Kladno si vyšláplo na mistra, skvělý obrat ukázala i Kometa! V čele Vary

Foto: Roman Mareš, rytirikladno.cz

24. září 2021, 19:55

Adam Bagar

Extraliga má po sedmém kole opět nového lídra. Jsou jím Karlovy Vary, které se po vítězství 3:0 ve Zlíně dostaly o skóre před Třinec a Mladou Boleslav. Oceláři překvapivě padli v Chomutově s Kladnem 3:4 po nájezdech, Bruslaři přehráli Vítkovice 4:1. V dalších zápasech Plzeň podlehla Kometě 5:6 po nájezdech, Pardubice udolaly České Budějovice 3:2 a Hradec Králové vyhrál stejným poměrem v Olomouci. Znovu se trefili i Jaromír Jágr a David Krejčí.

Vary na Zlín umí, porazily jej podeváté v řadě

Zlín znovu natáhl čekání na první tříbodovou výhru v sezoně, po překvapivém vítězství pod Ještědem nedal doma Karlovým Varům ani gól. Filip Novotný chytil všech 31 střel a zapsal už svou patnáctou nulu v extraligové kariéře. Energie potvrdila, že na Berany umí, porazila je podeváté v řadě a atakuje čelo tabulky. Už v čase 10:11 vedla po trefách Jana Hladonika a Tomáše Vondráčka 2:0, pojistku pak přidal Tomáš Rachůnek.

Robert Svoboda (trenér Zlína): "Po předchozím vyhraném zápase jsme byli optimističtí, navíc se nám vrátili do sestavy Tonda Honejsek a Zdeněk Okál. Nastoupili jsme do utkání s velkým odhodláním, ale bohužel se nám nepodařilo vstřelit první gól. Inkasovali jsme brzy dva góly, což tým hodně srazilo dolů. Věděli jsme, že soupeř má dobrý pohyb, má spoustu brejkových situací v oslabení. Chystali jsme se na to, přesto jsme tomu nezabránili. Šance byla ve druhé třetině, přišly samostatné nájezdy Veselého a Okála, ale zůstaly bohužel neproměněny. Škoda, duel se mohl ještě zdramatizovat. Zápas rozhodl dominantní výkon gólmana Novotného. Soupeř vyhrál zaslouženě."

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): "Věděli jsme, že Zlín sehrál v týdnu velmi dobré utkání v Liberci. Čekali jsme těžké utkání, což se potvrdilo. Rozhodně jsme nebyli na začátku zápasu a v první třetině lepší než domácí. Prakticky z ničeho jsme se dostali do vedení. Šťastná branka nás uklidnila a vlila klid na hokejky do dalšího průběhu. Poté se hra vyrovnala, ale přidali jsme na tempu a byli úspěšnější při hře na kotouči. Ve druhé třetině jsme měli velmi dobré pasáže v ofenzivě, ale domácí hrozili z brejkových situací a přesilových her. Jsme rádi za tříbodovou výhru s příjemným bonusem. Brankář Novotný zaslouží velkou pochvalu za čisté konto."

PSG BERANI ZLÍN – HC ENERGIE KARLOVY VARY 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Hladonik (Flek), 11. Vondráček (Redlich, Osmík), 31. T. Rachůnek (Vondráček, Osmík).
Rozhodčí: Hradil, Vrba – Rampír, Bohuněk.
Vyloučení: 4:4, navíc Žižka – Vondráček oba 5 minut.
Bez využití.
Střely na branku: 31:30.
Diváci: 3 113.
Nejlepší hráči: Peter Trška – Tomáš Vondráček.
PSG Berani Zlín: Kašík – Trška, M. Novotný, Žižka, Suhrada, Gazda, Dluhoš, Hamrlík – Fořt, T. Mikúš, Kubiš – Köhler, Honejsek, R. Veselý – Okál, Hejcman, Fryšara – Karafiát, P. Sedláček, Šlahař. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – Parkkonen, Plutnar, Dlapa, T. Havlín, Pulpán, T. Hanousek, M. Rohan – T. Rachůnek, Hladonik, Flek – Průžek, Kulich, O. Beránek – Koblasa, Šik, Kohout – Redlich, Osmík, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.

Vítkovice vyslaly v Boleslavi jen 12 střel na branku

Vítkovice se po týdnu vrátily do extraligového kolotoče, čekal je teprve čtvrtý z úvodní série šesti venkovních duelů. Třetí výhru ale nepřidaly, když nenavázaly na čtyři výhry nad Mladou Boleslaví z uplynulé sezony. Bruslaři vládli, i díky dvoubodovým střelcům Davidu Šťastnému a Miloši Kelemenovi, kteří jim zajistili vedení 2:0. Pak sice Vladimír Svačina snížil, ale Martin Pláněk a Pavel Kousal nepřipustili drama. Střely 32:12 hovoří za vše.

Pavel Patera (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Ze začátku zápasu jsme dali dva góly, kontrolovali jsme hru. Na startu druhé třetiny jsme dostali gól, ale hned jsme odskočili na 3:1, což zápas rozhodlo.“

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Odehráli jsme nejhorší zápas od začátku sezony. Od začátku nám chyběl pohyb, Boleslav byla lepší a šla do vedení. Ve druhé třetině jsme měli dobrý nástup, když jsme dali kontaktní gól na 2:1. Boleslav ale měla větší pohyb, který jsme nezachytili, prohrávali jsme souboje, oni byli všude dříve. Když se podívám na statistiku střel, druhá a třetí třetina po jedné střele, je to katastrofa. Zasloužené vítězství domácích.“

BK MLADÁ BOLESLAV – HC VÍTKOVICE RIDERA 4:1 (2:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Kelemen (Šťastný, D. Moravec), 16. Šťastný (Kelemen, Ševc), 25. Pláněk (J. Dufek, Claireaux), 32. P. Kousal (O. Najman, Pýcha) – 22. Svačina (Marosz).
Rozhodčí: Úlehla, Veselý – Zíka, Šimánek.
Vyloučení: 2:3.
Bez využití.
Střely na branku: 33:12.
Diváci: 2 491.
Nejlepší hráči: Miloš Kelemen – Vladimír Svačina.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pýcha, Ševc, D. Moravec, Pláněk, Bernad, Fillman – Kelemen, A. Zbořil, Šťastný – O. Flynn, O. Najman, P. Kousal – Kotala, Claireaux, J. Dufek – Jan Eberle, Bičevskis, J. Stránský. Trenéři: Rulík a Patera.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Dolejš – Gewiese, R. Polák, Galvinš, Machů, Koch, L. Kovář – R. Bondra, Flick, M. Kalus – L. Krenželok, Marosz, Roberts Bukarts – Dej, J. Hruška, Svačina – Bernovský, Chlán, Fridrich. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.

Jedenáctigólovou přestřelku v Plzni rozsekl Horký

Indiáni začali skvěle, v první třetině dovolili Kometě jen tři střely a vytvořili si dvougólový náskok. V čase 24:36 vedli po druhé trefě Jana Schleisse už 3:0 a vyhnali Mateje Tomka z branky. Brňané se ale nevzdali, za stavu 4:1 se prosadili dvakrát během 32 sekund, ve třetí třetině dokonce otočili, ale v čase 59:58 Martin Lang poslal bláznivý zápas do prodloužení a nájezdů, jež rozsekl jediným gólem hostující útočník Luboš Horký.

Miloš Říha (trenér Plzně): „Jak jsem říkal po minulém zápase, že se nám nedaří ve skóre odskočit, tak to se povedlo, nicméně je to jen dílčí úspěch. Zlomový bod v utkání byla asi naše tyč při oslabení, mohli jsme odskočit na 5:1, místo toho jsme záhy dostali dva laciné góly, které absolutně změnily ráz utkání. Ve třetí třetině naší hře chyběla mezihra, nedostávali jsme kotouče do útočného pásma, hra byla rozhárána a výsledkem byly další dvě branky. 35 minut hry bylo super, třetí třetina už byla špatná. Štěstí nás dostalo do prodloužení, za tu práci si kluci minimálně bod zasloužili. Je to škoda, jsou to ztracené dva body.“

Jiří Horáček (asistent trenéra Komety Brno): „Po špatném vstupu do utkání jsme samozřejmě rádi, že jsme takto nepříznivý výsledek dokázali otočit na naši stranu. Chybělo pouze pár vteřin při domácí power play a mohli jsme mít tři body. Poté jsme si ale bonusový bod v samostatných nájezdech vzali zpět a jsme za dva body moc rádi.“

HC ŠKODA PLZEŇ – HC KOMETA BRNO 5:6 po nájezdech (2:0, 2:3, 1:2 – 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Schleiss (Kodýtek, Graňák), 20. Mertl (Jiříček), 25. Schleiss (Jiříček, Kantner), 32. Jiříček (Schleiss), 60. M. Lang – 29. L. Horký (Krištof, Vincour), 36. M. Haščák (P. Holík, Roth), 36. Magee, 50. Vincour (Krištof), 51. Mueller (Zaťovič, P. Holík), rozhodující nájezd Horký.
Rozhodčí: Pešina, Pražák – Lhotský, J. Svoboda.
Vyloučení: 6:4.
Využití: 2:1.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 31:20.
Diváci: 2 875.
Nejlepší hráči: David Jiříček – Tomáš Vincour.
HC Škoda Plzeň: Pavlát – L. Kaňák, Čerešňák, Graňák, Jiříček, Kvasnička, J. Kindl – Kantner, Kodýtek, Schleiss – Dzierkals, Mertl, Bulíř – Blomstrand, G. Thorell, M. Lang – Malát, Přikryl, Kuťák. Trenéři: Baďouček, Říha a Vlasák.
HC Kometa Brno: Tomek (25. Klimeš) – Ďaloga, Roth, Kučeřík, R. Holland, Gulaši, D. Mikyska, Bartejs – Zaťovič, P. Holík, Mueller – L. Horký, Krištof, Vincour – M. Haščák, Dočekal, R. Pavlík – Mallet, Rákos, Magee. Trenéři: Kalous, Horáček a Kováčik.

Krejčího gól nestačil, Hradec jako první uspěl na Hané

Jakub Sedláček se ještě v olomouckém brankovišti nepředstavil a kryl záda Janu Lukášovi, který už po 132 sekundách inkasoval z hole Jeremieho Blaina. Hanáci sice rychle otočili góly Tomáše Dujsíka a Davida Krejčího, jenž se trefil už pošesté, ale to bylo z jejich strany vše. Ještě v divoké první části vyrovnal Lukáš Cingel a obrat dokonal v oslabení Jordann Perret, jenž vystřelil Mountfieldu tři body a Hanákům první domácí prohru.

Jan Tomajko (trenér Olomouce): "Moc dobře jsme nezačali. Prvních pět nebo šest minut byl soupeř lepší. Hned zkraje zápasu jsme inkasovali gól, takže vstup nebyl úplně optimální. Pak jsme vedli 2:1, škoda vyrovnávacího gólu na 2:2, který jsme dostali ke konci třetiny. Druhou třetinu jsme hráli výborně. Měli jsme pohyb a donutili Hradec faulovat. Prostě přesilovky rozhodly, protože jsme jich měli hodně a nedokázali jsme je využít."

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): "Připravovali jsme se na těžký zápas. Víme, že Olomouc hraje výborně. Její zápasy jsme sledovali, a letos hraje opravdu skvělý hokej. My jsme si ale zápas udělali sami mnohem těžší. Řekl bych, že jsme slušně odehráli jenom první třetinu, která se víceméně hrála pět na pět. I přesto, že jsme tam udělali dvě chyby a dostali jsme góly, tak náš hokej snesl nějaké přísnější měřítko. Vyloučení byla alfa omega pátečního zápasu."

HC OLOMOUC – MOUNTFIELD HK 2:3 (2:2, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 11. Dujsík (Kolouch, Řezníček), 16. Krejčí (Kucsera, Ondrušek) – 3. Blain (Lalancette, Perret), 19. Cingel (McCormack, Smoleňák), 42. Perret.
Rozhodčí: Šír, Kubičík – Ondráček, Hynek.
Vyloučení: 4:7.
Bez využití.
V oslabení:
0:1.
Střely na branku: 27:23.
Diváci: 4 511.
Nejlepší hráči: Tomáš Dujsík – Jordann Perret.
HC Olomouc: Lukáš – Ondrušek, T. Černý, Švrček, Škůrek, Řezníček, Dujsík, Rašner – J. Káňa, Krejčí, Kucsera – Čachotský, Klimek, Kunc – Burian, J. Knotek, Navrátil – Strapáč, Kolouch, Bambula. Trenéři: Moták a Tomajko.
Mountfield HK: Š. Lukeš – Nedomlel, Blain, Šalda, F. Pavlík, Kalina, McCormack, Jank – Smoleňák, Cingel, Jergl – Kevin Klíma, Lev, Orsava – Perret, Lalancette, Oksanen – R. Pilař, Koukal, Lamper. Trenéři: T. Martinec, Čihák a P. Svoboda.

Dynamo otočilo drama s Motorem, rozhodl Paulovič

V Pardubicích se čekalo půlku zápasu na první gól. Skóre otevřel při chuti hrající Michal Vondrka, který se prosadil už popáté. Sekundu před druhým odchodem do kabin ale srovnal Matěj Blümel. Motor pak po trefě Jiřího Ondráčka znovu vedl, ale stejně odjel s prázdnou. Dynamo si pomohlo přesilovkami. Nejdřív se popáté v sezoně trefil Robert Říčka a později potřetí Matej Paulovič, který drama před 7 580 fanoušky rozhodl.

David Havíř (asistent trenéra Pardubic): „Pro nás to bylo strašně těžké utkání. Motor hrál výborně ve středním pásmu a my jsme s tím skoro polovinu zápasu měli problémy. Poté jsme hru zjednodušili, protečovávali jsme puky a dostali se do zápasu. Rozhodující byly přesilovky a oslabení.“

Jaroslav Modrý (trenér Českých Budějovic): „Mám dvě verze zhodnocení, řeknu tu slušnější. Mrzí mě, když se porazíme sami svojí nedisciplinovaností. Musím poblahopřát soupeři, hráli velice dobré utkání. Přesilovky sehrály Pardubice dobře, my jsme jim v podstatě darovali dva góly naší nedisciplinovaností.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 40. Blümel (Nakládal), 43. Říčka (Košťálek, Cienciala), 55. Paulovič (Poulíček, Mikuš) – 30. Vondrka (D. Voženílek), 42. J. Ondráček (Pech, Slováček).
Rozhodčí: Jeřábek, Mrkva – Kajínek, Axman.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 2:0.
V oslabení: 1:1.
Střely na branku: 31:34.
Diváci: 7 580.
Nejlepší hráči: Matěj Blümel – Lukáš Pech.
HC Dynamo Pardubice: Klouček – Košťálek, Robertson, J. Kolář, Nakládal, Mikuš, J. Zdráhal, Hrádek – Říčka, Cienciala, A. Musil – Paulovič, Poulíček, Blümel – Hecl, R. Kousal, Camara – Koffer, Anděl, Rohlík. Trenéři: Král, Havíř a P. Sýkora.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina (55. – 56. Strmeň) – Bučko, Piskáček, Bindulis, Vráblík, Slováček, Štich, Percy – D. Voženílek, Valský, Pech – J. Ondráček, Gulaš, Abdul – M. Hanzl, Vondrka, Toman – M. Beránek, Holec, Venkrbec. Trenéři: Modrý, P. Martinec a Fousek.

Kladno otočilo z 1:3 nad 4:3, mistra srazil Strnad

Oceláři měli solidně nakročeno k tomu, aby si upevnili první příčku tabulky. V Chomutově vedli po dvou třetinách 3:1 a výsledek drželi až do 51. minuty. Potom ale doplatili na fauly. Stíhací jízdu nastartoval Jaromír Jágr, který se za poslední čtyři zápasy trefil už popáté, v čase 58:42 smazal manko Marek Račuk a obrat dokonal v nájezdech navrátilec Jakub Strnad, který Rytířům trefil druhou výhru v sezoně a posun v tabulce před Zlín.

Jiří Burger (asistent trenéra Kladna): "První třetinu jsme neodehráli špatně, bohužel vstup do druhé od nás byl katastrofální. Jak jsme prohrávali 1:3, tak si myslím, že Třinec zápas kontroloval a byl jasně lepší. Do zápasu jsme se víceméně vrátili, když jsme dali gól na 2:3. To nás hodně povzbudilo, povedlo se nám v závěru vyrovnat a zvládli jsme i nájezdy. Pro nás obrovská spokojenost proti tak silnému soupeři."

Marek Zadina (asistent trenéra Třince): "Nevstoupili jsme špatně do utkání. Věděli jsme, jak Kladno hraje. Jsou hodně živí, agresivní. Po první třetině jsme si k tomu něco řekli, vstup do druhé třetiny byl skvělý, dali jsme rychlé góly, hráli jsme, co jsme chtěli. Měli jsme více ze hry, druhou třetinu jsme odehráli dobře. Bohužel, konec třetí části už byl špatný, spousta zbytečných faulů, které nemusely být. A to nás stálo vítězství."

RYTÍŘI KLADNO – HC OCELÁŘI TŘINEC 4:3 v prodloužení (1:1, 0:2, 2:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 15. M. Beran (Plekanec, Račuk), 51. Jágr (Plekanec, Kristo), 59. Račuk (Kristo, Dotchin), rozhodující nájezd Strnad – 4. Marcinko (Martin Růžička, P. Vrána), 24. Daňo (Dravecký), 25. M. Kovařčík (O. Kovařčík).
Rozhodčí: Kika, Obadal – Gebauer, Hlavatý.
Vyloučení: 4:8.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 34:28.
Diváci: 1 206.
Nejlepší hráči: Tomáš Plekanec – Marek Mazanec.
Rytíři Kladno: Bow – Kehar, Dotchin, Donaghey, Suchánek, Wood, Nilsen – Hlava, Plekanec, Jágr – Kristo, Kubík, J. Strnad – Račuk, Filip, Dvořáček – M. Beran, Pitule, O. Bláha – Hajný. Trenéři: Čermák, Burger, Kregl a Paul.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – D. Musil, Kundrátek, M. Doudera, Marinčin, Jaroměřský, M. Adámek, Zahradníček – Daňo, P. Vrána, Martin Růžička – A. Nestrašil, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Hrehorčák, Marcinko, Miloš Roman – Kofroň, Dravecký, Hrňa. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.

Utkání HC Sparta Praha – HC VERVA Litvínov (6:4) se hrálo už ve čtvrtek.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Energie Karlovy Vary 7 4 0 1 2 24:17 13
2. HC Oceláři Třinec 7 3 1 2 1 25:19 13
3. BK Mladá Boleslav 7 4 0 1 2 21:15 13
4. HC Dynamo Pardubice 6 4 0 0 2 22:17 12
5. HC Sparta Praha 5 3 1 0 1 22:17 11
6. Mountfield HK 6 3 1 0 2 14:10 11
7. Bílí Tygři Liberec 6 3 0 2 1 13:13 11
8. HC Motor České Budějovice 6 3 0 1 2 21:21 10
9. HC Kometa Brno 6 1 3 0 2 19:20 9
10. HC Olomouc

5

1 2 0 2 14:13 7
11. HC Škoda Plzeň 7 1 1 2 3 18:27 7
12. HC VÍTKOVICE RIDERA 4 2 0 0 2 10:12 6
13. HC VERVA Litvínov 6 1 1 1 3 20:24 6
14. Rytíři Kladno 7 1 1 0 5 19:27 5
15. PSG Berani Zlín 7 0 1 2 4 16:26 4

 

Další program Tipsport extraligy

Neděle 26. září – 8. kolo: 
16:00 Rytíři Kladno – PSG Berani Zlín
16:00 HC Sparta Praha – HC Kometa Brno
17:00 HC Olomouc – Bílí Tygři Liberec
17:00 HC Motor České Budějovice – BK Mladá Boleslav
17:20 Mountfield HK – HC Dynamo Pardubice (ČT sport)
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Škoda Plzeň

Utkání HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Oceláři Třinec se odehraje až 20. října.

Úterý 28. září – 9. kolo:
16:00 BK Mladá Boleslav – HC VERVA Litvínov
16:30 HC Škoda Plzeň – Mountfield HK
17:00 HC Kometa Brno – HC Motor České Budějovice
17:00 HC Dynamo Pardubice – HC Energie Karlovy Vary
17:00 HC Oceláři Třinec – Bílí Tygři Liberec
17:20 HC Olomouc – PSG Berani Zlín (ČT sport)
18:30 HC Sparta Praha – HC VÍTKOVICE RIDERA

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz