Kanada vládne hokejové planetě. Byli jsme hladoví, křičí šťastní šampióni

(MOSKVA, od našeho zpravodaje) Na turnaji zaváhali jen jednou. Proti České republice v osmifinále, kterou porazili po prodloužení. Jinak prošli kanadští hokejisté světovým šampionátem bez ztráty kytičky. Hráči javorových listů sehráli parádní turnaj. Ve čtvrtfinále zdolali Švýcary, pak v semifinále Švédy. A nakonec přišla zlatá tečka. Zámořský výběr přetlačil ve finále Finsko, ačkoli protivník v závěru mocně dotahoval. "Je to skvělé, máme ohromnou radost. Když jsme se před cestou do Evropy sešli, každý z nás si něco podobného tajně přál," řekl útočník Rick Nash.

Střelec Columbusu byl vyhlášen nejužitečnějším hokejistou turnaje, ve finále rozhodl čtvrtým gólem na konci 59. minuty. Nash našlápl, převzal přihrávku a skvěle se natlačil před brankáře Lehtonena., Ačkoli byl atakován jedním z finských beků, dokázal v pádu zasunout kotouč za čáru. "Rick to trefil skvěle, nikdo jiný by to neudělal lépe," smál se Matt Lombardi, který Nashovi nahrával.

Kanadští hráči začali zápas výborně. V první třetině se prosadili Nash a Eric Staal, v polovině utkání vstřelil první gól na šampionátu Armstrong. Ovšem Seveřané se nevzdali a zdánlivě nemožnou ztrátu málem vymazali. "Třetí třetiny byla z naší strany dobrá, ale jinak musíme přiznat, že nám toho Kanaďané moc nedovolili. Hráli oni, ne my," soukal ze sebe útočník Tuomo Ruutu.

Zásahy Kontioly a Miettinena přinesly Suomi šanci na zvrat, nicméně pak přišla zmíněná akce Nashe a bylo hotovo. Po siréně propukl ryk kanadských bojovníků, který se opakoval v kabině mistrů světa. Směli tam jen žurnalisté ze zámoří, nutno však poznamenat, že si Kanaďané poté našli spoustu času na rozhovory pro ostatní média.

Jejich radost byla silná, nikoli však bouřlivá. "Nebojte se, slavit umíme. Ale zápas nás stál hodně sil," vykládal obránce Brewer. Tenhle zadák St. Louis s tím má zkušenost. Třikrát získal zlato na šampionátu, jednou si stejný kov přivezl z olympiády. "Měli jsme tady skvělý tým, každý plnil povinnosti na sto procent. Šli jsme za svým cílem a byli hladoví. Jsem teď hodně spokojený," přiznal Brewer.

Matt Lombardi ujistil, že finále bylo z pohledu Kanaďanů velmi náročné. "Finové předtím vyřadili Rusy. Mají kvalitu, tohle jsme dobře věděli," řekl. Kapitán Shane Doan si cenil především odpovědného výkonu. "Vedli jsme 3:0, ale nikam jsme se nehnali. Nikdo z nás nehrál pro individuální trofeje. Je fajn, že jsme první. Pro mě je to stejné jako v roce 2003, kdy se mi to povedlo poprvé," hodnotil útočník Phoenixu.

Kanadský kapitán měl během mistrovství světa problém. Někteří zámořští politici vznesli námitku, zda má Doan plnit roli kapitána, když se před časem v NHL měl prý vyjádřit nelichotivě o frankofonních Kanaďanech. "Ale tohle nebyl náš problém tady na turnaji. Vůbec jsme tuto otázku do týmu nazatahovali," ohradil se kouč Andy Murray.

Doan poskytoval rozhovory s pohárem pro mistry světa v náručí, vedle něho stály v mix zóně jeho děti. Jamal Mayers zase neustále pokřikoval, Eric Brewer ucucával pivo. "Chceme si to vítězství užít, tahle noc bude dlouhá," líčil spokojeně Mayers. Také brankář Cam Ward zářil štěstím. "Loni jsem vyhrál Stanley Cup, teď mistrovství světa. Ovšem nechtějte po mně, abych řekl, čeho si víc vážím," odmítal otázky na loňský a letošní triumf.

Naopak Finové vyjadřovali pochopitelnou lítost. Opět ve finále nevyhráli. "Na krku mám stříbro, ale porážka strašně bolí. Abych řekl pravdu, cítím se hrozně," uvedl Jere Lehtinen. Společně s Peltonenem a Nummelinem pamatuje zlatý triumf Finů na šampionátu před dvanácti lety.

V mužstvu Kanady už pohár pro vítěze v minulosti pozvedli Doan, Brewer, Schultz a Williams. "Kanaďané byli lepší, měli víc síly, šly jim přesilovky. My se sice ještě pokusili něco s výsledkem udělat, ale bohužel," hodnotil duel finský kouč Erkka Westerlund závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz