Ninjův koutek: Základ moderních statistik na pět? NHL ovládá “Corsi”

Foto: koláž / Aleš Krecl, cslh.cz

20. října 2015, 14:14

Hockey Ninja

Nový seriál Hokej.cz poodhaluje svět moderních statistik, které se prosadily v NHL a šíří se do hokejové Evropy i do dalších sportů.

Proč jsou kanadské body jako statistika málo, jsme si už vysvětlili. A pokud jste nevěřili mým tvrzením, snad vás trochu nalomila konkrétní čísla, podle nichž obránce první řady potřebuje 85 minut čistého času na ledě v normální hře, aby bodoval. To je zhruba šest zápasů na jeden bod, takže po dvanáctém kole jeho konto zdobí hezké dva body (bez přesilovek a oslabení). A to ještě průměrně, takže ho nemůžete označit za dřevo, ani když odbude 85. minuta a na jeho kontě bude pořád nula. Náhodná distribuce dokáže být mrcha.

WANTED: Jakékoli informace o hráči, co nedá gól

Jak ale ukazuje aktuální dění v TELH, majitelé klubů nemají vždy trpělivost s lenivým předivem statistické pravděpodobnosti a chtějí konat. A právě tady přicházejí vhod moderní statistiky a analýzy na jejich základě. Ty dokážou doplnit a rozšířit informace tam, kde běžná data nestačí. Zkoumají, segmentují a pitvají zápas a výsledkem je přesnější obrázek o tom, co je v hokeji dlouhodobě důležité.

Začněme ale pěkně od začátku. Máme kanadské body a potřebujeme víc. Kde tuto informaci vezmeme? Jak získáme informace o činnosti, která se pravidelně opakuje a má souvislost s góly? Odpověď je naprosto nudná a antiklimaktická: moderní statistika č. 1 vznikla na základě naprosto obyčejného sledování střel.

Inovativní je ale úhel pohledu na ně. Střela je signál. Značí, že hra se odehrává na jedné straně kluziště, že se jednomu týmu podařilo vytvořit si příležitost. Střela není jen individuální statistikou, je výsledkem týmového úsilí celé pětky na ledě. Každé střídání je minisoubojem dvou formací o to, kdo bude tvořit hru a jak úspěšný v tom bude. Nikdo nejde na led s touhou strávit následujících 50 sekund přibitý v obranném pásmu, blízko vlastní branky a skákat do střel.  Aspoň vyhodit puk do neutrální zóny, zbavit se tlaku, nebo rovnou zaútočit. A právě tohle sleduje parametr, který dostal trochu neintuitivně název Corsi (jak k tomu názvu přišla, si můžete přečíst třeba zde).

Co je Corsi aneb střelecká převaha?

  • Corsi sleduje střelecké pokusy, mezi něž počítá střely na branku, střely mimo branku a zblokované střely.
  • Logika je podobná jako u plus/minus bodů. Sčítáte střelecké pokusy vlastního týmu (Corsi For nebo česky Střelecké pokusy +) a soupeře (Corsi Against / Střelecké pokusy -).
  • Výsledek se zpravidla stejně jako buly zapisuje do jedné hodnoty, která udává procentuální výhru ve střeleckých minisoubojích: 50 % je stejný počet střel pro a proti, víc než 50 % je dobře, míň než 50 % špatně
  • Sledují se týmové ukazatele, ale i individuální. Jak se střelecká převaha týmu lišila, když byl daný hráč na ledě?
  • Výsledná hodnota vlastně udává “efektivní držení puku”. 

Výhodou je, že díky Corsi máte vždy informace o každém hráči, který nastoupil do zápasu. Strávil zápas v obraně, nebo naopak byl součástí pětky, co zatlačila soupeře? Jak dobrý byl? Dokáže podobné výkony opakovat v každém zápase? Samozřejmě, pokud chcete srovnávat smysluplné, musíte důsledně oddělovat herní situace. Standardně se tak pracuje s údaji za hru pěti proti pěti, protože přesilovky mají zcela odlišnou dynamiku a očekávané poměry střel.

Proto jsou ostatně nešikovné i celkové týmové poměry střel na branku v zápase, s nimiž se můžete setkat v oficiálních zápisech. Poměr 30:32 může znamenat, že se koukáte na vyrovnaný zápas nebo si taky může jeden tým nakřečkovat střely v několika přesilovkách a v normální hře těžce nestíhat. Ze součtu to nepoznáte.

Nejlepší jsem si nechal na konec. Statistika Corsi nevznikla “uměle” s doprovodnou pohádkou, proč dává smysl. Důvod, kvůli kterému se používá, je mnohem přímočařejší: protože funguje. Hokejoví bloggeři a bloggerky v NHL zkoumali a hledali parametry, které dokáží předpovídat budoucí úspěchy týmu. Samozřejmě použili všechny staré známé: góly, buly, hity, blokované střely, góly… ukázalo se, že právě míra střelecké převahy je tím, kdo dokáže velmi dobře odhadnout, komu se bude dařit a komu ne. Hokejisté a týmy zpravidla neztrácí schopnost diktovat hru, jde tedy o dlouhodobější ukázku jejich kvalit.

Zrcadlo, zrcadlo, pověz...

Úspěšné týmy NHL posledních let, Detroitem počínaje, Los Angeles, Pittsburghem, Bostonem a Chicagem konče, dokázaly vždy diktovat tempo hry, častěji střílely, měly puk na hokejkách. Minimum týmů s podprůměrným Corsi se vůbec dostalo do play off, a pokud ano (Calgary loni, Colorado předloni), zpravidla to k úspěchu nevedlo. Hokej se samozřejmě nedá spočítat s přesností na desetinná místa, o výhodách diktování hry ale pochybuje málokdo. Když většinu času strávíte v útoku a nehraje proti vám David Nosek, málokdy prohrajete.

Kdo jsou nejlepší hráči NHL z hlediska Corsi? Nečekejte neznámá jména, všechny hvězdy jsou samozřejmě “v plusu” a táhnou své týmy. Do tabulky jsem vybral nejlepších 14 hráčů za poslední tři sezóny, jejichž účast na ledě nejvýrazněji ovlivnila dění na ledě. Toto měřítko není dokonalé, výhodu mají hráči z míň našlapaných týmů. Proto mezi top 14 nenajdete například Jonathana Toewse, kapitána vítězů z Chicaga: tým je totiž celkově nadprůměrný a Toews nevytváří takový rozdíl.

Nejlepší hráči NHL v Corsi/střelecké převaze (poslední tři sezóny)

Jméno Pozice Tým CF% CF% Rel CF60 CA60
             
Patrice Bergeron C BOS 59.53 + 8,78 % 66.54 45.24
Daniel Sedin L VAN 57.03 + 8,70 % 60.70 45.73
Henrik Sedin C VAN 56.76 + 8,47 % 60.98 46.46
Tomas Tatar LR DET 58.13 + 7,80 % 59.03 42.51
Joe Thornton C S.J 57.31 + 7,62 % 68.49 51.00
Brendan Gallagher R MTL 53.87 + 7,22 % 64.83 55.52
Brad Marchand L BOS 58.10 + 7,10 % 66.20 47.75
Pavel Datsyuk CL DET 57.83 + 6,97 % 59.43 43.33
Jakub Voracek R PHI 54.03 + 6,94 % 62.45 53.14
James Neal RL PIT/NSH 55.75 + 6,93 % 65.40 51.92
Alex Burrows RL VAN 55.79 + 6,53 % 61.23 48.52
Max Pacioretty L MTL 53.18 + 6,44 % 62.29 54.84
Sidney Crosby C PIT 55.07 + 6,36 % 63.50 51.81
Zach Parise L MIN 54.06 + 6,31 % 59.57 50.63

CF % - procento střelecké převahy (50 % je stejný počet střel pro i proti), CF% Rel - procentuální rozdíl mezi převahou týmu, když je hráč na ledě a když není (vyšší hodnota je lepší), CF60 - průměrný počet střel týmu za 60 minut, když je hráč na ledě, CA60 - průměrný počet střel soupeře za 60 minut, když je hráč na ledě.

Zdroj: war-on-ice.com

A co čeští hráči? Data z Extraligy bohužel zatím nemáme, takže můžeme hodnotit pouze legionáře v NHL anebo se spolehnout na ruční sběr nadšenců. Pokud si ještě pamatujete mistrovství světa v Praze, přikládám výsledky svého pozorování na základě poctivého sledování všech zápasů a nekonečného přetáčení složitých situací. Přijde vám to zajímavé? Vězte, že moderní statistiky nabízí neskonale víc a podrobnějších možností srovnání. Tohle je jen začátek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz