MS osmnáctek prý mají hostit Němci. Přijedou i na Hlinku?

Foto: Chris Tanouye / HHOF-IIHF Images

Zatímco příští šampionát dvacítek má jisté místo i datum konání, nad oběma velkými turnaji nejmladší kategorie se stále vznášejí otazníky. V nejbližší době už bychom ale měli znát odpovědi.

Do kategorie U18 v nejbližším období přejdou hráči ročníku 2004 (a mladší). Ti mají napříč celým světem zatím dost skromné reprezentační zkušenosti. Třeba česká sedmnáctka loni stihla odehrát jedinou mezistátní akci, v červenci se třikrát představila ve Švýcarsku.

World U17 Hockey Challenge, tedy neoficiální mistrovství světa na kanadské půdě, se vinou pandemie covidu-19 neuskutečnilo. Tuze zlatá byla šance, kterou dostalo 44 mladíků včetně čtyř českých na mistrovství osmnáctek v Texasu.

Všichni teď ale doufají, že v nadcházející sezoně stihnou obě velké akce, které se za normálních okolností konají.

Doposud není rozhodnuto o dějišti příštího šampionátu na přelomu dubna a května 2022. Podle informací rakouského experta a bývalého evropského skauta Atlanty Bernda Freimüllera podali přihlášku Němci.

To by dávalo smysl, turnaj by se do jejich země vrátil po jedenácti letech. „Je pravděpodobné, že mistrovství světa se bude hrát v Německu,“ uvedl na Twitteru Corey Pronman z prestižního zámořského serveru The Athletic.

Jasno by mohlo být už příští týden. Pořadatelství velkých turnajů totiž pravidelně přiděluje výroční kongres Mezinárodní hokejové federace, který se koná před vyvrcholením seniorského mistrovství světa. IIHF tam vyřkne spoustu verdiktů směrem k ročníku, jenž by měl v hokejovém světě znamenat restart po uplynulé velmi smutné sezoně.

Česká osmnáctka bude mít na příštím MS ve skupině Rusko, Švédsko, Bělorusko a Německo.

Z termínového hlediska je ale mnohem zásadnější první vrchol kategorie U18. Tedy Hlinka Gretzky Cup. Loňský ročník (chystaný do Edmontonu a Red Deeru) se neuskutečnil, ale Kanada nestála o posunutí kalendáře.

Letos by se tedy podle původního plánu mělo hrát na české a slovenské půdě.

„Protože tuhle akci původně vytvořili Češi a Slováci jako Memoriál Ivana Hlinky, necítili jsme, že je namístě žádat o posunutí programu, zvlášť na začátku našeho partnerství. Roky na téhle akci pracovali, takže nám přišlo vhodné jim pořadatelství pro příští rok přenechat,“ řekl loni Bob Nicholson, ředitel společnosti, jež vlastní Edmonton Oilers a jejich arénu.

Zdravotní situace přinejmenším na evropském kontinentu nasvědčuje tomu, že uprostřed léta by se prestižní turnaj snad opravdu mohl uskutečnit. Počítá s tím i rozpis ledové plochy na zimním stadionu v Břeclavi, kde mají osmnáctky „vyblokovaný“ týden od 2. do 8. srpna. Akce figuruje třeba ve webovém kalendáři Švýcarů.

Účast zámořských celků se ale nezdá být příliš pravděpodobná. Pro Američany navíc stejně nemá turnaj tak prestižní punc: Nikdy na něj neposílají svůj elitní výběr z rozvojového programu, nýbrž hráče pomyslného „druhého sledu“.

Kanadský výběr by podle Freimüllera mohli nahradit právě Němci. Zda tomu tak ale skutečně bude a kdo by případně zaplnil poslední zbývající místo, to se snad už brzy dozvíme.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz