Norrena o české repre: Velká příležitost! Chci vyhrávat

Fredrik Norrena. | Foto: Jan Beneš, Český hokej

9. listopadu 2022, 18:40

Marek Hedbávný

Má stříbrnou medaili z olympijských her, dotáhl to až do NHL a úspěchy už začal sbírat i jako trenér. Teď Fredrik Norrena pomůže české reprezentaci – stal se jejím novým videokoučem.

Jste nadšený z nové výzvy u české reprezentace?
Ano, jsem opravdu natěšený. Víte... S českým hokejem mám dlouhou historii. (usmívá se)

Dobrou, nebo špatnou?
Obojí. (směje se) Nějaké výhry, nějaké porážky... To je sport. Jsem opravdu nadšený, že teď můžu být součástí realizačního týmu Česka a že mám šanci pracovat pro slavnou hokejovou zemi s takhle skvělou minulostí. 

Kari Jalonen říkal, že vyjednávání s vámi byla hodně rychlá...
Jo, taky bych řekl. Zavolal mi, ani ne před dvěma týdny, že je tu volné místo a že mu svým profilem zapadám do jeho filozofie. 

„Jednání byla rychlá. Kari Jalonen mi zavolal ani ne před dvěma týdny."

Jaké byly hlavní důvody, proč jste nabídku přijal?
Je to pro mě velká příležitost – pracovat s opravdu skvělým trenérem a se skvělým realizačním týmem. Rád bych byl součástí nějaké cesty za úspěchem, chci vyhrávat. 

Na druhou stranu, je to práce v cizí zemi a budete několik týdnů z domu od rodiny...
To je součástí téhle práce. (krčí rameny) Mám chápající manželku a moje děti už jsou skoro dospělé. Takže v tomto ohledu se to sešlo.

Zápasy v dnešním hokeji rozhodují detaily. Takže je asi důležité mít široký realizační tým, ne?
Samozřejmě. Je velká konkurence a je těžké v ní být úspěšný. Takže potřebujeme opravdu tvrdě pracující a dobře organizovaný trenérský tým. A ten tady máme, je tu spousta skvělých koučů.

Už jste někdy s hlavním trenérem Karim Jalonenem spolupracoval?
Ano, jako asistent. Navíc jsem pod ním i hrál, když svoji trenérskou kariéru začínal. Znám ho tedy dlouhou dobu a vím, jaký má pohled na hokej.

„Kariho znám dlouhou dobu a vím, jaký má pohled na hokej."

Co o něm můžete říct?
Je to rozhodně jeden z nejlepších trenérů v Evropě i ve světě. Opravdu velmi dobře čte hru, ve svém přístupu dbá na detaily. Chce hrát agresivní, aktivní hokej – s jak dobrou ofenzivou, tak dobrou defenzivou. Je to moderní kouč.

V pondělí jste se poprvé seznámil s národním týmem. Jaké jsou vaše první dojmy?
Že je tu hodně dobrých hráčů, hodně šikovných hráčů. Je zábava je sledovat a pracovat s tak talentovanými hokejisty.

Jste novým videokoučem, zároveň ale chodíte s týmem na led. Jaké tedy máte úkoly?
Bude se to upřesňovat ještě postupem času. Teď prostě pomáhám trenérům, kde zrovna potřebují, diskutujeme spolu. Jsem připravený na cokoliv. A jsem zvyklý bývat na ledě. (usmívá se)

„Jsem tu, abych podporoval realizační tým tak, jak můžu."

Přesně tak, jste brankářskou legendou. 
No, jsem gólman, ale bývalý... (směje se)

Můžete každopádně pomoct Zdeňku Orctovi právě s tréninkem gólmanů?
Pokud bude cítit, že potřebuje radu, tak samozřejmě. Jsem tu, abych podporoval realizační tým tak, jak můžu. Mým hlavním úkolem je ale být videokoučem.

Kari Jalonen říkal, že máte pomoct i s oslabením.
Ano, to je pravda.

Jaký styl oslabení preferujete? Aktivní?
To záleží na situaci. Musíte být schopní hrát různým stylem – podle toho proti komu hrajete a jaká je zrovna situace. Takže na to není jednoduchá odpověď. Každopádně mám k tomu jasné plány, navíc jsem oslabení koučoval spoustu let, takže je to pro mě dobře známá věc.

Fredrik Norrena.

Fredrik Norrena. | Foto: Jan Beneš, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz