pět minut se může všechno ztratit,“ vrací se o necelých čtyřiadvacet hodin zpět.

O titulu jsme mluvil, abych do hráčů dostal sebevědomí. Šlo o psychologický tah

Podíváme-li se na soupisku úspěšného mužstva, najdeme na ní řadu jmen, jež dobře znají příznivci prvoligového hokeje. I samotný kouč naznačil, že řada juniorů dostávala prostor mezi dospělými úmyslně. Mladíci se neztratili ani v play off první ligy. „Tahle zkušenost klukům hodně pomohla a prospěla, ale podle mého se nejednalo o zásadní věc,“ soudí první muž střídačky.

„Možná ještě důležitější je práce v delším časovém úseku, protože jinak bychom z hokeje dělali řemeslo a mohl by ho hrát každý. Sešly se skladba týmu, ochota pracovat a také vynikající podmínky,“ jmenuje Martin Stloukal s tím, že jednotlivce by příliš nevyzdvihoval.

„Měli jsme vynikajícího brankáře, před kterým leží podle mého velká budoucnost,“ rozhovoří se přece jen po chvíli. „Obranu jsme opřeli o Martin Pláňka, ale i ostatní beci odváděli výbornou práci. Navíc téměř všichni byli kreativní a dokázali podpořit útok. V ofenzivě jsme měli tři silné formace. Když to nešlo jedné, zaskočila druhá,“ kvituje vyrovnanost.

Z rozhovorů na klubovém webu Znojma vyplývá, že boj o titul Martin Stloukal poprvé zmínil začátkem listopadu. Na své hráče tak mohl vytvořit velký tlak, on však celou situaci vidí i s odstupem jinak. „Rozhodně to není tak, že bych v dubnu přišel s tím, že určitě uděláme titul,“ uvádí.

„V týmu působí drtivá většina místních kluků, kteří se v reprezentaci objevili vždy jen na čas. S výjimkou Martina Pláňka s Tomášem Rachůnkem nikdy nic velkého nehráli. Žili s pocitem, že nejsou dobří hokejisté. Já jsem se do nich snažil dostat sebevědomí, aby si uvědomili, že možnost získat titul existuje. Postupně jsme vše stavěli a sebevědomí rostlo. Z mé strany šlo o psychologický tah,“ uzavírá Martin Stloukal.

Mistrovská sestava juniorů Znojma z play off Noen extraligy juniorů:

Ondřej Kacetl, Michal Kuchař – Tomáš Latner, Daniel Opalek, Martin Pláněk, František Pospíšil, Jakub Stehlík, Jakub Šaur, Jiří Tichý – David Bartoš, Adam Havlík, Richard Jarůšek, Tomáš Komínek, Lukáš Kovalský, Vojtěch Kún, Filip Mikulášek, Patrik Novák, Dominik Piskoř, Jan Podešva, Tomáš Rachůnek, Michal Telesz, Jan Trojan, David Videlka, Jakub Zika

Výsledky Znojma v play off Noen extraligy juniorů:

Čtvrtfinále:
Orli Znojmo – PSG Zlín 1:3 (Havlík)
PSG Zlín – Orli Znojmo 5:6pp (Pláněk 2, Bartoš 2, Komínek, Rachůnek)
PSG Zlín – Orli Znojmo 1:2 (Rachůnek, Videlka)

Semifinále:
Orli Znojmo – HC Slavia Praha 5:2 (Rachůnek, Jarůšek, Latner, Havlík, Pláněk)
HC Slavia Praha – Orli Znojmo 5:2 (Šaur, Komínek)
HC Slavia Praha – Orli Znojmo 2:3 (Komínek, Havlík, Jarůšek)

Finále:

HC Energie Karlovy Vary – Orli Znojmo 7:3
Branky:
7. a 27. Vachovec, 38. a 57. T. Klíma, 49. a 54. Kventoš, 30. Kverka - 20. Jarůšek, 34. Podešva, 46. Novák

Orli Znojmo – HC Energie Karlovy Vary 8:0
Branky:
37. a 39. Komínek, 17. Rachůnek, 32. Stehlík, 47. Piskoř, 52. Videlka, 53. Bartoš, 59. Jarůšek

Orli Znojmo – HC Energie Karlovy Vary 7:2
Branky:
7. Komínek, 8. Rachůnek, 13. Pláněk, 25. Videlka, 30. Podešva, 38. Havlík, 56. Šaur - 27. Schusser, 50. M. Rohan

Ilustrační foto: www.hcorli.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz