NHL? V Rusku si to užívám, líčí Jaškin. Zazáří nejlepší střelec KHL i v repre?

Foto: dynamo.ru

15. prosince 2020, 14:47

Adam Bagar

Dmitrij Jaškin v Kontinentální lize předvádí famózní výkony, sází jeden gól za druhým a vyhřívá se v čele tabulky střelců celé soutěže. Teď touží skvělou formu potvrdit i v národním týmu.

27letý útočník byl nominován už na listopadový Karjala Cup, ale o akci nakonec přišel. „Měl jsem zranění, se kterým jsem dohrával už posledních pár utkání před turnajem. Mrzelo mě to, vždycky rád přijedu na reprezentační sraz, ale musel jsem to doléčit,“ líčí.

Tentokrát už nic nebrání tomu, aby dres národního týmu oblékl. „Věřil jsem, že na Channel One Cupu už to vyjde. Navíc je super, že to mám hned za rohem,“ těší se opora moskevského Dynama, které posílil vloni v létě po sedmi sezonách strávených v zámoří.

Už v uplynulém ročníku sbíral více než bod na zápas, v 64 utkáních včetně play off nasbíral 69 bodů za 34 branek a 35 nahrávek. V tom letošním má zaděláno na ještě větší porci branek, ve 35 zápasech zazářil už 24 trefami do černého a vládne střelcům v KHL.

„Vadimovy nahrávky jsou skvělé a potom už je jenom na mně, abych je zužitkoval. Navzájem si vyhovujeme.“

„Pochopil jsem, kde se musím pohybovat, abych se dostával do šancí. A hlavně spolu hrajeme s Vadimem už druhý rok, takže jsme sehranější,“ pochvaluje si parádní spolupráci s parťákem Šipačovem. Ten s 38 body (12+26) vládne bodování celé soutěže.

„Myslím, že máme dobře rozdělené role. Navzájem si vyhovujeme. Já ty puky vybojuju, pak mu je dám a zkouším se někde otevřít, aby mi to mohl vrátit zpátky. Jeho nahrávky jsou skvělé a potom už je jenom na mně, abych je zužitkoval,“ popisuje Dmitrij Jaškin.

V reprezentaci se ale bude muset bez ruského útočníka obejít, po jeho boku se objeví Andrej Nestrašil s Davidem Kašem. „Myslím, že oba jsou schopní jej nahradit. Moc se na to těším,“ vyhlíží blížící se premiérové starty pod novým trenérem Filipem Pešánem.

Národní tým už má v ruské metropoli za sebou první trénink. „Už v pondělí jsme navíc měli mítink, další hned ráno, takže vím, co chceme hrát. Líbí se mi to. Vypadá to na svižný hokej plný pohybu. Tak jako na Karjale,“ pokyvuje muž, od nějž se čekají góly.

„Cítím se dobře, což má samozřejmě velký vliv na mých výkonech. To si pak člověk dovolí možná i to, co by sám od sebe nečekal.“

Nejen v Dynamu, ale i v reprezentaci. „Myslím, že jsem si to nastavil sám, není se čemu divit. Jsem za to rád. Cítím se dobře, což má samozřejmě velký vliv na mých výkonech. To si pak člověk dovolí možná i to, co by sám od sebe nečekal,“ prozrazuje Jaškin.

Toho těší, že z kabiny po delším čase zase slyší českou mluvu a hudbu. „Je to super, ale jinak češtinu používám v podstatě každý den i v Dynamu. Sedí vedle mě Michal Čajkovský a ten mele hodně. Jsme spolu pořád a je super se s někým takhle hodně bavit česky.“

Na jaře byl v Rusku kvůli opatřením proti koronaviru tři měsíce zavřený doma, v létě se pak chystal navštívit „svůj“ Vsetín, ale nevyšlo to. „Čekal jsem do poslední chvíle, jestli to otevřou, a pak už začala sezona. Moc mě to mrzí, dva roky jsem tam nebyl,“ hlásí.

Jinak si ale nemá při ruské štaci na co stěžovat. „Nic mi nechybí, užívám si to. Mám smlouvu ještě na příští rok, takže o návratu zatím nepřemýšlím. Před sezonou jsem měl nějaké nabídky z NHL, ale rozhodl jsem se zůstat a vzhledem k situaci jsem udělal správně.“

Foto: photo.khl.ru, Jurij Kuzmin

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz