O premiérách v Tampere

Foto: Roman Kučera

18. května 2022, 12:37

Roman Kučera

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) „Yes, hockey is our game too," mohli z očí do očí s jistou dávkou hrdosti říkat britští fanoušci těm našim, když se poprvé mohli potkat v hledišti při vzájemném zápase.

A do Tampere jich přijely zástupy, které pak při zápase dokázaly chvílemi překřičet i český kotel.

Britové jakožto začátečníci v hledišti obstáli

Britové jakožto začátečníci v hledišti obstáli

Inu sladká premiéra, první zápas před diváky přitáhl do ochozů Nokia Areny slušnou návštěvu. Možná se Britové stanou trvalou součástí elitní skupiny, my se však budeme věnovat fanouškům českým.

Foto: Roman Kučera

Po dvouleté přestávce má náš tým opět v hledišti slušnou podporu. Přijíždějí fanoušci z Fulneku, Brna, Tanvaldu, nechybí ani Olbramovičtí Dvořáci, kteří pamatují dobu, kdy se na výjezdech přespávalo v autech a sprcha posloužila na benzinové pumpě...

Fanoušci z Olbramovic a Oder provázející národní tým už 25 let

Fanoušci z Olbramovic a Oder provázející národní tým už 25 let | Foto: Roman Kučera

Dnes jsou fanoušci zvyklí na lepší komfort, ovšem v Tampere je to trochu problém. Město není zvyklé na příliv většího množství turistů, v běžných dobách se sem jezdí spíš za rybařením.

Nárazový zájem vyvolal zvýšení cen, takže je zde dráž než v Helsinkách. Kdo má štěstí, bydlí v paneláku v docházkové vzdálenosti, movitější si vzali hotel.

Ovšem značná část fanoušků vzala zavděk chatami u jezer, které jsou už trochu vzdálenější. Záleží na počtu, kolik vás je. Dvojice sežene ubytování snadněji než desetičlenný "kotel", který chce bydlet pohromadě, aby mohl společně oslavovat možnou medaili třeba až do rána.

Fanzóna je v podstatě přímo na nádraží, pohled od haly

Fanzóna je v podstatě přímo na nádraží, pohled od haly | Foto: Roman Kučera

Je-li do rána daleko, dá se využít jeden ze dvou "fanďáků", neboli míst určených ke sdružování fanoušků napříč národy a barvami dresů. V Tampere jsou umístěny v příjemné blízkosti haly, ten větší je na nádraží, nad jehož částí byla hala vybudována a zavírá v jednu hodinu po půlnoci. To už je v Tampere skoro tma.

Maskot turnaje, lvíček Miracleo, si s každým rád plácne

Maskot turnaje, lvíček Miracleo, si s každým rád plácne | Foto: Roman Kučera

Ve Finsku je částečná prohibice, takže pít alkohol okázale na ulici se nedoporučuje. Zřejmě proto jsou kontroly u vstupů do fanďáku velmi důkladné a máte-li s sebou jakoukoliv tekutinu, musíte ji vypít nebo vylít. Čeští fanoušci volí obvykle první možnost (tvrdíce, že jde o nealko!), Finové tu druhou.

Jakoukoliv tekutinu vás u vstupu nekompromisně donutí vylít

Jakoukoliv tekutinu vás u vstupu nekompromisně donutí vylít | Foto: Roman Kučera

Uvnitř fanzóny je potom subzóna pro všechny, kde jsou různé atrakce a hry, včetně velkého stanu Škodovky. Můžete si procvičit postřeh tím, že se postavíte do hokejové branky a necháte na sebe střílet z automatu. Málokdo chytí všechno...

Pozor, zóna pro dospělé! :)

Pozor, zóna pro dospělé! :) | Foto: Roman Kučera

Jdete-li o pár desítek metrů dál, pohltí vás subzóna pro dospělé. Aby nedošlo k mýlce – neřest, která se zde provozuje, je prodej a pití alkoholu, žádné další radovánky pro dospělé se zde oficiálně nenabízejí. Ke zklamání českých fanoušků zde koupíte jen pivo v plechovkách, čepované zcela chybí.

Pivo máme lepší doma :)

Pivo máme lepší doma :) | Foto: Roman Kučera

Udělal jsem malý průzkum, co považují naši fanoušci za plusy, a co za mínusy letošního MS.

Dáša a Dana neváhají obětovat pro tým i své zdraví :)

Dáša a Dana neváhají obětovat pro tým i své zdraví :) | Foto: Roman Kučera

Dvě dámy, Dáša a Dana, které nepřehlédnete i díky elegantním, skvěle ušitým šatům z české vlajky (nutno vidět, viz foto!) nedají dopustit na Dánsko, kde bylo MS v roce 2018: „S Kodaní se to nedá srovnat. I ten přístup pořadatelů v hledišti. Možná je to tím, že tady ještě nikdy MS nebylo a jsou trochu moc horliví. Udělali jsme český kotel za bránou a oni vyváděli lidi, kteří tam neměli lístky. I když byla hala poloprázdná! Normálně tam mám modřinu, jak mě čapli za ruku a vlekli pryč." A ochotně ukazuje důkaz.

Jinak ovšem celý incident berou s nahledem: „Oni časem pochopí, že jsme sem nepřijeli nikomu škodit a že fandění k hokeji patří."

Nutno přiznat, že na dalších zápasech horlivost pořadatelů už klesá, alespoň v sektorech za brankou. Jinde ovšem stále vyžadují vzorné sezení s rukama za zády. Nové koště zkrátka mete příliš dobře.

Co přivezeme domů dětem?

Co přivezeme domů dětem? | Foto: Roman Kučera

Další výtku jsem zaznamenal k sortimentu fanshopů. „Skoro nic tam není, jen finské věci. Chtěl jsem přivézt dětem dresy české a kanadské, ale mám smůlu," postěžoval si fanoušek Standa. Jako by do poslední chvíle nebylo pořadatelům jasné, jestli budou do dějiště připuštěni diváci.

Rozdílné názory potom panují na premiérovou vynucenou neúčast ruských a běloruských hokejistů. Část fanoušků to chápe, část odsuzuje, neboť hokejisti žádnou válku nevyvolali a nevedou.

Radost v kotli

Radost v kotli | Foto: Roman Kučera

Všichni se ale shodují, že i tak mají z turnaje báječný zážitek. Chtějí si užít naplno mistrovství světa v hokeji a podporovat svůj tým co nejdále, nejlépe až do finále.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz