Last minute posila Hamara: Měli jsme před Rusy respekt. Kapitánství si užívá

Foto: Johan Čáp

13. prosince 2021, 20:07

Johan Čáp

(KAJAANI, od našeho zpravodaje) Posílil český výběr na poslední chvíli. Místo na kemp před mistrovstvím světa dvacítek nakonec cestoval z domovského Tampere do 500 kilometrů vzdáleného Vuokatti. Obránce Tomáš Hamara nastoupil za osmnáctku poprvé od nepříjemného zranění na světovém šampionátu v texaském Friscu.

Vytáhlý obránce ale v roli kapitána nakonec reprezentaci do 18 let nedotáhl k bodům, výběr kouče Jakuba Petra prohrál v úvodním zápase na Evropském olympijském festivalu mládeže se stejně starým výběrem Ruska 2:4.

„Začátek jsme trošku zaspali, měli jsme před soupeřem moc velký respekt nebo jsme se ho báli,“ zkouší hledat důvody brzké první branky sborné zadák Tappary. Po Nedopjokinově trefě v třetí minutě byli Češi zaskočení, postupem času ovšem hru vyrovnávali.

„Začali jsme hrát lépe, soupeře jsme místy i přehrávali. Vyhrávali jsme rázem osobní souboje, byli jsme silní na puku. Věřili jsme si a hned to bylo poznat na ledě,“ popisuje Hamara okamžiky, kdy čeští hokejisté v Kajaani ruskou sbornou zatlačili do úzkých a po brance Matěje Prčíka dokonce snížili manko na jedinou branku.

Zřejmě klíčový moment nastal ve 49. minutě. Aleš Čech zatáhl za záchrannou brzdu a po jeho faulu Kvočko propálil při trestném střílení puk mezi Vopravilovými betony. „Vývoj ve třetí třetině nás stal asi zápas. Bylo to pak těžké stáhnout,“ uvažuje zpětně Hamara.

Odchovanec Sparty a jeden ze zajímavých prospektů pro následující draft dostal na EYOFu kapitánské céčko, vyzrálý bek si svou roli i díky přirozeně vůdcovské povaze užívá. „Kapitánství je samozřejmě zodpovědnost, ale já to mám rád a nebráním se tomu. Jsem rád, že mě trenéři zvolili,“ říká.

Proti Rusku svým výkonem potvrdil slova Jakuba Petra, který prorokoval Hamarův velký přínos pro tým. Jeho víkendový příjezd a zapracování navíc proběhlo podle plánu. „Bylo to trošku těžší, když jsem nebyl na přípravném kempu. Musel jsem si zvyknout na jiný systém. Nicméně je to pořád hokej, takže to bude brzy v pohodě,“ ujišťuje

Bezproblémová implementace schopností jednoho z lídrů týmu do pilovaného systému – to je dobrá zpráva pro český tým. Osmnáctka pokračuje v pouti na olympijském festivalu v úterý od 14:00 českého času soubojem s Lotyšskem, zápasy můžete sledovat živě na tomto odkazu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz