Návrat do Plzně? Strašně se těším, hlásí Kovář. Možná založil na životní rekord

Foto: Michal Eger

26 zápasů v KHL, 14 gólů a celkem 29 bodů. Vynikající bilanci má v letošní sezoně Jan Kovář. Hvězda ruského Magnitogorsku prožívá luxusní podzim kariéry, účastník čtyř posledních mistrovství světa možná založil na osobní rekord v produktivitě. "Uvidíme. Kdybych takhle pokračoval, tak možná jo. Jenže kdyby Jarda Jágr takhle vydržel po prvním zápase, tak udělá asi 270 bodů," povídá s úsměvem.

Nejlepší český útočník na našem kontinentu je v pohodě. Daří se mu, má pohodu a sebevědomí. Nic ale nepřišlo jen tak. Kovář přes léto zatnul zuby a dřel. Věděl, že po dvou triumfech v Gagarinově poháru musí znovu zabrat, aby byl zase mezi nejlepšími. Teď je poprvé v sezoně doma, ve čtvrtek vybruslí na plzeňský led, aby se v důvěrně známém prostředí představil coby kapitán národního týmu. "Strašně se těším. Bude to pro mě speciální zápas," povídá bez okolků.

Vybaví se vám teď, co jste v Plzni kdysi všechno zažil?
No jasně. Když přijdu na místní zimák, je tam ohromná spousta vzpomínek. Z Písku jsem sem přešel v patnácti a zůstal do třiadvaceti, to je osm let. Moc krásná životní kapitola.

Podle dohody s trenérem Jandačem máte hrát pouze zápas proti Švédům. Potvrdil jste start i s ohledem na možnost, že se poprvé od odchodu z léta 2013 ukážete plzeňským fanouškům?
S reprezentací jsem to odehrál dost a vždycky jsem si říkal, že už by ten zápas mohl být v Plzni. Točilo se to na hodně stadionech. Přál jsem si, aby to bylo tady. Trenérovi jsem řekl, že přijedu, ale to by bylo stejné, i kdybychom hráli jinde. Pokud se někdo zraní a tým mě bude potřebovat, poletím i do Finska. Nebránil bych se tomu.

Dorazí na plzeňské utkání vaše početná rodina?
Přijeli by kamkoli, ale potřeboval jsem hromadu lístků. Už jsem informoval manažera Milana Hniličku (směje se).

Soudě podle produktivity a výsledků Magnitogorsku prožíváte skvělý start ročníku. Předpokládám, že jste spokojený.
Zase tak lehké to není. Ale začátek se povedl, to ano. Hlavně jsem rád, že vyhráváme, že ty moje body k tomu pomáhají. Jako tým jsme měli vítěznou šňůru. Ale jestli dává góly ten nebo ten, to je jedno.

Mluvilo se v Magnitogorsku o vaší úspěšné sérii?
Spíš se to psalo u nás doma, v Rusku to nikdo moc neřešil. Je to nová soutěž, ty rekordy se tam dělají hrozně lehce. Takže o zajímavých milnících napíší, a to je všechno.

Prodloužení parádní jízdy vám vzali hokejisté Vladivostoku, s nimiž jste prohráli.
Věděl jsem, že to s Vladivostokem bude těžké. Dva zápasy jsme jim předtím nedali gól, tušil jsem, že to bude asi nejnáročnější utkání. Bohužel, nezvládli jsme to.

Patříte k nejvytěžovanějším hráčům, to musí těšit, že?
Prostor je velký. Sice se to trošku snížilo, dva roky zpátky jsme byli na ledě ještě víc vytěžovaní. Ale celkově jenom dobře. Jsme rádi, že máme důvěru trenérů a snažíme se to vracet.

Skoro by se zdálo, že s kumpány Mozjakinem a Zaripovem musíte hrát po těch letech naslepo.
Mozjakin je neskutečný hráč, s ním se hraje hodně dobře. Když mu člověk nahraje do šance, tak je to z velkého procenta gól. Body se pak sbírají lehce.

Je Mozjakin nejlepším hokejistou mimo NHL?
Myslím, že určitě. Kdyby byl v NHL, patřil by k nejlepším.

Magnitogorsku se daří, ale také jste prožili obavy o zdraví Kanaďana Wolskiho, který utrpěl vážné zranění páteře. Jak to s ním vypadá?
Už odletěl k doktorům do Kanady, bude tam pod dohledem. Jeho stav by se měl zlepšovat. Tím, že ho pustili z ruské nemocnice do letadla, by se mělo všechno snad postupně dostat zpátky."

Viděl jste, jak se to Wolskimu stalo?
"Byl jsem s ním na ledě. Tam to ani nevypadalo tak hrozně, než když jsem se díval ze záznamu. Byla to hrozná smůla, takový moment, kdy o nic nešlo. A stane se taková věc.

Bude moci zase hrát hokej?
Má zlomené obratle, ale hybnost by měla být v pořádku. Jsou různé spekulace, jestli by se stihl vrátit na play off, to v brzké době nebudeme vědět. Jde o strašně nepříjemnou věc. Je hrozné vidět spoluhráče nebo soupeře v takové situaci.

Když vezmeme letošní výkony Magnitogorsku celkově, zdá se, že mužstvo má stále duši vítězů jako v posledním play off a finále s CSKA Moskva.
U nás se tým v podstatě nemění, jsem tam čtvrtý rok. Zůstává zdravé jádro, máme jedenáct kluků, kteří jsou přímo z Magnitogorsku. Takže vazby jsou dobré.

Jdete po dalším titulu?
Kéž by. Úspěchem nebude nic jiného než dostat se do finále. Jiný výsledek tam nikdo nebere.

Pojďme ještě k reprezentaci. Co říkáte na to, že v aktuálním výběru je spousta mladých a nových hokejistů z Tipsport extraligy?
Je to jedině dobře, že kluci dostanou šanci. Já jsem ji pár let zpátky dostal taky. Kluci se mohou ukázat, říci si o zahraniční angažmá nebo vybojovat mistrovství světa.

Znamená mezistátní hokej velký skok v porovnání s domácí soutěží nebo třeba s ruskou KHL?
Skok to je, ale kluci si poradí. Proti některým jsem nehrál, extraligu však sleduju. Dívám se na všechny góly, vím o tom, jak kdo hraje.

Jste připraven na to, že se od vás bude očekávat role jednoho z tahounů mužstva?
Asi určitě. Už jezdím nějaký rok, ale kluci jsou noví, nebudou mít problém. My to před lety zažili také. V nároďáku byla velká jména, ovšem ostatní nám pomohli. My se na ně dívali, ti zkušenější šli příkladem. To je teď na nás.

V prosinci se stanete tatínkem. Stihnete osobně porod?
Moc se na to těším. Termín máme 12. prosince a desátého hrajeme v KHL poslední zápas. Když to manželka vydrží, tak musí zatnout zuby a počkat. Rodit bude v Čechách a já u toho rozhodně chci být.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz