Litvínov bez play off! Derby pro Olomouc, Pardubice musí do předkola

Foto: Kateřina Kundertová

8. března 2022, 19:33

Marek Hedbávný

V posledním kole základní části Tipsport extraligy slavila Sparta před vyprodanou O2 arenou výhru nad Kladnem. Karlovy Vary v přímém souboji o postup do play off přemohly Litvínov, kterému končí sezona. Přímo do čtvrtfinále postupují České Budějovice, naopak Pardubice musí do předkola.

Motor uhájil čtvrté místo

České Budějovice v posledním kole základní části hájily před Pardubicemi čtvrté místo, které zaručuje přímý postup do čtvrtfinále play off. Dynamo v souběžně hraném utkání uspělo ve Zlíně, Motor tedy na ledě vítěze základní části potřeboval získat aspoň bod.

Dlouho to vypadalo, že Motor recept na Filipa Novotného nenajde a od pátku ho čeká předkolo. V 57. minutě ale spasil hosty veterán Michal Vondrka. České Budějovice dotáhly zápas do prodloužení, v němž sice padly, přesto slaví. Zatímco loni skončily poslední a zachránilo je, že se z extraligy kvůli nejistotě ohledně koronaviru nesestupovalo, letos končí po základní části čtvrté. Jde o nejlepší výsledek tamějšího hokeje od památné sezony 2007/2008.

Ladislav Čihák (asistent trenéra Hradce Králové): „Byla to bitva jak na ledě, kde to mezi hráči jiskřilo, tak mezi fanoušky. To se mi líbilo, ale naše hra se mi upřímně moc nelíbila. Byly tam pasáže, kdy nás Budějovice přehrávaly, a v závěru jsme si nepohlídali tlak a inkasovali gól. Celou třetí třetinu jsme neodeháli v dobrém tempu, přitom jsme měli jasně rozhodnout v přesilovce. Jsem ale rád, že jsme vyhráli a diváci si to užili. Za základní částí uděláme tlustou čáru a 19. března pro nás začíná nová sezona.“

Jaroslav Modrý (trenér Českých Budějovic): „Bylo to velice kvalitní utkání, jehož parametry se blížily play off. Hrálo se před vynikající kulisou, fanoušci nám připravili krásné prostředí. Na začátku jsme inkasovali gól, potom jsme tlačili, ale nemohli vyrovnat. Šance byly na obou stranách. Ke konci jsme našli cestu, jak vybojovat ten důležitý bod, a v prodloužení jsme prohráli.“

MOUNTFIELD HK – HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 2:1 po prodloužení (1:0, 0:0, 0:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Jergl (Nedomlel, Perret), 64. Kelly Klíma (Lalancette) – 57. Vondrka (Valský, Štencel).
Rozhodčí: Horák, Stano – Rampír, Bohuněk.
Vyloučení: 7:8.
Bez využití.
Střely na branku: 30:31.
Diváci: 4 066.
Nejlepší hráči: Richard Nedomlel – Jakub Valský.
Mountfield HK: Novotný – Nedomlel, Gaspar, Kalina, F. Pavlík, Šalda, McCormack – Smoleňák, Lev, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Ščerbak, Lalancette, Kelly Klíma – R. Pilař, Cingel, Orsava – Miškář. Trenéři: T. Martinec, Čihák a Svoboda.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Štencel, Vráblík, Šenkeřík, Bučko, Percy, Piskáček, Bindulis – M. Beránek, M. Hanzl, Karabáček – Abdul, Pech, J. Ondráček – Vondrka, Koláček, Gulaš – D. Voženílek, J. Novotný, Valský. Trenéři: Modrý, P. Martinec a Fousek.

Přímý souboj o 7. místo ovládl Liberec

Přímý souboj o 7. místo se proměnil v jednoznačnou záležitost a koncert domácích. Hotovo bylo hned po první třetině, v níž Liberec odskočil Vítkovicím do čtyřgólového trháku a Daniela Dolejše v hostující brance nahradil Aleš Stezka. Ráz zápasu určil už po 22 vteřinách střelec první branky Mislav Rosandić.

Bílí Tygři v této sezoně bodovali proti Vítkovicím ve všech čtyřech zápasech, v úterý napravili dojem z předešlých kol (máme tím na mysli tři porážky ze čtyř zápasů) a před pátečním startem předkola play off získali střelecké sebevědomí.

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Jsme rádi, že jsme poslední utkání základní části takto zvládli. Zápas jsme odehráli velice dobře, hlavně nám pomohly rychlé góly na začátku. Nyní už se musíme nachystat na předkolo.“

Radek Philipp (asistent trenéra Vítkovic): Zápas rozhodla první třetina, ve které si soupeř vytvořil tlak a šance. De facto už po dvaceti minutách bylo hotovo. Liberec zaslouženě vyhrál.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC VÍTKOVICE RIDERA 6:1 (4:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 1. M. Rosandić (Filippi), 5. Kolmann (Klapka, J. Vlach), 10. M. Ivan (L. Šmíd, Klepiš), 14. M. Zachar (Ordoš), 24. A. Najman (Rychlovský), 52. Filippi (Faško-Rudáš, Birner) – 21. Illéš (Stehlík, Bitten).
Rozhodčí: Šír, Lacina – Lučan, Kis.
Vyloučení: 6:8.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 31:30.
Diváci: 3 582.
Nejlepší hráči: Tomáš Filippi – Jakub Illéš.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – L. Šmíd, M. Ivan, Melancon, M. Rosandić, Derner, Kolmann – Birner, Filippi, Faško-Rudáš – Ordoš, Klepiš, M. Zachar – J. Vlach, P. Jelínek, Klapka – Rychlovský, J. Šír, A. Najman. Trenéři: Augusta a Kudrna.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Dolejš (od 14. Stezka) – A. Solovjov, R. Pedan, Plášil, Jakub Stehlík, P. Koch, L. Kovář – L. Krenželok, J. Hruška, Lakatoš – Illéš, Marosz, Fridrich – Bitten, Flick, M. Kalus – Dostálek, Dej, R. Bondra – Bernovský. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.

Litvínov je bez play off!

Bylo to kdo s koho = přímý souboj o poslední volnou místenku do play off. Lépe postavenému Litvínovu stačil i bod, do karet mu navíc hrálo, že Karlovy Vary musely odcestovat do chomutovského azylu a přišly o domácí výhodu.

Jenže je to právě Litvínov, komu po základní části skončila sezona.

Verva přitom po první třetině vedla, trefa Matúše Sukeľa z 15. minuty se ale z její strany ukázala jako poslední (v zápase i v celé sezoně). Energie v prostřední části otočila skóre a ve třetí třetině svůj náskok navýšila.

Zatímco Litvínov se nevymanil z bídy posledních let, Energii nyní čekají příjemné starosti s hledáním stadionu pro předkolo play off, kde vyzve trápící se Pardubice.

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC VERVA LITVÍNOV 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 24. Plutnar (T. Havlín, Kohout), 28. T. Rachůnek (Flek), 54. Vondráček (Kohout, Hladonik) – 15. Sukeľ (Strejček).
Rozhodčí: Hejduk, Mrkva – Zíka, Šimánek.
Vyloučení: 3:4.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 18:40.
Diváci: 3 911.
Nejlepší hráči: Štěpán Lukeš – Matěj Stříteský.
HC Energie Karlovy Vary: Š. Lukeš – Rohan, Plutnar, Dlapa, D. Mikyska, T. Havlín, Pulpán, Parkkonen – T. Rachůnek, Hladonik, Flek – O. Beránek, Kulich, Vondráček – Koblasa, Černoch, Kohout – Osmík, Jiskra, Průžek. Trenéři: Pešout, Mariška a Skuhravý.
HC VERVA Litvínov: Godla – Balinskis, Irving, Demel, Stříteský, D. Kolář, Strejček – Zygmunt, Estephan, P. Zdráhal – P. Straka, Sukeľ, Fronk – Kudrna, Gerhát, M. Havelka – P. Svoboda, V. Hübl, F. Lukeš. Trenéři: Růžička a Sýkora.

Třinec venku prostě umí

Třinec věděl, že tak či tak skončí druhý. Před play off si ale chtěl spravit sebevědomí, v předešlých třech kolech totiž prohrál hned dvakrát. V Mladé Boleslavi prohrával po 21 minutách o dva góly, ještě ve druhé třetině ale stihl vyrovnat a v prodloužení rozhodl Patrik Hrehorčák.

Oceláři tak ukázali, že venku bývají stejně nebezpeční jako doma: na stadionech soupeřů nebodovali jen v šesti duelech z celkových 28. Třinec porazil Mladou Boleslav v této sezoně už počtvrté, přičemž od ní dostal pouhých pět gólů.

Radim Rulík (trenér Mladé Boleslavi): „Měli jsme dobrý vstup, vedli jsme 2:0, ale bohužel. Věděli jsme, že Třinec hraje do obrany, na brejky. Vyplnilo se to, dvakrát nám ujeli a dali z toho dva góly. Zároveň jsou silní v útočném pásmu, měli tam dost šancí, udrželi se více na puku než my. Nakonec si myslím, že stav 2:2 na konci základní hrací doby a bod pro každého je asi spravedlivý. Je dobré, že jsme ubránili přesilové hry Třince, které mají velice silné, velice dobré, takže to bylo z naší strany pozitivum. V prodloužení jsme byli my na puku a soupeř jedna střela a gól. To dokreslilo tento zápas, v němž jsme se ze stavu 2:0 dostali na 2:2. Myslím, že jsme to mohli sehrát lépe. Už je to za námi, ale Třinec má svoji jednoznačnou kvalitu a ve svých brejkových situacích to potvrdil."

Marek Zadina (asistent trenéra Třince): „Odehráli jsme velmi dobré venkovní utkání. První třetinu, než jsme se dostali do tempa, měli domácí navrch, měli lepší pohyb než my, vyhrávali osobní souboje, ale po těch pěti minutách jsme se s nimi srovnali. Začali jsme hrát dobře, měli jsme převahu v útočném pásmu. Měli jsme přesilovky, které jsme bohužel nevyužili, ale myslím, že v globálu ta první třetina nebyla špatná. Samozřejmě, minutu před koncem jsme udělali tři až čtyři chyby v pásmu a skončilo to gólem do kabiny. To nebylo dobré, nicméně v začátku druhé třetiny jsme po ani ne sedmi vteřinách dostali gól na 2:0 po buly. To jsme byli špatně připraveni na vstup do druhé třetiny, ale po tomto gólu jsme začali hrát velmi dobrý hokej. Kluci začali dobře bruslit, bojovat a získávali jsme kotouče v útočném pásmu. Forčekovali jsme a začali mít navrch. Třetí třetina pokračovala v tomto duchu, byl to hokej nahoru dolů a pak jsme dobře sehráli střední pásmo. Když vezmu v globálu celý zápas, který jsme otočili z 0:2 na 3:2, tak vítězství i ty dva body jsme si zasloužili."

BK MLADÁ BOLESLAV – HC OCELÁŘI TŘINEC 2:3 po prodloužení (1:0, 1:2, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 20. J. Stránský, 21. D. Šťastný (D. Moravec) – 26. Dravecký (Kofroň), 39. O. Kovařčík (Roman, Mazanec), 65. Hrehorčák (P. Vrána).
Rozhodčí: Svoboda, Micka – Kajínek, Axman.
Vyloučení: 5:4.
Bez využití.
Střely na branku: 27:28.
Diváci: 1 589.
Nejlepší hráči: David Šťastný – Vladimír Dravecký.
BK Mladá Boleslav: Krošelj (od 34. Růžička) – D. Moravec, Ševc, Pýcha, Pláněk, Lintuniemi, Fillman, Jánošík – Raška, Kotala, D. Šťastný – O. Flynn, O. Najman, P. Kousal – Lunter, Fořt, Kelemen – Jan Eberle, Bičevskis, J. Stránský. Trenéři: Rulík a Haken.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – M. Doudera, Marinčin, D. Musil, Kundrátek, Jaroměřský, Zahradníček – Svačina, P. Vrána, Bakoš – A. Nestrašil, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Hrehorčák, Roman, Chmielewski – Kofroň, Dravecký. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.

Derby (a 9. místo) pro Olomouc

Stejně jako před týdnem i tentokrát v moravském derby slaví Olomouc. Potvrdila tak skvělou formu – Mora zakončila základní část pěti výhrami v řadě, dokonce neztratila ani bod!

Utkání s Brnem bylo o to důležitější, že šlo o přímý souboj o deváté místo. To domácím vystřelil David Krejčí, jenž po návratu z olympiády bodoval ve všech devíti utkáních (dohromady 3+7).

Kometě zkrátka venkovní duely nejdou, na stadionech soupeřů letos vyhrála ze 28 pokusů po základní hrací době jen pětkrát. Tentokrát si neodveze ani bod, končí proto desátá a v předkole narazí na silný Liberec. Rozjetá Mora má o něco schůdnějšího soupeře – Vítkovice. Série předkola Generali Česká pojišťovna play off startují v pátek. 

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „Pro nás to byl velice těžký zápas. Vyrovnaný souboj, ve kterém se dobře bruslilo. Musím pochválit atmosféru, která byla skvělá a v níž se hraje úplně jinak. Důležité je, že jsme šli do vedení, jen je škoda, že jsme si nepomohli přesilovkami, zejména tedy tou dlouhou 5 na 3. Jsme ale rádi za ten výkon, který jsme předvedli, a navíc nám pomohl i Braňo Konrád, který výborně zachytal.“

Jiří Kalous (trenér Brna): „Myslím, že to bylo vyrovnané utkání. Z naší strany tomu chyběla přesná koncovka. Vytvořili jsme si šance, ale neproměnili jsme je. Zápas jsme ale odehráli s maximálním úsilím. Chyběly tomu jen ty branky. Proto odjíždíme bez bodu.“

HC OLOMOUC – HC KOMETA BRNO 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 29. Krejčí (J. Káňa, V. Tomeček), 60. P. Kolouch (Klimek, Navrátil).
Rozhodčí: Pražák, Ondráček – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 4:3.
Bez využití.
Střely na branku: 20:21.
Diváci: 4 906.
Nejlepší hráči: Branislav Konrád – Matej Tomek.
HC Olomouc: Konrád – T. Černý, Ondrušek, Rašner, Švrček, Škůrek, Řezníček, Groch – J. Káňa, Krejčí V. Tomeček – Kusko, J. Knotek, Bambula – Klimek, P. Kolouch, Navrátil – Burian, Lichanec, Kunc. Trenéři: Moták a Tomajko.
HC Kometa Brno: Tomek – Bartejs, L. Doudera, R. Holland, Kučeřík, Fajmon, Tansey – L. Horký, Krištof, Sedláček – T. Šoustal, A. Zbořil, R. Pavlík – Šik, Kollár, Hrníčko. Trenéři: Kalous, Zábranský a Horáček.

Zlín se s extraligou loučí porážkou

Na nějaký čas jde o poslední zápas Zlína v Tipsport extralize, od příští sezony se fanoušci tradičního klubu musí smířit s Chance ligou. Berani se s účinkováním v nejvyšší soutěži rozloučili symbolicky – nedali gól a zapsali další domácí porážku. Právě tyhle dvě věci je stály záchranu: tedy mizerná střelecká efektivita a tristní bilance před vlastními fanoušky.

Pardubice navzdory výhře do čtvrtfinále play off přímo nepostupují (v souběžně hraném utkání totiž čtvrtý Motor bodoval v Hradci Králové). Jejich série proher tedy skončila pozdě. Co naplat, že ambiciózní Dynamo letos se Zlínem neztratilo ani bod a zapsalo čtyři výhry s celkovým skóre 16:3. Třetím gólem v posledních čtyřech kolech se blýskl obránce Jan Košťálek.

Luboš Jenáček (trenér Zlína): „Všichni viděli, v jaké jsme dohrávali sestavě. Kluci z juniorky dohráli svůj zápas a doběhli nás posílit a klobouk dolů před nimi, předvedli velmi dobrý výkon. I ostatní se nemají za co stydět, bojovali, stála proti nim velká kvalita a Pardubice dnes zaslouženě vyhrály.”

David Havíř (asistent trenéra Pardubica): „Z naší strany to bylo velice slušné utkání, přijeli jsme si pro tři body a úkol splnili. To jsou ta pozitiva a víc bych to komentovat nechtěl.”

PSG BERANI ZLÍN – HC DYNAMO PARDUBICE 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 18. Říčka (R. Kousal), 41. A. Musil (Říčka), 50. Košťálek (Říčka, Cienciala).
Rozhodčí: Pešina, Veselý – Ganger, Klouček.
Vyloučení: 4:5, navíc Kubiš (Zlín) a Musil (Pardubice) 5 minut.
Bez využití.
Střely na branku: 21:35.
Diváci: 3 543.
Nejlepší hráči: Daniel Huf – Robert Říčka.
PSG Berani Zlín: Huf – M. Novotný, Kubiš, Suhrada, O. Němec, Kunst, Hamrlík, Riedl – Honejsek, Makarenko, Zabusovs – Köhler, R. Veselý, Okál – Vopelka, P. Sedláček, Fryšara – Chludil. Trenéři: Jenáček, Rob a Hamrlík.
HC Dynamo Pardubice: Frodl – J. Mikuš, J. Zdráhal, O. Vála, Košťálek, J. Kolář, Hrádek, Petgrave – Paulovič, Poulíček, A. Musil – Říčka, R. Kousal, Cienciala – Koffer, Anděl, O. Rohlík – T. Urban, Kaut, Matýs. Trenéři: Král, Havíř a Sýkora.

Sparta vyhrála posedmé v řadě, řádil Chlapík

Co se týče tabulky, tohle utkání nic neřešilo. V podstatě ze všech úterních zápasů bylo střetnutí Kladna se Spartou nejméně důležité.

Přesto mělo velký přesah a přesto se vyprodala O2 arena. Nejvyšší návštěva letošní sezony přihlížela charitativnímu utkání na pomoc Ukrajině – výtěžek z utkání jde na pomoc uprchlíkům před válečným terorem Ruska, částkou přesahující milion korun přispěla i samotná NHL.

Výsledek jako takový není podstatný. Sparta, která byla formálně vedená jako venkovní tým, ale v realitě byla po všech stránkách doma, dokázala svého rivala přetlačit a vyhrála posedmé za sebou. Gólem a dvěma asistencemi si pojistil vítězství v tabulce střelců i kanadského bodování Filip Chlapík. Dosáhl tak mety 70 bodů!

Zatímco Pražané půjdou do play off ze třetí pozice, Kladno čeká baráž o udržení. Ale až za pět týdnů! Mezitím si Rytíři vyčistí hlavy na dovolené.

RYTÍŘI KLADNO – HC SPARTA PRAHA 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 54. Melka (M. Indrák) – 14. Vitouch (Tomášek, Chlapík), 18. Chlapík (Tomášek, R. Horák), 40. Němeček (Z. Doležal, Chlapík), 59. Tomášek (Vitouch).
Rozhodčí: Jeřábek, Úlehla – Brejcha, Lederer.
Vyloučení: 2:4.
Bez využití.
Střely na branku: 19:34.
Diváci: 14 512 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Jaroslav Janus – Filip Chlapík.
Rytíři Kladno: Bow (od 21. Janus) – Kehar, Arzamascev, Ticháček, K. Wood, J. Suchánek, Baránek – A. Kubík, Plekanec, Hlava – Pytlík, Zikmund, Melka – Jágr, M. Indrák, M. Beran – Babka, Kuťák, Donaghey. Trenéři: Čermák, Paul, Kregl a Burger.
HC Sparta Praha: Machovský (od 21. Hudáček) – T. Pavelka, Dvořák, Němeček, M. Jandus, Mikliš, Jurčina – Buchtele, R. Horák, Šmerha – Chlapík, Vitouch, Tomášek – M. Forman, Prymula, Z. Doležal – J. Strnad, Stoljarov, Dvořáček. Trenéři: Jandač, Hořava a Hlinka.

Konečná tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Mountfield HK 56 31 9 5 11 182:115 116
2. HC Oceláři Třinec 56 31 6 7 12 174:118 112
3. HC Sparta Praha 56 27 6 6 17 203:153 99
4. HC Motor České Budějovice 56 26 5 5 20 166:151 93
5. HC Dynamo Pardubice 56 22 11 5 18 173:152 93
6. HC Škoda Plzeň 56 24 5 9 18 167:154 91
7. Bílí Tygři Liberec 56 25 3 8 20 146:147 89
8. HC VÍTKOVICE RIDERA 56 22 8 5 21 142:149 87
9. HC Olomouc 56 20 8 4 24 133:152 80
10. HC Kometa Brno 56 17 10 5 24 145:163 76
11. BK Mladá Boleslav 56 21 3 7 25 128:148 76
12. HC Energie Karlovy Vary 56 19 4 7 26 160:176 72
13. HC VERVA Litvínov 56 18 4 8 26 152:173 70
14. Rytíři Kladno 56 14 6 8 28 142:183 62
15. PSG Berani Zlín 56 9 6 5 36 108:187 44

Další program Tipsport extraligy

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz