Nečeká nás nic lehkého, ví Kovář. Teď si musíme říct pravdu do očí

Foto: Markéta Křížová

22. května 2021, 22:36

Ondřej Mach

(RIGA, od našeho zpravodaje) Začátek mistrovství světa v Rize se národnímu týmu vůbec nevydařil. Družina Jana Kováře po porážce s Ruskem padla také se Švýcarskem a stále čeká na první body. „Turnaj je ještě před námi, nic není ztraceno,“ podotkl na pozápasové tiskové konferenci reprezentační kapitán.

Přestože jste dali první gól, tak se pak zápas odehrával spíš v režii Švýcarů, že?
Bylo to hodně o vyloučeních. Dostali jsme čtyři góly v oslabení, což je strašně moc. Jestli tohle nespravíme, tak budeme mít problém s každým mužstvem.

Co říkáte na metr, který rozhodčí nastavili?
Nebudeme se na nic vymlouvat. Rozhodčí to odpískali, faulů bylo šílené množství. Takový počet nemůžeme mít, to nejde. Takhle nevyhrajeme proti nikomu. Musíme si na to dávat pozor, říct si pravdu do očí a ukázat si to.

Stejně jako proti Rusku se vaše hra rozpadla po první inkasované brance. Proč myslíte, že k tomu došlo?
Za stavu 1:2 jsme začali hrát hodně v útočné třetině a měli jsme tam tlak a šance. Nedali jsme gól, pak uděláme školáckou chybu a taháme za kratší konec. To jsou věci, které zápasy rozhodují.

„Nedali jsme gól, pak uděláme školáckou chybu a taháme za kratší konec.“

Snažil jste se jako kapitán k týmu nějak promluvit?
Máme den volna, zítra si o tom určitě promluvíme. Turnaj je ještě před námi, nic není ztraceno. Určitě se ale budeme chtít prezentovat jiným hokejem, než jsme hráli první dva zápasy.

Padly už v kabině po druhé třetině ostřejší výrazy?
Něco jsme si k tomu řekli. Musíme držet pohromadě, nečeká nás nic lehkého. Když na sebe budeme ukazovat prstem, tak to nikomu nepomůže. Spíš jsme se chtěli trochu namotivovat. V neděli si tohle utkání probereme a připravíme se dál.

Jak velkou roli hraje přechod z úzkého kluziště v O2 areně na široké, které je tady v Rize?
Doma jsem odehrál jen jeden zápas. Jsme zkušení hokejisté, takhle se určitě nechceme vymlouvat. Myslím, že jenom potřebujeme spravit momenty, ve kterých děláme chyby, a lacině darujeme góly. Nebudeme se vymlouvat na to, jestli je led široký nebo jakýkoliv.

Od vaší útočné formace s Dominikem Kubalíkem a Jakubem Vránou se toho hodně očekávalo, zatím to ale úplně neklape…
Jako lajna jsme se bavili, nebyl to úplně ideální výkon. Ve třetí třetině už nás trenér rozhodil. Uvidíme, jak to bude dál. Jsme první lajna, měli bychom hrát lépe a týmu víc pomoct.

Švýcaři v posledních letech dotahují světovou elitu. Překvapilo vás něco na jejich hře?
Hraji ve švýcarské lize a vím, jak dobrý tým mají. Rok od roku se zlepšují. Znám většinu jejich hráčů. Hrají hodně disciplinovaně, navíc mají výborné kluky z NHL. Neřekl bych, že jsou černým koněm turnaje, už se musí řadit mezi favority. A mají výborného gólmana, se kterým každý den trénuji. Pro mě není překvapení, že hrají tak dobrý hokej.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz