Návrat do Minnesoty? Vyloženě náhoda, směje se čerstvý skaut Benýšek

17. října 2018, 13:21

Václav Jáchim

Mezi skauty klubů NHL se najde řada bývalých vynikajících hokejistů a českých reprezentantů. Od nové sezony jejich řady rozšířil Ladislav Benýšek, bývalý vynikající obránce a dvojnásobný mistr světa hledá talenty pro Minnesotu.

Mezinárodní premiéru absolvoval minulý týden v Příbrami, kde se utkali čeští a ruští hokejisté do 18 let. Zlatý šampión z Lillehammeru a Petrohradu už předtím sledoval české i slovenské naděje v domácích soutěžích, do nové práce se ponořil naplno. „Musím říci, že jsem o tom přemýšlel dřív," přiznává.

Fakt mě nenapadlo, že se do Minnesoty jednou vrátím

Je docela pikantní, že Benýšek působí v klubu, za který v letech 2000-03 sehrál 161 utkání NHL. "Ale to je vyloženě náhoda," namítá někdejší hvězda Sparty. „Měl jsem o tuhle práci zájem a trošku rozhodil sítě. Řekl jsem, že bych to rád dělal, pak se ozval jeden kamarád a nakonec to vyšlo na Minnesotu. Až jsem se musel smát. Fakt by mě nenapadlo, že se jednou do organizace vrátím v této roli."

O práci skauta stál delší dobu. „Kdysi jsem volal Dougovi Risebroughovi, když byl ještě generálním manažerem Los Angeles. Tehdy to neklaplo, já měl svoje aktivity, navíc bylo potřeba se i věnovat rodině." Českých skautů je v NHL poměrně dost, často jde o bývalé vynikající hokejisty. Ovšem není to pravidlem.

Organizace hledají odborníky, kteří věci rozumí a jsou do ochotni se do práce zakousnout. Samozřejmostí je náročné cestování a hodiny u počítače při přípravě podrobných zpráv o sledovaných hokejistech. Ne každý to zvládne. Ne každý má nos na talenty, což je možná to nejdůležitější.

Slovníček pro skauty? Snažím se mít dostatečnou slovní zásobu

Benýšek připouští, že mu k nové práci mohla pomoci jeho hráčská minulost. „Je to možné," krčí rameny. „Od té doby uteklo dost let, ale v klubu si mě asi pořád pamatuje spousta lidí. Doufám, že v dobrém." Adaptoval se prý rychle. „Vzhledem k tomu, že na Slavii trénuju děti, jsem pravidelně sledoval a sleduju zápasy juniorek i dorostů. Dobře se v tom orientuju. Teď jsem tohle všechno spojil jako skaut."

Na starost má Česko a Slovensko. „Zatím to tak je. Kromě toho párkrát vyjedu do Německa a do Švýcarska, abych si udělal obrázek o tamních talentech." Sledování zápasů z hlediště je ovšem jen střípek úkolů. Dobrý skaut získává také osobní informace o hráčích, zná třeba jejich rodinné či studijní poměry. Navíc si musí tykat s poměrně rozsáhlou administrativou.

„Měl jsem z toho obavy, ale musím říci, že s programem jsem se naučil rychle. Spíš se snažím, abych měl dostatečnou slovní zásobu. Abych nepsal pořád stejné výrazy nebo fráze. Takže jsem sedl k překladači a nachystal víc synonym nebo přídavných jmen. Je to takový slovníček pro skauty, hodnocení bude tím pádem pestřejší a přesnější," přibližuje.

Při povídání je na první pohled patrné, jak nová práce třiačtyřicetiletého rodáka z Olomouce vtáhla. NHL však prý úplně ne. „Dělám to od září, hodně jsem se věnoval práci na počítači, psaní reportů o hráčích mi trvalo určitě déle než klukům, kteří už jsou zběhlí. Na NHL jsem se letos ještě nedíval, každé ráno jen mrknu, jak dopadly výsledky. A jak si stojí Minnesota." V nové roli se musí bleskově zorientovat. „Hráče si mapuji sám, dostáváme také určitá doporučení od šéfů – na koho se zaměřit, koho vidět. Zajímají nás v podstatě všichni hokejisté z ročníku. Skauti, co se tomu věnují déle, už je znají z dřívějška. Já si vytvářím úplně novou databázi."

Na agenta musíte mít žaludek, manažerům zase chybí čas

Příjemnou součástí skautingu je kontakt s lidmi. Benýšek naráží na řadu bývalých spoluhráčů a přátel. „Už při trénování jsem zažil něco podobného, člověk potká staré známé. Nebo ty, s nimiž se dlouho neviděl. Teď na utkáních osmnáctky s Ruskem jsem například narazil na Tylera Wrighta. Dělá pro Detroit, já s ním hrál v roce 1994 na farmě Edmontonu. Už je to pomalu pětadvacet let," kroutí hlavou.

Vyhledávání talentů ho baví.„Hodně mě to chytlo. Když vezmu činnosti kolem hokeje, je pro mě skautování asi nejzajímavější. Agenta bych dělat nemohl, na to musíte mít žaludek. Být manažerem by mě bavilo jen v případě, že bych měl pevnou pozici, tvořil si vlastní plány a nemusel se bát, že mě po dvou neúspěšných sezonách někdo vyhodí. Člověk tam většinou nedostane potřebný čas, aby mohl něco vytvořit," srovnává. 

Ani náročné cestování nevidí jako problém. Benýšek zatím navštěvuje stadiony v Česku a na Slovensku, brzy vyrazí i jinam. „V klubu vědí, že trénuju děti. Nic proti tomu neměli. Cestování bude přibývat, s tím počítám. Děti jsou už větší. Nejvíc mě potřebuje syn, který hraje hokej. Ale zase nechci, abych byl vyloženě pořád s ním. Budu to kombinovat. Aby to zkrátka bylo tak akorát," usměje se závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz