Litvínov nezlomil prokletí, Kladno bez Jágra padlo. Urputný boj pro Moru

Foto: Daniel Klement, hcolomouc.cz

10. října 2021, 21:30

Ondřej Mach

Tipsport extraliga za sebou má dalších šest utkání. Do nadcházejícího týdne se výhrou naladily Sparta, Plzeň, Vítkovice, Mladá Boleslav, Olomouc a Hradec Králové.

Gólové hody pro favorita

Střetnutí v pražské O2 areně mělo tři zásadní momenty:

1. Na startu druhé třetiny Sparta zvyšuje svůj náskok a po povedené první části vede už 3:0.

2. Karlovy Vary dvě minuty nato skórují a ve 28. minutě se díky další trefě přibližují na rozdíl jediného gólu. 

3. Domácí odmítají jakoukoliv vidinu dramatu a v rozmezí dvou a půl minuty odskakují zpátky na tříbrankový rozdíl.

Energie už se pak na další zmrtvýchvstání nezmohla a padla popáté za sebou. Na konečném výsledku 8:4 se třemi asistencemi podílel nejproduktivnější hráč Pražanů Erik Thorell

Josef Jandač (trenér Sparty): „Jsme spokojení s tím, že jsme konečně dali víc gólů. Hra dozadu se mi ale vůbec nelíbila, bylo to takové lehkovážnější. Ani v oslabení nám to pořád nejde. Jsme rádi za vítězství, ale výkon dobrý nebyl.“

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Prohráli jsme zbytečně další utkání. Sráží nás herní nedisciplinovanost a to, že nejsme schopni držet se našeho herního systému celých 60 minut a vypadáváme ze hry. Sparta ukázala velkou kvalitu a velkou ofenzivní sílu, ale v některých momentech jsme jí to zbytečně ulehčili. Pokud nejsme schopní se čtyřmi vstřelenými góly na Spartě bodovat, tak je to špatně. Jestli se z toho nepoučíme, body samy přicházet nebudou.“

HC SPARTA PRAHA – HC ENERGIE KARLOVY VARY 8:4 (2:0, 4:2, 2:2)

Branky a nahrávky: 9. Buchtele (Z. Doležal), 10. F. Chlapík (E. Thorell), 22. Z. Doležal (Tomov, Buchtele), 32. Zikmund (E. Thorell, A. Polášek), 33. J. Konečný (Z. Doležal, Tomáš Dvořák), 34. A. Polášek (E. Thorell), 51. M. Řepík (R. Horák, D. Kaše), 60. Zikmund (J. Konečný) – 25. Vondráček (Parkkonen), 28. Hladonik (Flek), 41. Flek (Pulpán, Kracík), 50. T. Rachůnek (Kohout).
Rozhodčí: Horák, Hejduk – Gerát, Hynek.
Vyloučení: 2:2.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 41:28.
Diváci: 6 134.
Nejlepší hráči: Erik Thorell – Jakub Flek.
HC Sparta Praha: Salák – Mikliš, Moravčík, A. Polášek, T. Pavelka, Tomáš Dvořák, M. Jandus, Tomov – R. Horák, M. Řepík, E. Thorell – Sobotka, F. Chlapík, Buchtele – Zikmund, Z. Doležal, Prymula – Vitouch, J. Konečný. Trenéři: Jandač, Hamara a Hlinka.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný (22. Habal) – Parkkonen, Plutnar, Dlapa, Pulpán, T. Havlín, T. Hanousek, Martin Rohan – T. Rachůnek, Hladonik, Flek – Průžek, Jiří Kulich, O. Beránek – Koblasa, Kracík, Kohout – Redlich, Osmík, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.

Pomůže Beranům nový lodivod?

Oba celky neprožily povedený začátek základní části. Ale zatímco indiáni se z toho zvládli oklepat a najeli na vítěznou vlnu, tak Berani dál živoří u dna. 

Vzájemná bitva vlastně kopírovala jejich rozpoložení. Plzeň se prosadila jako první (což se jí mimochodem daří často) a náskok si později vzala zpátky i přes hostující vyrovnání. 

Trápící se Zlín pak definitivně zlomila v závěrečné periodě, tříbodové odpoledne si užil Ludwig Blomstrand

Západočeši slaví popáté v řadě a stoupají tabulkou, jejich nedělní soupeř naopak dál hledá cestu z krize. 

Václav Baďouček (trenér Plzně): „Měli jsme dobrý vstup do utkání, dali jsme rychlý, to jsme si přáli. Poté jsme se přibrzdili dvojnásobným vyloučením. Přesto naše hra v první třetině byla dobrá, měli jsme tam hodně šancí a zápas jsme tu měli rozhodnout. Ve druhé třetině jsme trošku vypadli z rytmu, nebyli jsme důrazní a málo jsme se tlačili do brány. Umožnili jsme poté soupeři vyrovnat, ale bylo důležité, že jsme si vzali zpět brzy ztracené vedení. V poslední třetině už jsme opět měli více ze hry a dali jsme zaslouženě dvě branky. Jsme moc rádi, že jsme tento víkend zvládli za šest bodů. Těsně před utkáním se mi narodila vnučka, jsem rád, že mi kluci dali tři body jako dárek.“

Martin Hamrlík (trenér Zlína): „My jsme začali špatně, z první velké šance jsem dostali gól. Poté jsme se ale dostali zpět do zápasu. Ve druhé třetině jsme domácí Plzeň znervóznili, i když měli více ze hry, přesto stav byla 1:1, který nám vyhovoval. Rozhodlo stupidní oplácení, které bude ještě potrestáno v kabině. Vládne hrozná anarchie, tým potřebuje nějakou pozitivní věc než tohle. Plzeň nás navíc z toho potrestala. Poté domácí buly přidali na 3:1 a bylo rozhodnuto. V zápase byly dobré momenty, nicméně Plzeň zvítězila zaslouženě.“

HC ŠKODA PLZEŇ – PSG BERANI ZLÍN 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 2. J. Kindl (G. Thorell, Kvasnička), 33. G. Thorell (Blomstrand, Dzierkals), 51. Blomstrand (Bulíř), 53. Bulíř (Blomstrand, Jiříček) – 25. T. Mikúš (Honejsek, Žižka).
Rozhodčí: Pešina, Pilný – Brejcha, Votrubec.
Vyloučení: 5:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 35:21.
Diváci: 2 675.
Nejlepší hráči: Ludwig Blomstrand – Tomáš Mikúš.
HC Škoda Plzeň: Miroslav Svoboda – L. Kaňák, Čerešňák, Graňák, Jiříček, Kvasnička, J. Kindl, Kremláček – Kantner, Kodýtek, Schleiss – Dzierkals, Mertl, M. Lang – Blomstrand, G. Thorell, Bulíř – Malát, F. Přikryl, F. Suchý. Trenéři: Baďouček, Říha a Vlasák.
PSG Berani Zlín: Kašík – Trška, Gazda, Talafa, O. Němec, Žižka, Dluhoš – T. Mikúš, Hejcman, Karafiát – Okál, Honejsek, Šlahař – Kubiš, A. Zbořil, O. Flynn – Köhler, P. Sedláček, R. Veselý – Sebera. Trenéři: Hamrlík a Jenáček.

Hrdinou prodloužení se stal Fridrich

Gólově hodně skoupá podívaná se odehrála na jihu Čech. Šlo především o souboj maskovaných mužů, Dominik Hrachovina i Aleš Stezka za svá záda pustili dohromady tři kotouče.

Lépe začali domácí a ve 13. minutě se ujali vedení zásluhou Jakuba Valského. Hubený náskok jim vydržel až do třetí třetiny, kdy srovnal jeden z vítkovických ofenzivních lídrů Rostislav Marosz.

Rozuzlení potom přinesl nastavený čas, při hře tří proti třem vystřelil pro Rideru druhý bod Petr Fridrich

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Ze začátku domácí tlačili a byli lepší. Ale prohrávali jsme jen o gól, což nám vyhovovalo, protože Motor měl tlak i šance. Pomohl nám vyrovnávací gól z přesilovky, po kterém nám trochu narostla křídla. Troufnu si říct, že po něm jsme byli lepší a pro druhý bod jsme si došli zaslouženě.“

Jaroslav Modrý (trenér Motoru): „Měli jsme dobrý vstup do utkání, ale proti kvalitnímu a hodně silnému soupeři nám docházela síla a těžko jsme se prosazovali. Beránek odstoupil, jak je na tom nevíme, ale zranění jsou prostě součástí hokeje. Vítkovice hrály dobře a nezbývá, než jim pogratulovat k vítězství.“

HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC VÍTKOVICE RIDERA 1:2 po prodloužení (1:0, 0:0, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 13. Valský (M. Hanzl, Percy) – 47. Marosz (Roberts Bukarts), 62. Fridrich (Flick).
Rozhodčí: Šír, Obadal – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 2:3.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 23:27.
Diváci: 5 522.
Nejlepší hráči: Doplníme později.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Bindulis, Percy, Piskáček, Šenkeřík, Štencel, Vráblík, Štich – Abdul, D. Voženílek, Valský – J. Ondráček, L. Pech, Gulaš – Holec, M. Hanzl, Chlubna – M. Beránek, Michnáč, Karabáček. Trenéři: Modrý, P. Martinec a Fousek.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – Plášil, R. Polák, Galvinš, Gewiese, P. Koch, Machů, L. Kovář – L. Krenželok, Marosz, Roberts Bukarts – Dej, J. Hruška, Svačina – Fridrich, Flick, M. Kalus – R. Bondra, Chlán, K. Afanasjev. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.

Po rychlém obratu se raduje Mountfield

Ne, Hradec Králové v poslední době rozhodně nepatří mezi oblíbené soupeře chemiků. Vždyť před nedělní bitvou vyhrál osm vzájemných zápasů po sobě a získal plný počet bodů.

A tahle série pokračuje. Vervu přitom v průběhu prostřední dvacetiminutovky hřál dvougólový polštář, jenže... 

Jenže po kontaktním gólu nepochopitelně selhala ve třetí třetině. Mountfieldu na obrat stačilo 82 sekund, hra domácích se pak totálně rozsypala. Po dvou brankách vstřelili Jordann Perret Radek Smoleňák.

Východočeši pokračují v dobrých výkonech a drží se nahoře. Litvínov má zase po dvou výhrách co řešit, ustojí trenér Országh těžké období?

Vladimír Országh (trenér Litvínova): „Hned v prvním střídání jsme dostali gól a nějaký čas nám trvalo, než jsme se s tím vypořádali. Postupně jsme hru vyrovnali a ve druhé třetině odskočili na 3:1. Soupeř dal tři góly s tečí nebo dorážek. Byl mnohem důraznější než my, to nám chybí. Klukům není co vyčítat, ale jsme strašně měkcí, hlavně před naší bránou. Tam je strašně hodně dorážek a dneska nás to stálo další zápas. Jsme samozřejmě zklamaní, protože je to druhý domácí zápas, kdy jsme měli dvoubrankové vedení, které jsme ztratili. Nemáme žádné body, ale musíme se z toho co nejrychleji oklepat a začít konečně vyhrávat i doma, nejen venku.“

Ladislav Čihák (asistent trenéra Hradce Králové): „Litvínov jde bodově nahoru a nečekalo nás nic jednoduchého. Do utkání jsme měli dobrý vstup, prvních deset minut bylo relativně slušných. Potom jsme trošku uvadli v tempu a důrazu. Druhá třetina byla jasně pro Litvínov, tam jsme úplně vypadli z rytmu. Před třetí třetinou jsme si řekli něco v kabině a věděli, že musíme zlepšit forčeking a hlavně důraz v obranném pásmu, ukončovat souboje a získávat puky, aby neměl soupeř převahu. To se nám podařilo, dali jsme sice ošklivé góly, ale takové padají a rozhodují. Jsme rádi, že jsme to zvládli, otočili a že z nelehkého utkání bereme tři body.“

HC VERVA LITVÍNOV – MOUNTFIELD HK 3:4 (1:1, 2:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 11. P. Straka (Irving, Kudrna), 25. P. Zdráhal (L. Stehlík, Gerhát), 28. Estephan (Stříteský, Irving) – 1. Smoleňák (Oksanen), 32. Perret (Gaspar, Jergl), 47. Smoleňák (Cingel), 48. Perret (Jergl, Kevin Klíma).
Rozhodčí: Hodek, Sýkora – Lederer, Rožánek.
Vyloučení: 3:3.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 27:29.
Diváci: 2 663.
Nejlepší hráči: Patrik Zdráhal – Jordann Perret.
HC VERVA Litvínov: Godla – Hrbas, Irving, Balinskis, Stříteský, Demel, D. Kolář, D. Zeman – P. Straka, Gerhát, Jarůšek – Kudrna, Estephan, P. Zdráhal – Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš – L. Stehlík, Latta, M. Havelka. Trenéři: Országh a V. Sýkora.
Mountfield HK: Š. Lukeš – Nedomlel, Blain, Gaspar, F. Pavlík, Kalina, McCormack, Šalda – Smoleňák, Cingel, Oksanen – Lev, Lalancette, Orsava – Perret, Kevin Klíma, Jergl – R. Pilař, Koukal, Šimek. Trenéři: T. Martinec, Čihák a P. Svoboda.

Kladno ve městě aut nepřekvapilo

Velmi dobrým dojmem působí v dosavadním průběhu sezony Mladá Boleslav. Tedy klub, který za minulé roky vykazuje obrovský progres. Je čas udělat další krok?

To se uvidí až na jaře. Bruslaři každopádně v neděli překvapení nepřipustili a proti Kladnu zaznamenali tři body. Mezi střelce se zapsali také tahouni z posledních týdnů – Miloš Kelemen a Jakub Kotala

Rytíři bez Jaromíra Jágra nedokázali překonat jistého Gašpera Krošelje ani jednou a na vítěznou radost čekají už čtyři kola. A mimochodem, v Mladé Boleslavi nevyhráli od roku 2011.

Radim Rulík (trenér Mladé Boleslavi): „Náš nejlepší hráč byl gólman. Můžeme mu děkovat, že jsme to uhráli. Věděli jsme, že Kladno odehrálo výborný zápas v Pardubicích, pak přišel nepovedený zápas doma. Věděli jsme, že po tom výprasku od Plzně se budou chtít zlepšit a obzvlášť tady, protože je to trošku vyhrocené, je to derby. Neodehráli jsme úplně dobrou partii, neměli jsme nasazení, které bychom potřebovali, a díky tomu, že nás držel gólman a Kladno nedalo gól, jsme to uhráli. Nejsme spokojeni s výkonem, který jsme předvedli. Při vší úctě k soupeři si myslím, že na domácím hřišti dokážeme sehrát lepší výkon.“

David Čermák (trenér Kladna): „Po pátečním porážce 1:8 s Plzní jsme sem jeli s velkým respektem. Myslím si, že to bylo vidět i na naší hře, hlavně v první třetině. Od druhé třetiny jsme se zlepšili. Ve třetí třetině jsme měli několik šancí, ale ty jsme nevyužili. Bez gólu se bodovat nedá.“

BK MLADÁ BOLESLAV – RYTÍŘI KLADNO 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Kelemen (D. Moravec), 22. Kotala (D. Šťastný, Claireaux), 58. Adam Raška (Claireaux).
Rozhodčí: Mrkva, Kika – Lučan, Kis.
Vyloučení: 5:9.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 34:19.
Diváci: 3 379.
Nejlepší hráči: Gašper Krošelj – Landon Bow.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pavel Pýcha, Ševc, D. Moravec, Pláněk, Jánošík, Bernad, Šidlík – Kelemen, Fořt, D. Šťastný – Lunter, O. Najman, P. Kousal – Kotala, Claireaux, Adam Raška I – Jan Eberle, Bičevskis, J. Stránský. Trenéři: Rulík a Patera.
Rytíři Kladno: Bow – Kehar, Dotchin, Donaghey, J. Suchánek, Baránek, K. Wood, Nilsen – Hlava, Plekanec, Kristo – M. Beran, A. Kubík, Dvořáček – Melka, Filip, Račuk – Hajný, Pitule, Ondřej Bláha. Trenéři: Čermák, Burger, Paul a Kregl.

Souboj brankářů ovládl Sedláček

Na jedné straně ofenzivní letka Pardubic, na druhé David Krejčí, se kterým může Olomouc myslet hodně vysoko. Kdo by ale čekal gólové dostihy, tak se spletl. 

Na ledě vyčnívali spíš oba gólmani, však se taky na branku čekalo až do prodloužení. Dominik Frodl a Jakub Sedláček zkrátka odvedli kvalitní výkon. 

Na konci ovšem musel být šťastnější brankář hostů, Mora si díky zásahu Petra Koloucha odvezla dva body. Pardubice zaváhali po čtyřech výhrách v řadě. 

Richard Král (trenér Pardubic): „Dvě třetiny byly vyrovnané, byly tam šance na obou stranách. My jsme dnes Olomouc docela přehrávali, myslím, že jsme se mohli více snažit jít do střelby. Snažili jsme se každou situaci ještě řešit nějakou parádní přihrávkou do prázdné brány. Celkově nám v prvních třetinách odskakovaly kotouče, nevycházely nám přihrávky, neměli jsme takovou fazónu, jakou bychom si představovali. Do třetí třetiny jsme promíchali sestavu, abychom dali hře nějaký impuls. Měli jsme tam pár dobrých střídání, bohužel, když jsme si vypracovali ty šance, tak jsme netrefili bránu. Koncovka dnes nebyla taková, jakou bychom si představovali, a nakonec se štěstí přiklonilo k soupeři. Dělba bodů byla za těch 60 minut spravedlivá.“

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „Myslím, že diváci se nenudili. Byl to hokej nahoru, dolů, spousta kvality, střeleckých příležitostí a vyložených šancí. Celý zápas to byla vyrovnaná hra. Domácí nás pak dvakrát ve třetině těžce tlačili, my jsme se jen tak tak ubránili a hrozili jsme z protiútoků. Pro nás je skvělá zpráva, že bereme dva body. Ty zápasy hrajeme poměrně dobře, bohužel to gólové vyjádření není takové, jaké bychom si představovali. Ať už v pátek proti Třinci, nebo dnes, mohli jsme skórovat více. Ale samozřejmě, gratulace do šatny a velké poděkování.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC OLOMOUC 0:1 po prodloužení (0:0, 0:0, 0:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 64. P. Kolouch (Strapáč).
Rozhodčí: Pražák, Ondráček – Pešek, Malý.
Vyloučení: 4:2.
Bez využití.
Střely na branku: 30:32.
Diváci: 8 468.
Nejlepší hráči: Dennis Robertson – Jakub Sedláček.
HC Dynamo Pardubice: Frodl – J. Mikuš, Nakládal, D. Robertson, Košťálek, J. Kolář, Hrádek, J. Zdráhal – Paulovič, Poulíček, Blümel – Camara, R. Kousal, A. Musil – Říčka, O. Roman, Cienciala – Koffer, Anděl, O. Rohlík. Trenéři: Král, Havíř a P. Sýkora.
HC Olomouc: J. Sedláček – Ondrušek, T. Černý, Švrček, Škůrek, Řezníček, Dujsík, Rašner – J. Káňa, David Krejčí, Kucsera – Olesz, J. Knotek, Navrátil – Klimek, Nahodil, Kunc – Strapáč, P. Kolouch, Bambula. Trenéři: Moták a Tomajko.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. BK Mladá Boleslav 13 8 1 1 3 40:21 27
2. Mountfield HK 12 7 2 0 3 33:21 25
3. HC Oceláři Třinec 11 6 2 2 1 39:25 24
4. HC Dynamo Pardubice 12 7 1 1 3 39:31 24
5. HC Sparta Praha 11 5 3 1 2 43:34 22
6. HC Škoda Plzeň 12 6 1 2 3 42:34 22
7. HC Motor České Budějovice 13 6 0 2 5 39:41 20
8. HC Olomouc 10 4 3 0 3 26:20 18
9. Bílí Tygři Liberec 12 4 0 3 5 25:35 15
10. HC Energie Karlovy Vary

12

4 0 2 6 35:38 14
11. HC VERVA Litvínov 12 3 1 2 6 37:41 13
12. HC Kometa Brno 11 2 3 1 5 27:35 13
13. HC VÍTKOVICE RIDERA 8 3 1 0 4 16:21 11
14. Rytíři Kladno 12 1 2 1 8 28:47 8
15. PSG Berani Zlín 13 0 1 3 9 23:48 5

Další program Tipsport extraligy

Úterý 12. října – dohrávka 13. kola:
18:00 HC Kometa Brno – Bílí Tygři Liberec

Středa 13. října – dohrávka 5. kola:
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC VÍTKOVICE RIDERA

Čtvrtek 14. října – předehrávky 14. kola:
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Škoda Plzeň (O2 TV Sport)
18:00 Rytíři Kladno – HC Kometa Brno

Pátek 15. října – 14. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice
17:30 PSG Berani Zlín – HC Sparta Praha (O2 TV Sport)
18:00 HC Olomouc – HC VERVA Litvínov
18:00 Mountfield HK – HC VÍTKOVICE RIDERA

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz