Kachyňa dostal prostor a oslavil první gól: Štěstí přeje připraveným!

Ondřej Kachyňa | Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

Vzhledem k odloženému utkání 19. kola ve Vítkovicích si hokejisté Českých Budějovic protáhli reprezentační přestávku na rovné dva týdny, načež v Budvar aréně přivítali mužstvo Mladé Boleslavi, které mělo v nohách dva zápasy včetně exkluzivního počinku 5:0 s Litvínovem. Jihočeši rozptýlili oprávněné obavy. Výsledkem 3:2 nedovolili svému sokovi opustit poslední příčku tabulky.

Poctivý trénink tvoří základ úspěchu, nelze jím však nahradit zápasovou praxi. „Je to tak,“ přikyvuje obránce Ondřej Kachyňa. „Boleslav odehrála po pauze dva duely a proti nám nastoupila potřetí. Naše volno bylo dlouhé, proto jsme se snažili jít si pro výsledek jednoduchým způsobem hry,“ prozrazuje záměr, s nímž chtěli navázat na domácí vítězství 5:2 nad brněnskou Kometou před Karjala Cupem. 

Budějovičtí vyrukovali do boje s elánem a vytvořili si optickou převahu. Pěknou akci předvedli Jáchym KondelíkMilanem Gulašem, maximální pohotovost brankáře Filipa Novotného si vynutili také Martin Beránek či Jakub Valský. Umělecký rejstřík musel odtajnit i jihočeský gólman Jan Strmeň, kterého prověřil Róbert Lantoši po úniku z pravé strany. Oba týmy vsadily na aktivní způsob boje. „Boleslavští jsou hodně brusliví. Napadali nás, dohrávali osobní souboje. Byli nepříjemní,“ ohlíží se urostlý zadák.

 „Boleslavští jsou hodně brusliví. Napadali nás, dohrávali osobní souboje. Byli nepříjemní.“

Na první gól čekalo více než šest tisícovek diváků do 25. minuty. Dali ho borci v modrých dresech Banes Motoru, kteří při signalizované výhodě v šesti mužích uzamkli soupeře v jeho pásmu. Skórovat mohl Ondřej Kachyňa, jenž se proháčkoval před branku, ale neuplatnil svůj bekhend. „Chtěl jsem spíše nahrávat,“ vysvětluje. „Zahlédl jsem volného Adama Kubíka. Mohl to sklepnout do prázdné, jenže se to nějak zaseklo,“ mrzí ho.

Šestičlenný karusel ale neubral na obrátkách do chvíle, kdy Milan Gulaš z levého kruhu nasměroval kotouč k brankovišti. Tam zaúřadoval Brant Harris a hokejky poprvé letěly nad hlavy domácích hráčů.

Změna stavu přitom nabudila více Středočechy, kteří vyrovnali po deseti minutách při trestu Mikuláše Hovorky. Střelou švihem z prostoru mezi kruhem a modrou čárou se prosadil Róbert Lantoši. „Trošku jsme polevili. Hosté občas zajeli za nás. Tohle si musíme pohlídat,“ zvedá varovně prst Kachyňa. 

Modří však nalezli odpověď ještě před druhou sirénou. Po ráně Milana Gulaše od modré čáry dorážel zblízka Jáchym Kondelík. Nejtěsnější rozdíl stále otevíral šance oběma stranám, až přišla zdánlivě nenápadná akce v 55. minutě a Ondřej Kachyňa zaknihoval svůj první extraligový gól, na který čekal třicet devět zápasů.

Banes Motor České Budějovice

Banes Motor České Budějovice | Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

„Je to krásný pocit,“ rozplývá se autor třetí budějovické trefy. „Jáchym Kondelík se perfektně uvolnil a nahrál mi to do slotu. Přestože vyjel proti mně soupeř, zkusil jsem vystřelit jedinou mezírkou, která tam zůstala. Gólman to dobře vykleknul a nechal mi jedinou možnost dát to pod kolenem. Vyšlo to. Štěstíčko přeje připraveným,“ komentuje s nezbytnou dávkou sebevědomí úspěšnou střelu po ledě. 

Neuběhly však ani celé dvě minuty a nekompromisním nápřahem kontroval boleslavský Tomáš Fořt. Nabídl obecenstvu drama, které ještě tým z města automobilů okořenil odvoláním brankáře. Power play nezměnila výsledek, byť několikrát měli k tomu blíže domácí hráči. Až se mohlo zdát, že si nepřáli trefit opuštěnou klec. „Asi nikdo nechtěl přidávat peníze do pokladny,“ vtipkuje střelec vítězného gólu, který již nemohl uniknout povinnému příspěvku na svačinové konto. 

„Asi nikdo nechtěl přidávat peníze do pokladny.“ 

Bez nemocných Romana Vráblíka a Davida Šticha hráli Jihočeši na šest beků. Ondřej Kachyňa strávil na ledě skoro šestnáct minut, což bylo víc, než kolik času dostal zkušený Michal Gulaši. Rodákovi z Hodonína to otevřelo dosud největší prostor ke hře v letošní sezoně. „Bylo pro mě fajn, když jsem věděl, že se dostanu do zápasu tímto způsobem a nebudu chodit na led jen občas. Samozřejmě jsem vděčný za každou minutu. Užívám si to a snažím se dělat maximum pro tým. Zatím jsem neměl takové vytížení a doufám, že se to obrátí k lepšímu,“ vyjadřuje naději někdejší juniorský reprezentant.      

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz