Našla Energie jedničku? Snad jsou mé výkony slušné, říká Závorka

Foto: Jan Čech, hokejkv.cz

Tomáš Závorka nezačal ze začátku sezony, jak bývalo zvykem, jako jednička karlovarské Energie, ale jeho místo v brankovišti převzal kolega David Honzík.

Jenže energetikům se nedařilo a Karlovarští tak rázem neměli brankáře, který by oficiálně zastával post jedničky. Až postupem času se začalo Tomáši Závorkovi dařit natolik, že v posledních kolech je pro Energii nepostradatelným článkem a najevo to dal vědět i v zápase proti Hradci Králové. Karlovy Vary sice s Mountfieldem prohráli 0:2, jenže zákroky Tomáše Závorky nesly ty největší parametry.

Během prvních dvaceti minut mířily na Tomáše Závorku pouhé tři střely a domácí ochránce svatyně neměl problém s jejich likvidací. Energie byla sice v úvodu zápasu aktivnějším celkem, ale na druhé straně se zase vyznamenal brankář Rybár, jenž nepustil za svá záda ani jednu střelu. Nejen v první třetině, ale dokonce v celém zápase.

Energetici neměli už ve druhém zápase v řadě seřízeny mušky. Tomáš Závorka sice chytal bezchybně, jenže na dorážku Köhlera a skrytou střelu Deje zkrátka nemohl stačit. „Rozhodly maličkosti. Za stavu 0:0 jsme měli šanci dát gól do prázdné brány, ale nedali jsme ji. Pak jsme dostali na 0:1 při oslabení a i za tohoto stavu tam byla střela Tomáše Harkabuse do tyčky, ale nespadlo nám to tam. Dostali jsme na 0:2 a pak už to bylo těžké. Rozhodují maličkosti – jako dotlačit to do brány, abychom dali na 1:0. Pak se hraje jinak,“ říká po prohraném utkání brankář Energie Tomáš Závorka.

„Moderní hokej se hraje tak, že se chodí hodně do brány, cloní se gólmanovi, je agresivita na brankovišti."

Nejen, že se po prohraném utkání s Hradcem Králové ocitla Energie opět na samém dně extraligové tabulky, ale navíc je nejhorším týmem, co se do počtu vstřelených branek týče. Ze šestnácti utkání vstřelila pouze devětadvacet branek. To není ani průměr dvě branky na zápas. „Moderní hokej se hraje tak, že se chodí hodně do brány, cloní se gólmanovi, je agresivita na brankovišti. Asi tohle bych mohl poradit spoluhráčům. Být tam důrazný a dělat tam větší nepořádek a neplechu,“ hledá recept na zlepšení produktivity svých spoluhráčů.

Právě rozdílový gól 16. kola Tipsport extraligy padl ze závaru před brankářem karlovarské Energie. Závorka dokázal nejdříve tlaku soupeře odolávat, ale na dorážku Bedřicha Köhlera už byl krátký. „Pro mě je nepříjemné, když soupeř do mě chodí a o to víc mě mrzí, že nám se tolik nedaří do předbrankového prostoru dostat nebo tam něco dotlačit. Hradec dal takhle první gól a v podstatě i před druhým gólem byl závar před naší brankou, kdy jsem tam lítal bez hokejky jako hadr na holi a nakonec to skončilo gólem,“ vrací se ke dvěma inkasovaným brankám osmadvacetiletý gólman.

Tomáš Závorka se na začátku sezony střídal téměř pravidelně s Davidem Honzíkem. Ani jednomu brankáři se nedařilo nějak extra a byly i zápasy, kdy se oba dva podívali do branky v jednom a tom samém utkání. Do posledních šest zápasů však nastoupil jako první do branky Tomáš Závorka a ani jednou nepřenechal místo svému kolegovi. Energie sice nesbírá body tak, jak by potřebovala, ale Závorka se stal opět jistotou v její bráně. „Pro každého brankáře je důležité aby chytal. Na začátku sezony jsme se v bráně trochu točili. Neměl jsem zápasovou praxi, protože jsem měl nějaké problémy během přípravy a trochu mi trvalo, než jsem se do toho dostal. Doufám, že tohle nepříjemné období mám za sebou a že výkony jsou celkem slušné. Škoda ale, že to nevede k nějakým bodům.“

„Na začátku sezony jsme se v bráně trochu točili. Neměl jsem zápasovou praxi, protože jsem měl nějaké problémy během přípravy a trochu mi trvalo, než jsem se do toho dostal." 

Do KV Arény k zápasu šestnáctého kola dorazilo přes tři a půl tisíce diváků, což je v letošní sezoně nadprůměrná návštěva, alespoň co se týče domácích utkání karlovarské Energie. Velkou zásluhu na tom mají také hostující fanoušci, kteří k utkání svého oblíbeného mužstva dorazili třemi autobusy a transparent „Tři autobusy, tři body“ se podařilo hráčům Hradce Králové naplnit. „Je to samozřejmě pro hostující tým příjemné, když přijede taková podpora, ale já se přiznám, že během utkání to moc nevnímám. Občas něco zaslechnu, když je přerušená hra, ale samozřejmě, když v přerušení fandí, užívají si zápas, tak to hostujícím hráčům pomůže a necítí se tu tak nepříjemně, protože jim hostující fanoušci jim vytvoří takovou neutrální atmosféru.“ 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz