Nervozita při debutu v reprezentaci? Popravdě ani ne, usmívá se Vála

Foto: Jan Beneš, Český hokej

(MALMÖ, od našeho zpravodaje) V pondělí prodloužil s Pardubicemi kontrakt na další rok, o tři dny později už s lvem na hrudi čelil silnému výběru Švédska. Ondřej Vála minulou sezonu cestoval mezi Dynamem a prvoligovým Vrchlabím, letos prožívá čtyřiadvacetiletý bek zlomový ročník.

V úvodním utkání Beijer Hockey Games proti domácím Tre Kronor nastoupil poprvé v dresu národního týmu.

Skoro dvoumetrový obránce se při debutu v České hokejové reprezentaci příliš nestresoval, avšak chvíli mu trvalo, aby si zvykl na vysoké tempo hry: „Na začátku jsem se trošku oťukával, ale myslím si, že se to každou třetinu zlepšovalo. Druhá třetina i závěr utkání byl už dobrý. Popravdě jsem ani nebyl nervózní. Možná trochu před prvním střídáním, pak se mi už ale ulevilo a bylo to dobré.“

Soupeř hnaný domácím publikem ze začátku Česko trochu zaskočil svou rychlostí a bojovností, proto Kari Jalonen byl nucen lehce pozměnit taktiku svých svěřenců.

„Popravdě jsem ani nebyl nervózní. Možná trochu před prvním střídáním, pak se mi už ale ulevilo a bylo to dobré.“

„Švédi hráli výborně, jejich obrana k nám rychle přistupovala, tak jsme to museli trošku změnit. Potom se nám už dařilo dostávat puky za ně, držet se na kotouči a vytvářet si nějaké šance,“ doplnil Vála.

I když se jednalo o jeho první start v národním týmu, trenéři v něm měli velkou důvěru, a tak dostal vysoký ice-time i místo v prvním obranném páru na oslabení vedle Michala Jordána.

„Bylo to příjemné. Jsem rád, že jsem se na to oslabení dostal, cítil jsem se tam dobře. Myslím, že jsem to odehrál v pohodě,“ doufá člen čtvrté formace.

Největší rozdíl mezi extraligou a hrou na reprezentační úrovni vidí pardubický obránce v rychlosti a celkovém nasazení. „Švédové nikdy nepřestali bruslit. Pořád se pohybovali a v tom je to asi jiné,“ upřesnil.

Utkání příliš mnoho branek nenabídlo, šlo hlavně o tvrdé osobní souboje. Ani jeden z celků nedal svému soupeři ani milimetr ledu zadarmo, z čehož ale vyšlo i pár nepříjemných šarvátek.

„Protihráči dobře chodili do brány, takže nějaké potyčky tam byly, ale řekl bych, že to bylo v rámci mezí. Všechno proběhlo čistě,“ okomentoval vyhrocené situace.

Po čtvrtečním utkání se Švédy mají čeští reprezentanti den volna. Hráči jej využijí hlavně k odpočinku, nicméně na programu je také důsledná příprava na duel s Finskem. „Kolem oběda máme trénink, takže potrénujeme a co nejlépe se připravíme na další zápas,“ zakončil Ondřej Vála své povídání.

Ondřej Vála

Ondřej Vála | Foto: Jan Beneš, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz