Nestíhali jsme nohama, ví Rulík o cenné lekci. Proč fauloval Chmelař?

Foto: Martin Voltr

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Obrovská zkušenost. I trenér Radim Rulík poté, co dvacítka schytala pět branek od kanadského giganta, uznával kvalitu soupeře, které čeští hokejisté nedosahovali. „Není nic lepšího než hrát těžké zápasy,“ myslí si kouč o růstu hráčů a rovněž vysvětluje i změny v sestavě. Bude vyčítat Jaroslavu Chmelařovi jeho vyloučení?

Na samotném startu utkání nebyl až tak znatelný výkonnostní rozdíl, který se projevil až v průběhu první dvacetiminutovky.

„Věděli jsme, že Kanada bude chtít mít kvalitní nástup, oni se do toho vždycky opřou, chtějí dát dva tři góly a potom se uklidnit a začít hrát takový jejich hokej. Ale my je docela zvládli zachytit,“ myslí si trenér Radim Rulík.

A má pravdu, vždyť první lajna během jednoho z prvních střídání dokázala javorové listy točit a vypracovat si dvě zajímavé příležitosti. Jenže do utkání po necelých pěti minutách vstoupilo vyloučení Jaroslava Chmelaře na pět minut a do konce utkání.

„Škoda vyloučení, byť jsme v něm dali gól. Zvládli jsme ho sice skvěle, ale dostali se jím pod tlak,“ ví Rulík, jenž následně vysvětluje, proč se Jaroslav Chmelař, prospekt Rangers, vyfauloval na dalším hráči Jezdců Brennanu Othmannovi, kterého český forvard dost možná z development kempů dobře zná.

„On se při tom zákroku, který na něj byl vedený, zranil,“ líčí Rulík o Othmannově předcházejícím čistém hitu. „Proto neudržel emoce a udělal faul, jaký udělal. Nechci ho omlouvat, ale bylo to dané tím, že během čistého zákroku na něj se zranil, proto byl tak frustrovaný, že to vyřešil tak, jak to vyřešil. Nás mrzí hlavně to, že už asi nebude moct hrát. Uvidíme, ale prognózy nejsou dobré,“ dodává hlavní trenér české dvacítky.

Ta se během dlouhého oslabení sice dostala do vedení zásluhou kontru Jakuba Kose a Martina Ryšavého, ale tím jen jako by vydráždila Kanaďany k důslednějšímu výkonu. A najednou Češi nevěděli, kam dřív skočit, a to i poté, co Hauser, jenž trest odpykával, skočil zpátky na led. A tak to vlastně probíhalo až do konce duelu.

„Kanada prohrávala a zapnula na nejvyšší obrátky, protože třetinu chtěla neprohrát, což bylo znatelné. Od té chvíle, byl znát výkonnostní rozdíl. Oni měli výborný pohyb, neutíkaly jim puky, navíc na něm byli výborní. S jejich rychlostí a intenzitou jsme v celém zápase měli problém, nestíhali jsme nohama,“ míní Radim Rulík.

„Co se týče dopředu, tak byli strašně nebezpeční. Dozadu ale tak stoprocentní nebyli, měli jsme i další šance na to, abychom přidali nějaký gól. Ale bohužel se nám to nepodařilo. Nakonec výsledek 1:5 odpovídá, Kanada bylo o level lepší,“ sumíruje trenér českých juniorů. Vše jako by podtrhl lakrosový gól Kenta Johnsona...

Česká reprezentace nicméně přijela do Edmontonu s výrazně mladším týmem a oproti Kanadě i logicky mnohem méně zkušenějšími hráči. Vždyť František Němec bránil doteď jen útočníky Havířova nebo Jihlavy v extralize juniorů. A najednou měl čelit Connoru Bedardovi nebo Masonu McTavishovi, hráčům, kteří budou brzy platit za hvězdy v NHL…

Navíc i další čeští hokejisté nastupovali převážně za juniorku. A to dokonce v domácí soutěži. Jak takové hráče připravit na šíleně rychlé kanadské tempo? A udržet je neustále v zápase? Navíc když se prohrává vyšším rozdílem?

„Kluci vidí, na jaké úrovni jsou nejlepší hráči kanadského výběru, a určitě by to pro ně měla být motivace, aby se pokusili na takovou úroveň dostat.“

„Pořád je burcovat, donutit je nevnímat výsledek. Přece jenom to každého sráží, když prohrává. A každým gólem se to sráží ještě víc. Není ale nic lepšího než hrát těžké zápasy. Pro kluky je to obrovská zkušenost, pokud to tedy vnímají. Vidí, na jaké úrovni jsou nejlepší hráči kanadského výběru, a určitě by to pro ně měla být motivace, aby se pokusili na takovou úroveň dostat,“ vysvětluje svůj úhel pohledu Radim Rulík.

Kdo ale Kanaďanům jednoznačně výkonnostně stačil? Gólman Tomáš Suchánek! Přerovský odchovanec ve svém debutovém utkání na MSJ předvedl 52 (mnohdy neskutečných) zákroků, což vyústilo ve velký aplaus kanadských tribun poté, co byl po zásluze vyhlášen nejlepším Čechem zápasu.

„Gólman Suchánek předvedl nadstandardní a skvělý výkon, kdyby takový zápas odehrálo z 20 lidí dobrých 18, tak jsme bojovali o jiný výsledek. Ale bohužel to se úplně nepodařilo,“ přemítá Rulík. A následně prozrazuje, proč se spolu s trenéry pro krok s výměnou gólmana rozhodli.

„Protože máme dva zápasy ve dvou dnech, takže jsme to chtěli rozložit. Nebyl důvod to neudělat, protože on na tréninku i v přípravě chytal velmi dobře. Chtěli jsme zapojit i třináctého útočníka, ale vyřešilo se to hned zkraje, když jsme přišli o Jardu,“ vysvětluje sedmapadesátiletý trenér.

A proč nehrál Stanislav Svozil? „Jeho zdravotní stav není stoprocentní, takže jsme chtěli, aby nehrál. A to s tím, že by proti Lotyšsku měl nastoupit,“ prozrazuje Rulík.

Proti pobaltskému soupeři lze očekávat úplně jiný zápas, nicméně Lotyši v Edmontonu každého ze svých soků alespoň trochu potrápili.

„Se Slováky jsme hráli 50 na 50. Na konci jsme byli šťastnější. Lotyši se Slováky taky hráli nerozhodně, takže to pro nás rozhodně nebude procházka sadem. Navíc hrajeme druhý zápas během čtyřiadvaceti hodin,“ ví Rulík, jenž poodhaluje také program po utkání s Kanadou.

„Musíme zregenerovat, připravit sestavu, protože do té zasáhla zdravotní situace v mužstvu a tak. Bude to úplně jiný zápas než proti Kanadě, i když také těžký,“ uzavírá Radim Rulík náročný špíl s Kanadou.

Již o půlnoci českého času však jeho svěřence čeká další souboj na MSJ.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz