Malý a velký, mentor a učeň: první obrana Slováků nemohla být rozdílnější

Jeden je kapitánem a lídrem kabiny, juniorského šampionátu se účastní už počtvrté. Druhý naopak na akci debutuje a v sedmnácti je benjamínkem týmu. Erik Černák a Martin Fehérváry přesto na led skáčou spolu – v první obranné dvojici slovenského juniorského týmu na světovém šampionátu v Kanadě.

Jejich společný debut nemohl být složitější: před zaplněným hledištěm Air Canada Centre proti Kanadě čelili Stromovi, Barzalovi a spol., v mnoha případech hráčům na prahu NHL. Že to není dost? Hned druhý den na ně čekali nabroušení Američané s nejlepšími hráči univerzitních lig. Přesto to Černák s Fehérvárym ustáli se ctí.

Že trenér Bokroš i počtvrté ukáže při nominaci na Černáka se čekalo. Urostlý obránce Erie Otters jede na své čtvrté juniorské mistrovství (což je vyrovnání světového rekordu), před dvěma lety zažil velkou slovenskou jízdu za bronzem, má zkušenosti i přehled. Postavit k němu Fehérváryho se může zdát jako risk, trenéři ale dobře věděli, co dělají.

"Nějaký díl zodpovědnosti na mě samozřejmě je, nezříkám se ho. Ale snažím se komunikovat se všemi hráči, ne jen s Maťem. Je super, že spolu hrajeme, myslím, že to funguje opravdu dobře," podotýká Černák.

Ti dva se výborně doplňují: urostlý Černák a mobilní Fehérváry dokázali nejen nabídnout spolehlivost v obranné činnosti, zároveň i podpořit útok, když bylo třeba. Ostatně Fehérváry se stal dokonce prvním úspěšným střelcem Slovenska na turnaji, když skóroval v první třetině utkání proti USA.

"Je to paráda. Erik mi hned udílel rady, co a jak," směje se Fehérváry. "Začínat s ním v první obranné dvojici je super. Na téhle úrovni už je to velezkušený hráč a já jsem rád, že s ním můžu být na ledě," dodává. Spoluhráče motivuje i fakt, že právě Černák byl jednou z postav bronzového zázraku z kanadského šampionátu před dvěma lety. "Hodně jsme se o tom bavili: jaké to tu bylo, jak to probíhalo... Třetí místo bylo obrovským úspěchem a každý by si přál dosáhnout na něco podobného," věří sedmnáctiletý bek.

Po těžkém úvodu a porážkách od Kanady (0:5) a USA (2:5) vede pro naše východní sousedy cesta do play-off přes klíčový zápas proti Lotyšsku, který je na programu v noci na sobotu v 1:30 středoevropského času. Posledním soupeřem ve skupině budou o den později Rusové.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz