Boj o TOP 4 graduje! Heroický comeback Dynama, Vary si zajistily předkolo

Radost hokejistů Karlových Varů | Foto: Jakub Knap, hokejkv.cz

Kometa, Motor i Litvínov zvládly své páteční duely, mimo elitní čtyřku už jistě skončí Liberec. Karlovy Vary urvaly předkolo play off díky vysokému triumfu nad Spartou. A jak vypadají ostatní výsledky?

Kolaps Třince! Pardubice dorovnaly rekord

WOW! Oceláři a ztracené vedení? A ještě 3:0? Přece, stalo se. Dynamo mezi 54. a 60. minutou drtivě dotahovalo a díky tomu poskočilo na metu 118 bodů.

Co to znamená? O bodový rekord základní části se aktuálně dělí s Libercem z ročníku 2015/16. Z prodloužení pak víc než cokoliv jiného vzbudilo pozornost ošklivé zranění třineckého beka Jakuba Jeřábka

V neděli doma Pardubicím slavnostně předají Pohár Jaroslava Pouzara. Přihodí k tomu pomyslnou třešničku na dortu?

Zdeněk Moták (trenér Třince): „Dnešní sport zastiňují myšlenky na Kubu Jeřábka. Kubo, prosím, drž se… Druhá věc je, že by se někteří aktéři dnešního zápasu měli stydět.“

Marek Zadina (trenér Pardubic): „Velmi dobré utkání, které splňovalo parametry nasazením, bojovností i emocemi. Skvělé pro oba týmy na závěr základní části. V prvních dvou třetinách jsme nehráli moc dobře, dělali jsme chyby, měli hodně vyloučených. Takhle tady nemůžeme hrát. I když jsme se dostali do díry 0:3, zahráli jsme třetí třetinu velmi dobře a i v prodloužení jsme měli spoustu šancí. Oceláře podržel Mazanec, rozhodly až nájezdy a v nich byl Třinec šťastnější. Mně se ale zápas líbil, kluci do poslední chvíle věřili, že jsme schopni zápas nevzdat a to se jim potvrdilo.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC DYNAMO PARDUBICE 4:3 po samostatných nájezdech (1:0, 2:0, 0:3 – 0:0)

Branky a nahrávky: 11. L. Hudáček (Daňo, Cienciala), 23. Helewka (Vrána, Cienciala), 25. Hrehorčák (Helewka, Smith), rozh. náj. L. Hudáček – 54. Pánik (Sedlák, D. Musil), 59. R. Kousal, 60. Pánik (Čerešňák).
Rozhodčí: Jiří Ondráček, F. Vrba – Axman, P. Blažek.
Vyloučení: 6:4.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 27:38.
Diváci: 5 400.
Nejlepší hráči: Richard Nedomlel – Lukáš Radil.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Adámek, J. Jeřábek, Šenkeřík – M. Růžička, Nestrašil, Voženílek – L. Hudáček, Cienciala, Daňo – Hrehorčák, Vrána, Helewka – Kurovský, Čacho, Dravecký. Trenéři: Moták a Országh.
HC Dynamo Pardubice: Will – Čerešňák, D. Musil, Košťálek, T. Dvořák, Kolář, Vála, Koudelka – Hyka, Sedlák, Pánik – Radil, Zohorna, R. Kousal – Paulovič, A. Musil, Říčka – Vondráček, Poulíček, Mandát. Trenéři: Zadina, Černohous a Sýkora.

Kometa ovládla zápas pravdy v Liberci

Hotovo, šlus. Liberecké myšlenky posun mezi čtyři vyvolené jsou pryč. Kometa má naopak k poslední vstupence a vítanému odpočinku nejblíž. 

V hlavní roli – Steve Moses. Americký útočník za 51. kol nasázel dohromady devatenáct gólů, z toho osm do sítě Bílých Tygrů. Na oblíbeného soupeře se ho ptát nemusíte. 

Severočeši zkrátka zase jednou doplatili na propustnou obranu. Jak je nepovedený finiš základní části poznamená do předkola?

Jiří Kudrna (asistent trenéra Liberce): „Byl to důležitý zápas pro oba týmy, ve kterém byla k vidění kvalita a bojovnost na obou stranách. V první třetině byl soupeř produktivnější a ujal se vedení. My jsme chtěli do duelu vstoupit lépe, také jsme tam měli své příležitosti. Kometa však ty své využila a my ne. Ve druhé třetině jsme přidali a tlačili jsme se hodně do ofenzívy a zakončení. Po zásluze jsme tam vyrovnali. Škoda, že jsme pak nechali Brno zase odskočit na 2:3, ale pak jsme zase srovnali. Druhou dvacetiminutovkou jsme se vrátili do hry v té třetí to bylo kdo s koho. My jsme opět měli kvalitní střídání vepředu s brankovými příležitostmi. Bylo to čekání na to, kdo vstřelí ten rozdílový gól, a bohužel to byl soupeř. Celý zápas ale kluci dřeli, makali a odehráli dobré utkání. Pro nás je to těžká prohra, my ale zvedneme hlavy a připravíme se na neděli. “

Jaroslav Modrý (trenér Komety): „Bylo to divoké utkání. Měli jsme povedený začátek, pak nám ale ublížila ta pětiminutová přesilovka, kde se nám to sesypalo. Hráči ztratili pokoru a disciplínu a to se nám vrátilo se vším všudy. Oni jsou výborný tým, co má charakter a ve druhé třetině věděli za čím jdou. Ve třetí části nám pomohla ta přesilovka osm minut do konce, tu kluci sehráli výtečně. Pak už jsme si to vybojovali a podpořil nás skvělý gólman.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC KOMETA BRNO 4:6 (0:2, 3:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 21. A. Najman (Flynn, Rychlovský), 26. Rychlovský (A. Najman), 40. Filippi (Flynn, Melancon), 57. Hawryluk (A. Najman) – 7. Zaťovič (Cingel), 11. Kollár (Pospíšil), 30. Moses (Kollár), 52. Marcinko (Cingel, Zbořil), 54. Moses, 59. Flek.
Rozhodčí: Kika, Šindel – Kajínek, Rampír.
Vyloučení: 4:6, navíc 25 minut Knot (LIB) za faul kolenem.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 37:32.
Diváci: 7 286.
Nejlepší hráči: Adam Najman – Steve Moses.
Bílí Tygři Liberec: Hrenák – McCoshen, Melancon, Galvas, Knot, Ivan, Budík, Derner – Bulíř, Filippi, Faško-Rudáš – Rychlovský, A. Najman, Flynn – Birner, Vlach, Hawryluk – Kel. Klíma, Šír, Zachar. Trenéři: Pešán, Kudrna a Žabka.
HC Kometa Brno: Furch – Ďaloga, Gazda, Ščotka, Holland, Kaňák, Moro, Osburn – Zaťovič, Cingel, Flek – Pospíšil, Kollár, Moses – Vincour, Marcinko, Kos – Okál, Zbořil, Kohout. Trenéři: Modrý, Otoupalík a Horáček.

Energie smetla ze stolu černý scénář

Vlastně tomu nic nenasvědčovalo. Energie se babrá v krizi, Sparta naopak na západní frontu dovezla solidní formu. V lázeňském městě navíc neprohrála přes tři roky. 

Reakce domácích? Pětigólový koncert a hurá do předkola! Favorizovanému protivníkovi nadělily Karlovy Vary bůra, dvěma trefami se pod to jako správný kápo podepsal Jiří Černoch

A jeho banda tak může hodit za hlavu dotírající Mladou Boleslav. Pražané před play off sice šetří některé hráče, tenhle zápas si ale za rámeček nedají.

Vojtěch Šik (asistent trenéra Karlových Varů): „Děkujeme za gratulaci. My v téhle situaci, ve které jsem byli, tak jsme často říkali, že potřebujeme hrát celých šedesát minut, držet ten plán, který chceme a konečně s nám to povedlo. Byli jsme disciplinovaní celý zápas. Pomohli jsem si i přesilovou hrou, kterou se zabýváme. Dobře jsme ubránili oslabení. Velký dík celému týmu, celému realizačnímu týmu i divákům. Vážíme si toho. Těšíme se na ty závěrečné boje. V neděli na Kladně a poté do předkola.“

Miloslav Hořava (asistent trenéra Sparty): „Chtěl bych pogratulovat soupeři za výborný výkon. K našemu výkonu se vyjadřovat nebudu. Myslím si, že to bylo o disciplíně a nastavení hlavy, ale tím bych shazoval výkon soupeře a to nechci.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC SPARTA PRAHA 5:1 (0:1, 2:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 31. Černoch (Kangasniemi, Bartejs), 38. O. Procházka (Kangasniemi), 51. Černoch, 53. Hladonik (Černoch, McFadden), 55. Kangasniemi(Bartejs) – 18. Chlapík (P. Kousal, Kempný).
Rozhodčí: Veselý, Jaroš – Gerát, Zíka.
Vyloučení: 4:10.
Využití: 3:0.
Střely na branku: 40:24.
Diváci: 3 674.
Nejlepší hráči: Jiří Černoch – Vladimír Sobotka.
HC Energie Karlovy Vary: Frodl – Mikyska, Bartejs, Huttula, Plutnar, McFadden, Stříteský, Dlapa – Kangasniemi, Černoch, O. Beránek – Rachůnek, Gríger, O. Procházka – Redlich, Hladonik, Koffer – Čihař, Kofroň, Kružík. Trenéři: Eismann a Šik.
HC Sparta Praha: J. Kovář – Kempný, Moravčík, Krejčík, Mikliš, Beaudin, Irving – Forman, Sobotka, Řepík – Chlapík, D. Vitouch, P. Kousal – Buchtele, Konečný, Hrabík – Harper, Lajunen, Mužík. Trenéři: Gross a Hořava.

Přetahovaná pod Krušnými horami

Sem, tam, sem, tam. A vlastně tak trochu typické střetnutí v podání Litvínova. Co je pro chemiky důležité? Z divoké přestřelky proti Vítkovicím berou kompletní bodový balíček. 

Tíhu okamžiku na sebe znovu vzal druhý útok s bratry Kašovými a Nicolasem Hlavou, který obstaral hned tři domácí zásahy. Ridera tedy na severu Čech zaváhala potřetí v řadě. 

I přesto musí Verva v neděli spoléhat na pomoc ostatních. A především uspět na ledě nepříjemné Olomouce...

Karel Mlejnek (trenér Litvínova): „Věděli jsme, jaký soupeř proti nám přijede. Teď asi za posledních 20 kol je na nějakém třetím čtvrtém místě. Takže velmi kvalitní soupeř s obrovskou formou. Je vidět, že změny, které ve Vítkovicích proběhly, tak byly pod vedením nového realizačního týmu jednoznačně ku prospěchu. Za nás velký respekt. Jsme samozřejmě rádi, že jsme vyhráli. Po výsledkově nepovedeném úterním utkání (v Kladně) stále žije v naději na přímý postup do čtvrtfinále víc týmů a jsme rádi, že do posledního kola jsme u toho.“

Pavel Trnka (trenér Vítkovic): „Gratuluji soupeři k vítězství. My jsme neodehráli úplně ideální utkání. Nebylo to z naší strany to, co jsme si představovali. Plán, který jsme měli do utkání, se úplně nezdařil. Dostali jsme jsme zbytečné, za mě až laciné góly po našich chybách. Těžko se takto vyhrává s takto kvalitním týmem. Máme ještě další zápas doma a připravíme se na předkolo.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC VÍTKOVICE RIDERA 5:4 (2:1, 2:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 7. Sukeľ (O. Kaše, Hlava), 19. Kirk (Abdul), 29. D. Kaše (O. Kaše), 38. O. Kaše (Hlava), 50. Hlava (D. Kaše, O. Kaše) – 5. Lednický (Grman), 27. Percy (Krieger), 33. R. Půček (Fridrich), 54. Auvitu.
Rozhodčí: Hribik, Pilný – Lhotský, Štěpánek
Vyloučení: 4:5.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 31:35.
Diváci: 4 033.
Nejlepší hráči: Ondřej Kaše – Peter Krieger.
HC VERVA Litvínov: M. Tomek – Zile, Baránek, Jaks, Šalda, D. Zeman, Czuczman, Demel – Koblasa, Sukeľ, Kudrna – O. Kaše, D. Kaše, Hlava – Abdul, Kirk, Jurčík – Havelka, Gut, Zygmunt. Trenéři: Mlejnek, Reichel a Kočí.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Klimeš – Raskob, Percy, Grman, Mikuš, Prčík, Auvitu, R. Jeřábek – P. Zdráhal, Barinka, Fridrich – Ri. Bukarts, Krieger, Ro. Bukarts – Lednický, Claireaux, R. Půček – Přibyl, Chlán, Peterek. Trenéři: Trnka, Veber a Šimíček.

Naděje Mladé Boleslavy definitivně uhasly

Kde kdo už Mladou Boleslav odepsal. Léčba koučem Richardem Králem ale přece jen dopadla na úrodnou půdu, Bruslaři finiš základní části ještě notně zdramatizovali...

V pátek doma přidali čtvrtý triumf z pěti utkání a vyvinuli ještě větší tlak na Karlovy Vary. Navzdory tomu, že ze zdravotních důvodů absentovalo hned osm hráčů základní sestavy. 

Pátou nulu si zkraje března připsal brankář Jan Růžička. Mora před klíčovou fází sezony tápe: po reprezentační přestávce zvítězila všehovšudy jednou. A už je jisté, že do play off půjde z desáté příčky.

Richard Král (trenér Mladé Boleslavi): „Jsme spokojení. Měli jsme v sestavě nějakých šest juniorů, ale myslím, že to zvládli velice dobře. Měli jsme pohyb, dvě třetiny to byl velice dobrý výkon. Samozřejmě v té třetí třetině nás Olomouc dostala trošku pod tlak, ale mám za to, že vedle toho neuznaného gólu tam neměli žádné vyložené šance. To bylo asi rozhodující, že nám vyšla trenérská výzva.“

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „My jsme dnes nevstřelili branku, to se pak těžko vyhrává. Vytvořili jsme si nějaké příležitosti, které jsme však bohužel neproměnili. Ani jsme dnes neměli tolik přesilovek, abychom si v nich pomohli. Paradoxně jsme sami dostali gól v oslabení, prohrávali jsme 0:2 a potom to bylo těžké. Škoda toho gólu, který nebyl uznaný, to by nás možná vrátilo trošku do zápasu, ale bohužel... Další porážka není s ohledem na blížící se předkolo příjemná, ale v neděli máme ještě jeden domácí zápas a já věřím, že to bude něco úplně jiného a vstřelíme i nějaké branky.“

BK MLADÁ BOLESLAV – HC OLOMOUC 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 23. Malínek (Závora, Lintuniemi), 42. Lantoši (O. Roman, Järvinen)
Rozhodčí: Úlehla, Sýkora – Klouček, Hnát.
Vyloučení: 2:5.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 21:24.
Diváci: 2 871.
Nejlepší hráči: Vojtěch Malínek – Jiří Ondrušek.
BK Mladá Boleslav: J. Růžička – Pyrochta, Bernad, Čech, F. Pavlík, Lintuniemi, Štibingr, Vlasák – Skalický, O. Roman, Lantoši – Stránský, Järvinen, Rohdin – Krivošík, Hradec, Gardoň – Malínek, Závora, Zvagulis. Trenéři: Král, Havíř a Pletka.
HC Olomouc: Sedláček – Ondrušek, Řezníček, Sirota, Rutar, Škůrek, Mareš – Plášek, Macuh, Navrátil – Kunc, Anděl, Bambula – Klimek, P. Musil, Orsava – Káňa, Nahodil, Kusko. Trenéři: Tomajko a Petrovický.

Motor dál aspiruje na TOP 4

Třinec, Litvínov a... České Budějovice? Ne, dalšího favorizovaného soka už Rytíři neskolili. Na jih ostatně nejezdí moc rád, v Budvar aréně nevyhrál od baráže v roce 2019. 

Ke třetí zelené fajfce v řadě dotáhl Motor opět brankář Jan Strmeň, který zlikvidoval 38 ze 41 kladenských střel. Dvěma gólovými nahrávkami si potom vyšperkoval statistiky jeho jmenovec Jan Štencel. 

Zápletku kolem TOP 4 tedy rozsekne až finální kolo. V něm parta kolem kapitána Milana Gulaše zavítá na horký led Pardubic...

Ladislav Čihák (trenér Motoru): „Věděli jsme, že Kladno už nemá co ztratit. Hosté hráli velice aktivně, forčekovali a my jsme s tím po celý zápas měli problém. Špatně jsme přecházeli přes střední pásmo. Chtěli jsme to hrát jednoduše, ale ztráceli jsme puky a dostávali jsme Kladno zpátky k nám do hry. Mrzí mě závěr, kdy jsme opět faulovali a dostali gól. Musíme se v tomhle zlepšit. Jsme ale rádi, že jsme to dnes dotáhli do vítězného konce, máme tři body a rozhodne se v neděli.“

Otakar Vejvoda (trenér Kladna): „Neodehráli jsme špatnou první třetinu. Měli jsme tam přesilovky, únik dva na jednoho a šance téměř do prázdné branky. Bohužel ale ta třetina skončila pouze 0:1. Ve druhé třetině jsme dostali góly od nepokrytých hráčů, ale myslím si, že jsme byli ve hře. Byli jsme aktivní, snažili jsme se v útočném pásmu napadat a získávali jsme tak kotouče. Neprosadili jsme se ale před bránou při dorážkách. Zlomovým momentem byla situace při gólu na 1:4.“

BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – RYTÍŘI KLADNO 5:3 (1:0, 2:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 13. F. Přikryl (Štencel, Pýcha), 29. Valský (Štencel, Pech), 33. Kachyňa (Koláček, Doudera), 50. Kondelík (Gulaš), 53. M. Beránek (Gulaši, Hovorka) – 31. Smoleňák (Vimmer), 54. Frolík (Vimmer, Jarůšek), 59. Smoleňák (Sideroff, Klepiš)
Rozhodčí: Jeřábek, Zeliska – Frodl, Ondráček.
Vyloučení: 3:2.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 29:41.
Diváci: 6 421.
Nejlepší hráči: Jan Štencel – Radek Smoleňák.
Banes Motor České Budějovice: Strmeň – Štencel, Pýcha, Doudera, Kachyňa, Gulaši, Hovorka, Štich – Ordoš, Kondelík, Gulaš – M. Beránek, Harris, F. Přikryl – Kubík, Pech, Valský – Toman, Koláček, Vopelka. Trenéři: Čihák a Hanzlík.
Rytíři Kladno: Bow – Nemčík, Slováček, Martenet, Veber, Trojna, Ticháček – Tralmaks, Klepiš, Smoleňák – Kusý, Pytlík, Sideroff – M. Procházka, Babka, Strnad – Jarůšek, Vimmer, Frolík. Trenéři: Vejvoda a Skrbek.

Hradec zná protivníka pro předkolo

Ke čtvrtému místu to mají oba daleko, ale... I osmá pozice nabízí důležitou výhodu. Začínat sérii na tři vítězná klání doma? To může být klíčové. 

Mountfield v pátek zametl s domácí mizérií, kouzlo plzeňského brankáře Milana Kloučka přece jen odčaroval. A za dva dny vyzve v repríze loňského semifinále Vítkovice.

S Riderou kromě toho následně změří síly v rámci předkola play off. Indiáni vzhledem k vítězství Karlových Varů klesli na dvanáctou příčku.

Tomáš Hamara (asistent trenéra Hradce Králové): „Jsme rádi, že jsme zápas urvali do vítězného konce, protože byl hodně těžký a vyrovnaný. Vstoupili jsme do něj dobře a měli nějaké šance, ale pořád jsme je trošku přehrávali. To nás poslední dobou trápí, musíme se víc tlačit do střelby a do brány. Soupeře jsme ve všech třetinách přestříleli, akorát potřebujeme být důraznější a šikovnější, abychom to tam dotlačili jakýmkoli způsobem.“

Petr Kořínek (trenér Plzně): „První tři čtyři střídání nebyla z naší strany moc dobrá, pak se to srovnalo, ale inkasovali jsme gól. Druhá třetina taky nebyla špatná a ve třetí se nám podařilo srovnat. Bohužel jsme ale soupeři hrubou chybou dali šanci, on ji využil a už jsme tahali za kratší konec. Byl to vyrovnaný zápas a kluci ho odmakali, to jim nemůžeme upřít, ale po té chybě už se převrátil na hradeckou stranu.“

MOUNTFIELD HK – HC ŠKODA PLZEŇ 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 17. Kev. Klíma (Okuliar), 48. R. Pavlík, 60. Okuliar – 43. Pour (Malák, Bučko).
Rozhodčí: Mejzlík, Květoň – Hynek, Dědek.
Vyloučení: 3:2.
Bez využití.
Střely na branku: 50:19.
Diváci: 4 173.
Nejlepší hráči: Radovan Pavlík – Milan Klouček.
Mountfield HK: Pařík – Freibergs, Blain, Pavelka, Pláněk, Pilař, McCormack, Marcel – Perret, Tamáši, Jasper – Okuliar, Kev. Klíma, Jergl – Eberle, Estephan, Šťastný – R. Pavlík, Lalancette, Miškář. Trenéři: T. Martinec, Hamara a Frühauf.
HC Škoda Plzeň: Klouček – Laakso, Zámorský, Malák, Bučko, Kvasnička, Dujsík – Holešinský, Mertl, Schleiss – Šiler, Jansa, Rekonen – Pour, Benák, Indrák – Straka, M. Soukup, Matýs. Trenéři: Kořínek a Bombic.

Tabulka Tipsport extraligy

 TÝMZVVPPPPSKÓREBODY
1.
HC Dynamo Pardubice
51 32 8 6 5 196:113 118
2.
HC Sparta Praha
51 31 6 3 11 170:118 108
3.
HC Oceláři Třinec
51 25 9 5 12 170:129 98
4. HC Kometa Brno 51 21 8 5 17 157:137 84
5.
Banes Motor České Budějovice
51 23 2 10 16 145:142 83
6. HC VERVA Litvínov 51 23 4 4 20 159:162 81
7.
Bílí Tygři Liberec
51 23 3 4 21 168:162 79
8.
Mountfield HK
51 16 7 11 17 133:136 73
9.
HC VÍTKOVICE RIDERA
51 18 5 7 21 131:136 71
10.
HC Olomouc
51 16 7 5 23 120:151 67
11.
HC Energie Karlovy Vary
51 13 8 3 27 124:145 58
12.
HC Škoda Plzeň
51 14 6 4 27 127:149 58
13.
BK Mladá Boleslav
51 12 6 6 27 105:152 54
14.
Rytíři Kladno
51 7 4 10 30 119:192 39

Závěrečný program základní části

Neděle 3. března – 52. kolo:
16:30 HC Olomouc – HC VERVA Litvínov
16:30 HC Sparta Praha  – BK Mladá Boleslav
16:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – Mountfield HK
16:30 HC Kometa Brno – HC Oceláři Třinec (ČT sport)
16:30 Rytíři Kladno – HC Energie Karlovy Vary
16:30 HC Dynamo Pardubice – Banes Motor České Budějovice
16:30 HC Škoda Plzeň – Bílí Tygři Liberec

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz