Juniorům Komety a Liberce chybí krok do extraligového finále

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

28. března 2018, 22:36

Martin Voltr

V play off DHL Extraligy juniorů se rozhořely semifinálové boje. Série se hrají už jen na dva vítězné zápasy, první bod získali na svou stranu hokejisté Komety díky výhře v Hradci Králové a Liberec po domácím úspěchu s Plzní. Odvety jsou na programu v sobotu.

Pro Mountfield byl už postup mezi nejlepší čtyřku historickým úspěchem, teď by ho rád ještě vylepšil. Jenže Kometa s plejádou zkušených hráčů ukázala pod Bílou věží svou sílu a před zraky reprezentačních trenérů Varadi či Hakena si zaslouženě došla pro vítězství.

Domácí přehrávali soupeře jenom v prvních deseti minutách, kdy se dostali do vedení zásluhou gólu obránce Jakuba Mušky. Jakmile povolili, hosté nemilosrdně trestali jejich chyby kombinacemi na jeden dotek. Matěj Svoboda, Luboš Horký a Jan Süss v rozmezí pouhých šesti minut otočili na 1:3.

Po druhé trefě Horkého už Brňané trochu polevili, ve třetí třetině se Hradec vrátil do hry, jenže na branku naděje Dominika Řepíka nikdo nenavázal. Adam Gajarský naopak ve vlastním oslabení pečetil poměrně jednoznačný výsledek.

Jan Zachrla (trenér Komety Brno): „Dnes to byl od nás skvěle takticky odehraný a celkově odbojovaný zápas. Byly tam atributy, které snesou ta nejlepší ohodnocení. Naši hráči spoustu střel zblokovali, což byl hlavní úkol, a popravdě nevím, co bych jim vytknul. Druhý gól soupeře byl trochu náhodný, ale z naší strany šlo o podcenění situace. Tlak jsme nepovolili a dovedli zápas do vítězného konce. Celý duel byl z naší strany pod kontrolou.“

Trenéři Mountfieldu se k zápasům vyjádří až po skončení série.

MOUNTFIELD HK – HC KOMETA BRNO 2:5 (1:3, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 8. Muška (T. Kynčl, D. Matouš), 41. Řepík (Pavlík, Matějček) – 10. Svoboda (Střondala, Plášek), 12. Horký (T. Havránek), 16. Süss (T. Havránek), 25. Horký (Mlynář, Kratochvíl), 54. Gajarský (Slabý).
Rozhodčí: Lacina, Souček – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 4:4, navíc Jonáš – Kučera oba 10 minut.
Využití: 0:1.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 25:35 (8:10, 7:12, 10:13).
Stav série: 0:1.

Druhá série mezi Libercem a Plzní naproti tomu nemá favorita. Indiáni coby obhájci titulu sice skončili v základní části druzí za Kometou a svou nadstavbu ovládli, jenže posílení Tygři jdou s formou neustále nahoru a díky řadě hráčů z WSM Ligy jednoznačně myslí na vrchol.

Jako hůře postavený tým začínali doma, v první polovině utkání branka nepadla. Nerozhodný stav platil zejména zásluhou skvěle chytajícího domácího gólmana Matěje Žajdlíka, a pak ho napodobili spoluhráči v poli. Vratislav Kunst s Michalem Teplým poslali Liberec do dvougólového vedení.

Plzeňští se nevzdali, ale ve třetí části jenom marně dotahovali. Na snížení Petra Ereta odpověděl Václav Burda brankou, která se ukázala jako vítězná. Tomáš Vracovský totiž z power-play skóroval až minutu a půl před koncem a domácí už indiány k vyrovnání nepustili.

Jiří Vozák (asistent trenéra Liberce): „Vyhráli jsme, takže se mi utkání hodnotí velmi dobře. Známe sílu soupeřů, mezi čtyřmi nejlepšími v republice už není slabý tým. Jsme hrozně rádi, že jsme to zvládli. Od začátku jsme chtěli hrát a šli si za vítězstvím.“

David Bruk (trenér Plzně): „Samozřejmě jsme trochu zklamaní, že jsme prohráli. Tahali jsme za malinko kratší konec, co se týče proměňování gólových příležitostí. Zápas byl podle nás velmi vyrovnaný a kvalitní. Vytvářeli jsme si hromadu šancí, bohužel jsme neskórovali. To byl náš problém v zápase.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC PLZEŇ 1929 3:2 (0:0, 2:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 32. Kunst (Burda, Průžek), 38. Teplý (Miročnikov), 52. Burda (Průžek) – 42. Eret (Rubner, Kodýtek), 59. Eret (Kvasnička, Kaňák).
Rozhodčí: Petružálek, Škrobák – Ondráček, Špůr.
Vyloučení: 3:5.
Bez využití.
Střely na branku: 29:35 (10:11, 9:9, 10:15).
Stav série: 1:0.

Semifinále play off DHL ELJ

Sobota 31. března – 2. zápasy:
12:00 HC Plzeň 1929 – Bílí Tygři Liberec
12:00 HC Kometa Brno – Mountfield HK

Neděle 1. dubna – případné 3. zápasy:
13:00 HC Plzeň 1929 – Bílí Tygři Liberec
13:00 HC Kometa Brno – Mountfield HK

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz