Každý den na hraně a pět zklamaných. Startuje i juniorská extraliga

Foto: Martin Voltr

Po dorostencích dnes jdou poprvé v nové sezoně do boje také junioři. Jejich nejvyšší soutěž projde ještě razantnějším, ale o to potřebnějším zeštíhlením: Z dvaceti týmů jich na konci ročníku zůstane jen čtrnáct!

Extraliga juniorů

Počty to tedy nejsou až tak docela přesné: Letos se počítalo s devatenácti českými účastníky, ale vzhledem k lichému počtu i lukrativní nabídce je po dohodě s vedením Českého hokeje znovu doplnil Salcburk.

Špičková rakouská akademie každopádně nemůže v extralize bojovat o titul, ze základní části dál nepostoupí. Příští rok se počítá s tím, že by hrála druhou nejvyšší českou soutěž, sportovní přínos ale jednoznačně dodá i té elitní. Hrát bude s mladším kádrem než domácí týmy – výběr U18 zřejmě vždy doplní i několika staršími hokejisty, ale elitní dvacítku má v Alpské hokejové lize.

Pro česká mužstva bude sezona velmi šibeniční. Nejhorších pět, to znamená víc než čtvrtina, jich sestoupí přímo a šesté půjde do baráže. Tomu budou odpovídat i soupisky – přinejmenším na začátku sezony trenéři nabijí kádry, jak to jen půjde. I nejlepšími reprezentanty, kterým by už víc dal seniorský hokej.

Další novinkou letošního ročníku je to, že celý bude prodloužený. Jeho finiš zasáhne do přípravy národního týmu na mistrovství světa U18, vždyť finálová série – hraná poprvé na čtyři vítězné zápasy – vyvrcholí až mezi 21. a 28. dubnem 2022. Čtvrtfinále i semifinále se budou hrát na tři vítězné.

Ale hezky popořádku k tomu, co nás čeká teď: Základní část startuje úvodními koly v pátek a sobotu. Je však mrzuté, že zatímco první dorostenecké kolo se odehrálo kompletní, juniorský program už teď kosí marodka. Oba duely odkládají České Budějovice i Kladno a ten páteční také pražská Slavia. 

Snad to není předzvěst něčeho horšího, čím jsme se protrápili loni na podzim...

Pátek proti sobě svede stále úřadující mistry z Třince (2018/19) a vítěze turnaje O Pohár DHL z Hradce Králové (2019/20), na rakouskou půdu jako první míří západočeské týmy Plzně a Karlových Varů. Základní část čítá 38 kol, po nichž si prvních dvanáct týmů zajistí záchranu. Ve třech osmifinálových skupinách pak zabojují o osm míst ve zmiňovaném play off.

Naopak zbylých sedm českých účastníků nastoupí do skupiny play out, z níž se zachrání jen nejlepší a ten druhý půjde do baráže.

Úvodní víkend Extraligy juniorů

Pátek 10. září:
13:00 HC Olomouc – Bílí Tygři Liberec
16:00 EC Red Bull Salcburk – HC Škoda Plzeň
17:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – BK Mladá Boleslav
17:00 AZ Heimstaden Havířov – HC Dynamo Pardubice
17:00 HC Kometa Brno – HC Dukla Jihlava
18:00 HC Oceláři Třinec – Mountfield HK
18:30 Piráti Chomutov – HC Sparta Praha

Sobota 11. září:
11:30 AZ Heimstaden Havířov – Mountfield HK
12:00 HC Olomouc – BK Mladá Boleslav
12:00 HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice
12:00 PSG Berani Zlín – HC Dukla Jihlava
13:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – Bílí Tygři Liberec
13:30 HC Kometa Brno – HC Slavia Praha
14:30 EC Red Bull Salcburk – HC Energie Karlovy Vary
16:30 HC Litvínov – HC Sparta Praha

Liga juniorů

V pátek vypukne také druhá nejvyšší soutěž, ve které letos půjde právě o jedno místo v extraligové baráži. Naopak čtyři celky sestoupí přímo a pátý nejslabší půjde do baráže proti vítězi regionální ligy.

Šest týmů ze západní a šest z východní poloviny republiky bude v průběhu 42kolové základní části bojovat zejména uvnitř své skupiny, ale také napříč skupinami. Čtvrtfinále se letos v soutěži nehraje, dva nejlepší z každé skupiny postoupí rovnou do semifinále.

Úvodní víkend Ligy juniorů

Pátek 10. září:
17:00 HC RT TORAX Poruba – HC ZUBR Přerov
18:30 BK Havlíčkův Brod – HC Slovan Ústí nad Labem
19:00 Technika Hockey Brno – HK Mladí Draci Šumperk
19:00 IHC Králové Písek – HC Kobra Praha
19:15 VHK ROBE Vsetín – HCM Warriors Brno
20:00 HC Chrudim – HK Kralupy nad Vltavou

Neděle 12. září:
12:15 HK Mladí Draci Šumperk – VHK ROBE Vsetín
12:15 HK Kralupy nad Vltavou – HC Kobra Praha
13:30 HC RT TORAX Poruba – Technika Hockey Brno
14:00 HC ZUBR Přerov – HCM Warriors Brno
14:00 IHC Králové Písek – BK Havlíčkův Brod
14:45 HC Slovan Ústí nad Labem – HC Chrudim

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz