Není kužel jako Kužel. Jsem teď u nás jeden z nejznámějších gólmanů, směje se berounský Roy

Foto: lhkjestrabi.cz

Na poslední barážové duely jen tak nezapomene berounský obránce Lukáš Kužel (na snímku), jenž si musel zvykat na úplně novou roli v týmu. Svou tradiční výstroj totiž vyměnil za betony, masku, lapačku či vyrážečku a jakožto zcela nezkušený gólman se postavil mezi tři tyče. Ano, i to je možné v profesionální soutěži, s níž se Medvědi loučili s pořádnou ostudou. „Kluci mě museli oblékat, ale jinak jsem si to užíval,“ říká dvaadvacetiletý univerzál, jenž měl na zádech jmenovku známého kanadského brankáře Patricka Roye.

Když berounští trenéři před závěrečným barážovým vystoupením se Sokolovem přemýšleli, koho postaví tentokrát do branky, volba padla na už osvědčeného obránce Lukáše Kužela, jenž se mezi tři tyče postavil už v Prostějově, kde v závěrečné třetině předvedl několik kvalitních zákroků. „Tamější publikum mě úplně nadchlo, opravdu jsem si to užíval,“ přiznává dvaadvacetiletý kladenský odchovanec.

Tehdy však ještě netušil, že si své brankářské statistiky obohatí o další porci zákroků a inkasovaných gólů. „Pořád se řešilo, kdo půjde do branky, takže jsem se to nakonec dozvěděl asi až půl hodiny před zápasem. Neabsolvoval jsem proto ani rozbruslení,“ přiznává Kužel, jenž se do výstroje nesoukal zrovna jistě. „Museli mě oblékat kluci, není to totiž vůbec jednoduché. Alespoň pro mě ne,“ říká s úsměvem.

Berounští fanoušci možná od úvodních minut dumali nad tím, kdo že to v brance stojí. Lukáš Kužel si totiž nevedl vůbec špatně, jeho záda navíc zdobila jmenovka legendárního Patricka Roye. „Napadlo to kluky v šatně. Nevadilo mi to, třeba se alespoň někdo pobavil,“ hlásí hráč, jehož jméno přímo vybízí k posměškům. „Je to pro hokejistu opravdu výborné jméno, hlavně pro obránce a gólmana,“ směje se Lukáš Kužel.

Na rozdíl od Lukáše Čelikovského, který na Hané zpočátku zaskočil za zraněného Tomáše Mastíka, ani jako kužel nepůsobil. Ostatně za osmdesát minut hry si připsal dohromady 47 zákroků a za záda propustil jen šest kotoučů. Přitom šlo o jeho premiérová utkání v této nezvyklé roli. „Nikdy jsem nechytal, jen jsem se do branky postavil v takových těch silvestrovských sranda mačích,“ prozrazuje.

Nyní si užívá pořádnou popularitu, už po zápasech s Prostějovem a Sokolovem mu přišla sprška zpráv. „Bylo toho spoustu. Většinou to byly kladné reakce a šlo spíše o nějaké srandičky,“ potvrzuje Lukáš Kužel, jehož jméno je v posledních dnech mezi fanoušky dosti skloňováno. „Jsem teď asi jeden z nejznámějších gólmanů u nás, ale beru to celé spíše jako takovou recesi. I špatná reklama je reklama,“ hlásí.

Navzdory pádu do třetí nejvyšší soutěže nedohráli berounští bojovníci sezonu se sklopenými hlavami. „Užíval jsem si to, ale je obrovská škoda, jak to celé dopadlo. Takové věci by se v profesionální soutěži neměly stávat,“ uvědomuje si Lukáš Kužel. „Přišlo nám to docela blbé, ale nemohli jsme za to. Snad to lidi pochopili,“ věří. Zatímco hokejisté s medvědem na prsou zaslouží obdiv, vedení klubu by se mělo stydět.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz