Derby pro Kometu a Kladno! Liberecká mizérie trvá

Foto: hc-kometa.cz

Tabulka Tipsport extraligy se po 15. kole ještě vyrovnala. V čele zůstávají Pardubice – mezi prvním a pátým týmem je ale pouze tříbodový rozdíl. Jak po neděli vypadá kompletní extraligové pořadí? Najdete ho na konci souhrnu dne.

Sedláček poprvé padl, Olomouc prohrála derby

Kometa se začíná rozjíždět! Po triumfech nad Libercem a Kladnem zvládla i derby s Olomoucí. Mora se přitom chlubila parádní formou – bilancí pěti výher z posledních šesti kol.

Brankář Jakub Sedláček navíc do neděle po příchodu ke kohoutům ještě neprohrál a měl úspěšnost zákroků 97,41 %. V předchozích dvou duelech navíc vychytal čistá konta.

Jenže každá série jednou končí.

Ta Sedláčkova skončila v Brně, kde ho zastínil protějšek Matej Tomek. Inkasoval celkem třikrát, poprvé ve dvanácté minutě po střele Andreje Kollára. Následovaly ještě trefy Martina Zaťoviče a Radka Kučeříka. Luboš Horký už skóroval do prázdné branky.

Kometa se tak v tabulce dotáhla právě na Olomouc, oba rivalové mají po 21 bodech. Nutno dodat, že Brno má o dva odehrané zápasy víc.

Jiří Kalous (trenér Brna): „Na úvod bych se rád vrátil k minulé tiskové konferenci v Chomutově proti Kladnu, kde jsem v emocích po zápase použil jeden nevhodný výrok a za něj se chci omluvit. Tímto se omlouvám, protože nebyl namířen proti nějaké nemocnici nebo proti nějakým obyvatelům. To v žádném případě. Mrzí mě to, bylo to nevhodné a byť to bylo pronesené v emocích, tak jsem to neměl říkat. Teď bych rád zhodnotil utkání. Bylo to pro nás poměrně atraktivní utkání z hlediska soupeře. Přijel tým, který hraje velmi kompaktní a urputný hokej a my jsme věděli, že nás čeká hodně těžká práce. Připravovali jsme se na to poctivě a jsme rádi, že se nám povedlo zvítězit dokonce s rozdílem tři branek. Pro nás krásný výsledek, ale bylo to velmi těžké utkání. Olomouc předvedla to, proč je v tabulce tam, kde je Myslím si, že i fanouškům se hokej musel líbit."

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „Gratuluji Kometě. Hrála velice dobře do obrany a z naší strany to bylo kombinačně hodně ze složitosti. Bylo tam málo jednoduchosti, přímočarých akcí a zakončení. To byl hlavní ukazatel toho, proč jsme vstřelili jen jeden gól. V posledních dvou zápasech taky po jednom gólu a to je málo. Budeme muset pracovat na střelecké produktivitě, protože to nás dostává dolů. Ani přesilovou hru jsme neproměnili, takže jednoduchý resultát. Domácí vstřelili čtyři branky a zaslouženě vyhráli."

HC KOMETA BRNO – HC OLOMOUC 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 12. Kollár (Krištof), 16. Zaťovič (M. Haščák, P. Holík), 31. Kučeřík (Krištof, Kollár), 59. L. Horký (P. Holík, P. Mueller) – 38. J. Káňa (Rašner).
Rozhodčí: Hejduk, Veselý – Hynek, Ganger.
Vyloučení: 1:2.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 29:31.
Diváci: 6 756.
Nejlepší hráči: Matej Tomek – Jan Káňa.
HC Kometa Brno: Tomek – Ďaloga, R. Holland, Kučeřík, Roth, Gulaši, Bartejs, D. Mikyska – Kollár, Krištof, P. Mueller – Zaťovič, P. Holík, L. Horký – M. Haščák, T. Šoustal, R. Pavlík – Mallet, Rákos, Vincour. Trenéři: Kalous, Horáček a Kováčik.
HC Olomouc: Sedláček – Ondrušek, T. Černý, Švrček, Škůrek, Řezníček, Dujsík, Rašner – J. Káňa, David Krejčí, Kucsera – Olesz, J. Knotek, Navrátil – Klimek, Nahodil, Kunc – Strapáč, P. Kolouch, Bambula. Trenéři: Moták a Tomajko.

Motor i s Novotným porazil rivala

Zatímco loni Motor urval ze vzájemných zápasů s Hradcem Králové jen dva body, letos by mohl být svému rivalovi díky velkým letním posilám daleko vyrovnanější sokem. Potvrdilo se to už v prvním vzájemném střetnutí – výhru totiž slaví právě České Budějovice.

Motor trápí velká marodka, dokonce povolal na pomoc z krajské ligy mistra světa Jiřího Novotného, který z pozice centra vedl druhou formaci, Mountfield přesto dokázal porazit. Dokonce mu dal hned čtyři góly, což je vzhledem k tomu, že se Hradec Králové chlubí mimořádně spolehlivou defenzivou, skvělý počin. Hodně divoký byl především úvod utkání – po deseti minutách to bylo už 2:2.

Zatímco České Budějovice se vyhouply do první šestky, Mountfield musí na posun tabulkou zapomenout. Před nedělním soubojem s Motorem si mohl dělat zálusk na první místo, jenže prohrál a padá na třetí příčku.

Jaroslav Modrý (trenér Českých Budějovic): „Naši fanoušci vytvořili fantastickou atmosféru, ve které je radost hrát. Hradec má velice kvalitní mužstvo, ale kluci pracovali tak, aby ho překonali. Bylo znát, že jsme měli pár dní volna, tým byl odpočatější. Definitivně rozhodl náš čtvrtý gól. Jiří Novotný ukázal, že je výborný hokejista, a byli bychom rádi, kdyby s námi pokračoval dál.“

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): „Budějovice měly výborný nástup. Daly dva rychlé góly, dvakrát jsme dokázali odpovědět, ale na třetí branku už jsme reagovat nedokázali. V celém utkání jsme tahali za kratší konec. Trochu nám chyběl pohyb a nevyhrávali jsme osobní souboje. Dvakrát jsme inkasovali v oslabení. Gól na 4:2 byl rozhodující. Domácí si výhru zasloužili, byli o ten jeden gól lepší.“

HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – MOUNTFIELD HK 4:3 (3:2, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 1. Karabáček, 6. Valský (Štencel, D. Voženílek), 13. L. Pech (Gulaš, Šenkeřík), 52. Percy (Štencel, Abdul) – 1. Smoleňák (Oksanen, Koukal), 10. Jergl (McCormack, Kevin Klíma), 58. Lev (Oksanen, Kevin Klíma).
Rozhodčí: Pešina, Horák – Kajínek, Axman.
Vyloučení: 2:4.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 26:30.
Diváci: 6 421 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Václav Karabáček – Aleš Jergl.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Bindulis, Percy, Piskáček, Šenkeřík, Štencel, Vráblík, Štich – J. Ondráček, L. Pech, Gulaš – Abdul, J. Novotný, Chlubna – Holec, D. Voženílek, Valský – Slováček, M. Hanzl, Karabáček. Trenéři: Modrý, P. Martinec a Fousek.
Mountfield HK: Š. Lukeš – Gaspar, F. Pavlík, Nedomlel, Blain, Kalina, McCormack, Šalda – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Smoleňák, Koukal, Oksanen – Lev, Lalancette, Orsava – R. Pilař, Štohanzl, Kelly Klíma. Trenéři: T. Martinec, Čihák, Svoboda.

Třetí Třinec vynuloval čtvrtou Mladou Boleslav

Souboj čtvrtého týmu se třetím se překvapivě proměnil v jednoznačnou záležitost domácích. Marek Mazanec neinkasoval z 22 střel ani jednou, jeho spoluhráči naopak překonali Gašpera Krošelje hned pětkrát (z toho dvakrát Miloš Roman). Mladá Boleslav má přitom druhou nejlepší defenzivu v lize – o to cennější pro Oceláře jejich vysoká výhra je.

Co je také cenné, hlavně z pohledu platících fanoušků, je to, že Třinec bodoval ve všech osmi dosavadních zápasech ve WERK ARENĚ. I díky tomu Třinec poskočil v tabulce na druhé místě a má pouhou jednobodovou ztrátu na vedoucí Pardubice.

Marek Zadina (asistent trenéra Třince): „V utkání jsme jednoznačně byli lepším týmem. Měli jsme VÝBORNÝ pohyb, vyhrávali jsme osobní souboje, kluci byli důraznější na forčekingu i v osobních soubojích. V celém utkání jsme byli jednoznačně lepším týmem a vítězství jsme si zasloužili. Myslím, že oproti zápasu s Pardubicemi, kdy jsme také hráli taky velmi dobrý zápas, jsme dokázali proměnit šance a dali pět branek, což je super. Pomohli jsme si přesilovkami, rozhodly také dva rychlé góly ze začátku první třetiny, ty určily ráz tohoto utkání.“

Pavel Patera (trenér Mladé Boleslavi): „První oslabení jsme nesehráli tak, jak jsme si představovali. Byli jsme strašně statičtí, zaslouženě jsme prohrávali. Vstup byl ještě horší, domácí se dostali do vedení 3:0. Jsem rád, že jsme se nevzdali a zkoušeli se se zápasem něco udělat. Samozřejmě už se nám hrálo těžko a Třinec vyhrál zaslouženě. Vůbec jsme nebyli v zápase, Třinec hrál play off hokej, zblokoval nám spoustu střel. Přišlo mi, že jsme to přijeli jen zkusit. Pokud chceme být stejně úspěšní, jako Třinec nebo Sparta, tak se o to musí porvat všech dvacet hráčů.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – BK MLADÁ BOLESLAV 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 4. M. Roman (Daňo, Marinčin), 22. M. Roman (A. Nestrašil, O. Kovařčík), 22. Hrňa (Marcinko, O. Šedivý), 48. Marcinko (P. Vrána), 60. R. Szturc (O. Šedivý, D. Musil).
Rozhodčí: Jeřábek, Ondráček – Lederer, Rožánek.
Vyloučení: 4:6.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 23:22.
Diváci: 3 464.
Nejlepší hráči: Miloš Roman – Jakub Kotala.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – D. Musil, Kundrátek, M. Doudera, Marinčin, Jaroměřský, M. Adámek – Daňo, P. Vrána, Růžička – A. Nestrašil, Miloš Roman, O. Kovařčík – O. Šedivý, Marcinko, Hrňa – Kofroň, R. Szturc, Dravecký – Hrehorčák. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pavel Pýcha, Ševc, D. Moravec, Pláněk, Jánošík, Šidlík – Kelemen, Fořt, J. Dufek – Lunter, O. Najman, P. Kousal – Kotala, Adam Raška I, Claireaux – Bernad, Bičevskis, J. Stránský. Trenéři: Rulík a Patera.

Derby před 14 tisíci diváky rozhodly nájezdy

Zatímco doma, respektive tedy v chomutovském azylu, jsou Rytíři hodně nepříjemní a bodují, venku se trápili. V neděli však svoji hodně chudou sbírku ze stadionu soupeřů, která čítala jediný bod, rozšířili. 

Na Spartě to přitom měli hodně těžké. Pražané jsou možná největším favoritem na titul a jejich síla se v domácím prostředí ještě násobí. Sparta v O2 areně, kam tentokrát dorazilo víc než čtrnáct tisíc diváků, bodovala v osmém utkání z devíti.

Proti Kladnu ale rozhodovaly až nájezdy. Rytíři totiž v závěru předvedli mimořádné vzepření – v 58. minutě vykřesal naději Jake Dotchin a 21 vteřin před koncem vyrovnal hrdina zápasu Tomáš Plekanec. V nájezdech dokonal senzační obrat mladíček Matyáš Filip.

HC SPARTA PRAHA – RYTÍŘI KLADNO 3:4 po samostatných nájezdech (1:0, 1:1, 1:2 – 0:0)

Branky a nahrávky: 13. F. Chlapík (Moravčík, E. Thorell), 25. D. Kaše (F. Chlapík, Z. Doležal), 44. M. Řepík (Moravčík, Jandus) – 24. A. Kubík (Plekanec, Dotchin), 58. Dotchin (Plekanec), 60. Plekanec (Jágr, Dotchin), rozhodující nájezd Filip.
Rozhodčí: Hodek, Pilný – Brejcha, Votrubec.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 42:34.
Diváci: 14 126.
Nejlepší hráči: Filip Chlapík – Tomáš Plekanec.
HC Sparta Praha: Salák – T. Pavelka, Moravčík, Dvořák, A. Polášek, Mikliš, Jurčina, M. Jandus – E. Thorell, Sobotka, M. Řepík – Z. Doležal, F. Chlapík, D. Kaše – Buchtele, Zikmund, M. Forman – Prymula, Hašek, J. Konečný. Trenéři: Jandač, Hamara a Hlinka.
Rytíři Kladno: Bow – Kehar, Dotchin, K. Wood, Nilsen, Donaghey, Ticháček – Hlava, Plekanec, Jágr – Dvořáček, A. Kubík, M. Beran – Račuk, Filip, Melka – Hajný, Pitule, Kristo. Trenéři: Čermák, Burger, Paul a Kregl.

Liberecká mizérie trvá

No, tohle už je obrovská krize. Úřadující vicemistr nezvládl ani zápas s Vítkovicemi, tentokrát dokonce nevstřelil ani branku a prohrál podeváté za posledních deset kol! Evidentně nepomohla ani první změna v kádru, s Libercem se totiž po nepřesvědčivých výkonech rozloučil slovenský reprezentant Tomáš Záborský.

Je možné, že další rošády brzy přijdou. Spící obr se totiž ještě neprobudil. Bílí Tygři se v tabulce propadli na dvanácté místo a venku prohráli sedmé z dosavadních osmi utkání.

O výhře Vítkovic rozhodl v první minutě prodloužení mladíček Petr Fridrich. Pro Ostravany šlo o teprve druhé domácí utkání v sezoně: zatímco v tom prvním selhali proti Litvínovu, teď napravili dojem. Zářil brankář Aleš Stezka, jenž předvedl 29 zákroků a vychytal čisté konto.

Radek Philipp (trenér Vítkovic): „Týmu se nehraje lehce, když je to pořád 0:0, ale štěstíčko se díky bojovnosti nakonec přiklonilo k nám. V koncovce se trápíme a když máme nějakou vyloženou šanci, tak jsme jaloví. Moc jsme jich neměli, ale jsme rádi za to, že v prodloužení se Petru Fridrichovi podařilo rozhodnout. Z naší strany odbojované utkání. Velký podíl na vítězství měl výborný Aleš Stezka, který nás podržel. Dvou bodů si vážíme.“

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Jako spousta dalších utkání se mi to nehodnotí lehce. Znovu jsme se nedokázali prosadit v útočné fázi, naše produktivita je teď špatná. Zápas jsme sice odpracovali, ale hokejovosti tam bylo pramálo. Nějaké šance jsme si vytvořili, ale nemyslím si, že byly až tak kvalitní. Tam nás tlačí bota. Nakonec jsme udělali chybu v prodloužení a ta nás stála bod navíc. I když soupeř neměl tolik šancí, pár vyložených si vytvořil a podržel nás Petr Kváča.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 1:0 po prodloužení (0:0, 0:0, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 61. Fridrich (Dej).
Rozhodčí: Obadal, Stano – Rampír, Bohuněk.
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.
Střely na branku: 21:29.
Diváci: 3 684.
Nejlepší hráči: Aleš Stezka – Petr Kváča.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – Plášil, R. Polák, Galvinš, Gewiese, P. Koch, Stehlík, L. Kovář – L. Krenželok, Marosz, Svačina – K. Afanasjev, J. Hruška, Fridrich – R. Bondra, Dej, M. Kalus – J. Krejsa, Chlán, Bernovský. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – L. Šmíd, Vitásek, M. Rosandić, Melancon, Derner, M. Ivan – Birner, Gríger, Ordoš – J. Vlach, Filippi, M. Zachar – A. Najman, Klepiš, Faško-Rudáš – Rychlovský, P. Jelínek, J. Šír. Trenéři: Augusta a Kudrna.

Litvínov doma poprvé tříbodový

Trvalo to, ale přece... Litvínov dosud na svém stadionu ani jednou nevyhrál po základní hrací době, z patnácti možných bodů získal pouhé dva body. Domácí mizérii ale Verva ukončila v pravý čas – v malém derby proti Karlovým Varům.

Rozhodla třetí třetina, do níž sice šly oba týmy za nerozhodného stavu, nakonec se ale Litvínov díky povedené pasáži raduje z výhry. Dvěma góly k ní přispěl Richard Jarůšek. Energie v záběru dotahovala, ale nestačilo to. Na kluzištích soupeřů zůstává bezzubá: prohrála sedm venkovních utkání z osmi.

Vladimír Országh (trenér Litvínova): „V první řadě jsme rádi, že jsme konečně zvítězili na domácím ledě. Na začátku jsme sice dostali dvě přesilové hry, ale vůbec jsme s nimi nenaložili dobře, dokonce bych spíš řekl, že nás to vyhodilo z konceptu než pomohlo. Podstatné bylo, že jsme se ve druhé třetině zlepšili, měli jsme šance, které se nám nepodařilo proměnit. Energie byla stále nepříjemným soupeřem, zaměřili jsme se na to, abychom je nepouštěli do přečíslení, protože v tom jsou Karlovy Vary silné. Důležitá byla třetí třetina, ve které jsme odskočili na tři góly, ale zbytečnými fauly jsme si utkání zkomplikovali. Do kabiny patří pochvala za to, jak bojovali, ale příště si musíme výsledek víc hlídat."

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Nevydrželi jsme hrát celých šedesát minut a nebyli jsme celých šedesát minut v zápase. Měli jsme špatné vstupy do utkání, což nás poté stálo celkový výsledek. V první třetině jsme měli dvě zbytečná vyloučení, čímž jsme dostali soupeře do hry. Ve druhé třetině jsme si nechali vstřelit první branku, která domácí tým uklidnila. Ve třetí třetině jsme zápas úplně ztratili, dali jsme Litvínovu rozhodující náskok. I když jsme se na konci ještě zvedli a snažili jsme se s výsledkem něco udělat, tak už bylo pozdě. Mrzí mě, že jsme nedokázali hrát celý zápas tak jako jsme hráli na konci a v několika dalších pasážích. Stálo nás to body."

HC VERVA LITVÍNOV – HC ENERGIE KARLOVY VARY 4:3 (0:0, 1:1, 3:2)

Branky a nahrávky: 25. Jarůšek (D. Zeman, P. Svoboda), 43. Zygmunt (Irving, P. Svoboda), 44. Jarůšek (P. Zdráhal, Estephan), 53. P. Zdráhal (Estephan, Irving) – 28. Koblasa (Kohout), 56. Koblasa (T. Hanousek, Plutnar), 60. Kulich (Plutnar, Flek).
Rozhodčí: Lacina, Micka – Gebauer, Hlavatý.
Vyloučení: 5:5.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 33:32.
Diváci: 2 574.
Nejlepší hráči: Richard Jarůšek – Petr Koblasa.
HC VERVA Litvínov: Godla – Hrbas, Irving, Balinskis, Stříteský, D. Zeman, Demel, Strejček – Jarůšek, Estephan, P. Zdráhal – Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš – P. Straka, Gerhát, P. Svoboda – Zygmunt, Latta, M. Havelka. Trenéři: Országh a Sýkora.
HC Energie Karlovy Vary: Novotný – Rohan, Plutnar, Dlapa, T. Hanousek, T. Havlín, Pulpán, Parkkonen – T. Rachůnek, Hladonik, Flek – Průžek, Kracík, O. Beránek – Koblasa, Kulich, Kohout – Redlich, Osmík, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Dynamo Pardubice 14 8 2 1 3 48:33 29
2. HC Oceláři Třinec 13 7 2 3 1 46:28 28
3. Mountfield HK 14 8 2 0 4 40:27 28
4. BK Mladá Boleslav 14 8 1 1 4 40:26 27
5. HC Sparta Praha 13 6 3 2 2 50:39 26
6. HC Motor České Budějovice 14 7 0 2 5 43:45 23
7. HC Škoda Plzeň 13 6 1 2 4 42:37 22
8. HC Olomouc 12 5 3 0 4 28:24 21
9. HC Kometa Brno 14 4 4 1 5 40:42 21
10. HC Energie Karlovy Vary

14

5 0 2 7 41:42 17
11. HC VERVA Litvínov 14 4 1 2 7 41:45 16
12. Bílí Tygři Liberec 14 4 0 4 6 26:39 16
13. HC VÍTKOVICE RIDERA 11 3 2 0 6 19:31 13
14. Rytíři Kladno 14 1 3 2 8 37:56 11
15. PSG Berani Zlín 14 0 1 3 10 24:52 5

Další program Tipsport extraligy

Úterý 19. října – předehrávka 35. kola:
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Sparta Praha (ČT sport)

Středa 20. října:
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Oceláři Třinec
18:30 HC Sparta Praha – HC Dynamo Pardubice

Čtvrtek 21. října – předehrávky 16. kola:
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Kometa Brno
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Olomouc (O2 TV Sport)

Pátek 22. října – 16. kolo:
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – Rytíři Kladno
17:30 HC Motor České Budějovice – HC Oceláři Třinec
17:30 HC VERVA Litvínov – PSG Berani Zlín
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Dynamo Pardubice
18:00 Mountfield HK – Bílí Tygři Liberec

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz