Nabudit střídačku, řezat soupeře. Ščotka popsal play off mód

Foto: Jan Beneš, Český hokej

26. května 2022, 20:43

Dominik Dubovči

(HELSINKY, od našeho zpravodaje) Je to jeho první mistrovství světa, bylo to jeho první čtvrtfinále. A s partou kamarádů z osmnáctek hned sahá po medaili. Na Janu Ščotkovi vidíte, že MS je pro něj zážitkem.

„Něco neuvěřitelného, ani to nedokážu popsat. Jsem moc rád, že tady můžu být s takovým týmem… Vážím si každé minuty na ledě. Prostě super,“ shrnul v několika větách své dojmy z postupu do semifinále poctivý český obránce.

Proti Německu odehrál přes šestnáct minut, pro Karla Vejmelku čistil předbrankový prostor, útočníky podporoval v jejich akcích.

„Všichni se snažíme naplno plnit tu roli, kterou každý z nás má. Naštěstí se to dnes povedlo,“ popisoval Ščotka po výhře 4:1.

Od dob, kdy s Pardubicemi bojoval o udržení v extralize, udělal obrovský pokrok. Teď je nejen kapitánem finského Jyväskylä, ale taky důležitým bekem Jalonenovy pevnosti.

„Musím dát kredit i Němcům, hráli dobrý zápas. Měli jsme dávku štěstí, ale to k tomu hokeji patří. A chtěl bych pochválit celý náš tým. Ať už je to oslabení nebo přesilovka, všichni podali stoprocentní výkon,“ těší vsetínského odchovance.

Po čtvrtfinále se přitom dalo mluvit spíš o Vejmelkově pevnosti. Jednadvacet zásahů, skvělý pohyb v brankovišti i dirigování obrany. Některými zákroky přitom sebral soupeři vyložené šance. 

„Přenáší na nás klid, je takový i mimo led. Je super hrát před takovým brankářem,“ potvrzuje Ščotka.

Ale Vejmelkovi pomohla i dobře postavená branka, párkrát za ním cinkla tyčka. Třeba v závěru po střele Reichela, který mohl snížit už na 2:3.

„Do konce zbývalo ještě přes šest minut. Před obdrženým gólem jsme měli strašně dlouhé střídání, snad tříminutové. Další lajna ale potom naštěstí zase trochu zklidnila hru, takže jsme si týmově pomohli,“ cítil český obránce. 

Může to dotáhnout ještě dál než jen k pouhé účasti mezi TOP 4 šampionátu. Vždyť na medaili čeká jeho hokejová země už deset let.

„Samozřejmě je to dlouhá doba. Teď jsme tady všichni proto, abychom ten úspěch přivezli domů. Uděláme pro to maximum.“

„Na ledě jsme nechali všechno. Pak to takhle dobře dopadá."

Ostatně věci, které jsou potřeba pro vítězství, byly vidět už ve čtvrtfinále. „Na ledě jsme nechali všechno. Pak to takhle dobře dopadá. Říkali jsme si to už během zápasů ve skupině, že musíme hrát play off hokej. Jednoduchý, důrazný a obětavý. Pomoct si zblokovanými střelami a hity. Prostě něčím, co nahecuje střídačku.“

Vzorem pro celý tým prý byl hvězdný útok. „Když se podíváte na Krejču, jak tam soupeře dohrává a řeže, tak je to neskutečný. To samé Pasta a Červus. Jsou to světoví hráči, klobouk dolů. Před nimi, jak nás tady táhnou.“ 

Proti Německu se totiž postarali o první tři branky – všechny z přesilové hry. „Do zápasu se pak šlo mnohem lépe. Když brzy vedete, tak se to na sebevědomí hodně projeví. Němci asi ani nemohli udělat nic líp. Naši kluci přesilovku skvěle sehráli. Všechny tři góly byly perfektní,“ líbilo se Ščotkovi.

„Když se podíváte na Krejču, jak tam soupeře dohrává a řeže, tak je to neskutečný. To samé Pasta a Červus."

Právě povedený úvod byl pro Čechy hodně důležitý. Čtvrtfinále s sebou přeci jen přináší určitý neklid. „Je to na hlavu docela náročné. Máte jen jeden zápas, který rozhoduje o úspěchu. Abych se přiznal, tak jsem byl před zápasem docela nervózní. Naštěstí to ze mě po prvním buly spadlo.“

Když už Ščotka zmiňuje buly… Proti Němcům byli Češi na vhazování úspěšní ve skoro 72 procentech případů. „Tohle je taky super, začínáme s pukem na holi a můžeme hru řídit. Je to výhoda oproti tomu, když hned musíme přepínat do bránění. Centři odvádějí výbornou práci a ulehčují nám bekům život,“ říká Ščotka.

Mimo zápasy ale hodně vnímá taky podporu z domova. „Už mi psala moje paní, že byla na obědě s taťkou a vedle nich se bavili lidi o hokeji. Je skvělé to slyšet. Mistrovství světa je výjimečné a reprezentovat tady Česko je obrovská čest. Vážíme si toho, jak nám lidi fandí.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz